בניסוי אקראי, שנערך בכמה מרכזים רפואיים בצרפת, נבחנה היעילות של FOLFIRINOX, טיפול כמותרפי משולב, בהשוואה ליעילות של הטיפול המקובל עם גמציטבין. 342 חולים שסובלים מסרטן לבלב גרורתי, ואשר מצבם התפקודי, על-פי מדד ECOG, הוא 0 או 1 השתתפו בניסוי.
עוד בעניין דומה
קבוצת הניסוי טופלה טיפול בולוס עם FOLFIRINOX, שכלל אוקסליפלטין 85 מ"ג/מ"ר, אירינוטקן 180 מ"ג/מ"ר, לאוקובורין 400 מ"ג/מ"ר, פלואורציל 400 מ"ג/מ"ר. לאחר-מכן ניתן הטיפול כל שבועיים, במינון 2,400 מ"ג/מ"ר, כעירוי רציף שנמשך 46 שעות. קבוצת הביקורת טופלה עם גמציטבין במינון 1,000מ"ג/מ"ר/ שבוע. הטיפול ניתן כל שבוע במשך 7 - 8 שבועות ולאחר-מכן ב- 3 מתוך 4 שבועות. שתי הקבוצות טופלו טיפול כמותרפי במשך 6 חודשים.
ההישרדות החציונית היתה 11.1 חודשים בקבוצה שטופלה עם FOLFIRINOX לעומת 6.8 חודשים בקבוצה שטופלה עם גמציטבין. ההישרדות החציונית ללא התקדמות המחלה היתה 6.4 חודשים בקבוצה שטופלה עם FOLFIRINOX לעומת 3.3 חודשים בקבוצה שטופלה עם גמציטבין. שיעור התגובה האוביקטיבית היה 31.6% בקבוצה שטופלה עם FOLFIRINOX לעומת 9.4% בקבוצה שטופלה עם גמציטבין. כעבור 6 חודשים, היתה ירידה ניכרת באיכות החיים של 31% מהחולים בקבוצה שטופלה עם FOLFIRINOX לעומת 66% בקבוצה שטופלה עם גמציטבין. ארועים חריגים היו שכיחים יותר בקרב הקבוצה שטופלה עם FOLFIRINOX, ו-5.4% מהחולים בקבוצה זו סבלו מניוטרופניה פיברילית.
נראה, אפוא, שבחולים עם סרטן לבלב גרורתי, שתפקודם הכללי טוב, טיפול עם FOLFIRINOX יעיל יותר מטיפול עם גמציטבין, אך רעילותו גבוהה יותר.
ערכה: ד"ר דורית שנון
מקור: