הזדקנות

טיפול עם ראפאמיצין מתקן פנוטיפים תאיים בתאי HGPS

טיפול עם ראפאמיצין בפיברובלסטים של HGPS ביטל את העיוותים בגרעין התא, דחה את תהליך ההזדקנות, הגביר את הדגרדציה של פרוגרין, הפחית את היצירה של אגרגטים של פרוגרין והשרה פינוי של פרוגרין על-ידי מנגנונים אוטופאגיים

02.08.2011, 14:31

פרוגריה (תסמונת פרוגריה הטצ'ינסון-גילפורד - HGPS) היא מחלה גנטית נדירה ביותר הגורמת להזדקנות מואצת ולמוות במצב קליני של זיקנה בגיל העשרה. המוטציה הנפוצה ביותר שגורמת לפרוגריה היא מוטציה נקודתית בגן LMNA שמקודד ל-lamin A/C. בעקבות המוטציה נוצר אתר שחלוף באקסון 11. החלבון הפגום שמתקבל מכונה פרוגרין.

לאנטיביוטיקה ראפאמיצין יוחסה פעילות של האטת תהליך ההזדקנות של תאים ושל אורגניזמים. קבוצת חוקרים, בראשותו של פרנסיס קולינס, מצאה שטיפול עם ראפאמיצין בפיברובלסטים של HGPS ביטל את העיוותים בגרעין התא שאופייניים לתאים אלה, דחה את תהליך ההזדקנות של התאים, הגביר את הדגרדציה של החלבון פרוגרין, הפחית את היצירה של אגרגטים בלתי-מסיסים של פרוגרין והשרה את הפינוי של פרוגרין על-ידי מנגנונים אוטופאגיים.

הממצאים האלה מצביעים על מנגנונים שבהם ראפאמיצין עשויה להשפיע על תהליכי ההזדקנות של תאים ומעלים את האפשרות שאנטיביוטיקה זו עשויה לשמש כטיפול בילדים שחולים בפרוגריה.

ערכה: ד"ר דורית שנון

מקור:

Rapamycin Reverses Cellular Phenotypes and Enhances Mutant Protein Clearance in Hutchinson-Gilford Progeria Syndrome Cells. Cao K. et al., Sci Transl Med 29 June 2011: Vol. 3, Issue 89, p. 89ra58

נושאים קשורים:  הזדקנות,  אנטיביוטיקה,  פרוגריה,  פרוגרין,  לאמין,  הזדקנות מואצת,  מחקרים
תגובות