סרטן הלבלב

מוטציות ב-GNAS שכיחות ב-IPMN

מוטציות ב-GNAS זוהו ב-66% מציסטות ה-IPMN. ברוב המקרים שבהם התפתחו הציסטות לאדנוקרצינומה, המוטציות ב-GNAS שנמצאו ב-IPNMs נמצאו גם בגידול הפולשני

29.08.2011, 14:33

ליותר מ-2% מהאוכלוסייה בארצות-הברית יש ציסטות בלבלב, רובן שפירות. היכולת להבדיל בין ציסטות שפירות לבין ציסטות בעלות פוטנציאל סרטני עשויה לצמצם ניתוחים של חולים שהציסטות שלהם שפירות ולשפר את בדיקות האבחון, כך שהמחלה תזוהה בשלבים מוקדמים וסיכויי ההחלמה יגדלו.

חוקרים מאוניברסיטת ג'והן-הופקינס חקרו את הפתוגנזה של ציסטות בצנרת הלבלב (IPMN - intraductal papillary mucinous neoplasm) שיש להן פוטנציאל גבוה להתפתח לאדנוקרצינומה פולשנית של הלבלב. הם הפיקו DNA מהנוזלים של ציסטות IPMN מ-19 חולים ובדקו נוכחות של מוטציות ב-169 גנים ששינויים בהם חלים בתאים סרטניים.

נוסף לזיהוי הצפוי של מוטציות ב-KRAS, שמעורבותו בסרטן הלבלב מוכרת, זוהו מוטציות חוזרות בקודון 201 של GNAS. ה-DNA מ-113 ציסטות IPMN נוספות נבדק כדי לקבוע את שיעור השכיחות של המוטציות ב-KRAS וב-GNAS. מוטציות ב-GNAS זוהו ב-66% מה-IPMNs, ובכ-96% מה-IPMNs נמצאו מוטציות ב-GNAS או ב-KRAS.

בשמונה מקרים שבהם נבדקו IPMNs יכלו החוקרים לבדוק את האדנוקרצינומה הפולשנית שהתפתחה בהמשך. בשבעה מהמקרים האלה המוטציות ב-GNAS שנמצאו ב-IPNMs נמצאו גם בגידול הפולשני. לא נמצאו מוטציות ב-GNAS בסוגים אחרים של ציסטות ניאופלסמיות של הלבלב או באדנוקרצינומה פולשנית שלא קשורה ל-IPMNs. נראה, אפוא, שמוטציות ב-GNAS יכולות לשמש באבחון ולסייע בקביעת הטיפול במקרים של חולים עם IPMNs. כמו כן, הן מצביעות על מנגנון חדש שיכולה להיות לו מעורבות בפתוגנזה של ניאופלסמה של הלבלב.

ערכה: ד"ר דורית שנון

מקור:

Recurrent GNAS Mutations Define an Unexpected Pathway for Pancreatic Cyst Development: Jian Wu et al., Sci Transl Med 20 July 2011: Vol. 3, Issue 92, p. 92ra66 DOI: 10.1126/scitranslmed.3002543

נושאים קשורים:  סרטן הלבלב,  ציסטה בלבלב,  אדנוקרצינומה,  מחקרים
תגובות
רותי
11.05.2013, 14:08

שלום רב

מזה מספר שנים אני במעקב של בדיקות אולטרהסאונד כל חצי שנה בעקבות ציסטה בזנב הלבלב בגודל 1.2X1.1 מסוג IPMN.לפני 3 שנים עברתי גם בדיקת EUS שהיתה תקינה.אני שואלת מה כדאי ורצוי לעשות כדי למנוע התפתחויות שליליות והאם כדאי לנתח ולהוציא את הציסטה בשלב זה. מה הסיכונים בניתוח כזה או שכדאי להמשיך במעקב ? אני בת 66 ובריאה באופן כללי . ידוע לי שהלבלב הוא איבר בעיתי ולכן אשמח לשמוע את דעתכם.
בכבוד רב ובברכה
רותי