במחקר שנערך במרכז הרפואי האוניברסיטאי של אוטרכט, נבחנו בעכברים שטופלו בציספלטין מנגנונים שקשורים בהתפתחות של עמידות גידולים לכימותרפיה. נמצא שתאי-גזע מזנכימליים אנדוגניים משופעלים במהלך הטיפול ומפרישים פקטורים שמגוננים על הגידול מפני קשת של חומרים שמשמשים בכימותרפיה.
עוד בעניין דומה
החוקרים בחנו את פרופיל המטבוליטים שמופרשים על-ידי התאים וזיהו שתי חומצות-שומן רב-בלתי-רוויות שמושרות על-ידי פלטינום – 12-oxo-5,8,10-heptadecatrienoic acidי(KHT) ו- hexadeca-4,7,10,13-tetraenoic acidי(16:4(n-3)) – ואשר בכמויות מזעריות משרות עמידות כנגד קשת חומרים כימותרפיוטיים.
חסימה של אנזימים מרכזיים שמעורבים בייצור של חומצות-שומן אלה – האנזים ציקלואוקסיגנאז-1 (COX-1) והאנזים תרומבוקסאן-סינתאז – מנעה את השראת העמידות על-ידי תאי-הגזע המזנכימליים. מקובל לחשוב ששינויים בתאי הגידול אחראים ליצירת העמידות לכימותרפיה. המחקר מלמד על מעורבות של התאים האנדוגניים, שמפרישים לדם חומרים שחוסמים את ההשפעה של חומרים כימותרפיוטיים.
התפקיד שממלאים בכך תאי-הגזע המזנכימליים מצביע על מנגנון שיכול לסייע להגברת היעילות של כימותרפיה. חומצות השומן שמשרות עמידות הן חומצות שומן שמצויות בכמה סוגים של שמן דגים וגם בכמה מיצויים של אצות. מומלץ שחולים שמטופלים בכימותרפיה לא ייטלו שמן דגים.
ערכה: ד"ר דורית שנון
מקור: