המרכז לחקר הסרטן MD Anderson בטקסס, ארה"ב, דיווח השבוע כי פיתח תרופה ניסיונית חדשה בשם Adipotide שמעכבת באורח סלקטיבי אספקת דם לרקמת שומן.
עוד בעניין דומה
בניסוי בקופי רזוס שסבלו מהשמנת-יתר הצליחו להשיג ירידה של 11% מהמשקל באמצעות התרופה הזאת. ההפחתה במשקל ניכרה גם במדד מסת הגוף של הקופים, שמטענם הגנטי קרוב לזה של בני אדם, וגם בהיקף המותניים. בקבוצת הביקורת שלא טופלה בתרופה לא דווח על ירידה במשקל או על שיפור במדדים האחרים שנבדקו. עם זאת, בשבוע הרביעי לטיפול בתרופה התברר שהיא גורמת נזק לכליות, אך נזק זה הפיך ותלוי במינון התרופה. המחקרים הבאים יבדקו את מידת בטיחותה.
חוקרי המרכז מאוניברסיטת טקסס הודיעו עוד כי בשלב הבא יטופלו בתרופה הזאת 28 חולי סרטן הערמונית, כדי לבדוק אם התרופה תעזור להם להפחית במשקלם ולשפר את שיעור ההצלחה של הטיפול בסרטן. עוד נמסר בהודעה כי במחקרים קודמים שבוצעו בתרופה זו איבדו עכברים שמנים שטופלו בה כ-30% ממשקלם. מנגנון הפעולה החדשני של התרופה גורם לעיכוב באספקת הדם לרקמת השומן הלבן והלא בריא המצטבר מתחת לעור ובאזור הבטן, שהוא גורם מנבא מחלות ותמותה.
ד"ר בשארה בשארה, סגן מנהל המערך הכירורגי, מנהל היחידה לכירורגיה לפרוסקופית, וממלא מקום מנהל מחלקה כירורגית א במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה אמר בהקשר למחקר האמריקני שזכה להד נרחב בתקשורת בארה"ב, כי "על אף ההשקעה הנאמדת במיליארדי דולרים, עד היום לא פותחה תרופה יעילה ובטוחה להפחתת משקל".
בשנים האחרונות, הדגיש, נאסרו לשימוש, גם בישראל, התרופות רדוקטיל ואקומפליה לטיפול בהשמנת יתר בשל תופעות לוואי קשות. "נכון להיום, הטיפול שהוכח כיעיל ביותר לאוכלוסיות המתאימות הם ניתוחים. מספרם עולה בעקביות מדי שנה. הם הוכחו כמאריכי חיים והם מסייעים גם לאנשים שבנוסף למשקל היתר שלהם, הם סובלים מסרטן, מסוכרת, מדום נשימה בשינה, מיתר לחץ דם, מעודף כולסטרול או משומנים בדם".