שלושה חוקרים מהמכון לחקר לויקמיית ילדים במרכז הרפואי שיבא בתל-השומר – פרופסור שי יזרעאלי, ד"ר יהודית בירגר מהמעבדה להמטולוגיה וד"ר ליאת גולדברג מהמרכז לחקר הסרטן – השתתפו במחקר בין-לאומי המציע גישה מהפכנית לטיפול בסוג הלויקמיה הנדיר יחסית, אך הממאיר במיוחד, הידוע בשם לויקמיה מגה-קריוציטרית חריפה. את צוות המחקר הוביל ד"ר ג'ון קריספינו משיקגו ועל התוצאות דיווח בשבוע שעבר כתב העת CELL.
עוד בעניין דומה
הצוות הישראלי מסר כי כמו כל סרטן, גם הלויקמיה נגרמת כתוצאה מהצטברות תאי דם לא בשלים המתחלקים במהירות. הגישה המקובלת שבזכותה חלק מהחולים בסרטן הדם מבריאים היא טיפול בכימותרפיה, הפוגע בתאים המתחלקים במהירות. אולם הכימותרפיה פוגעת גם בתאים מתחלקים נורמליים, כגון תאי הדם ותאי המעי, ולכן גורמת לתופעות לוואי קשות (זיהומים מסכני חיים, פצעים בפה, כאבי בטן ושלשולים).
החוקרים חיפשו חומרים הגורמים להבשלת תאי הסרטן, כלומר להפיכתם מתאים ממאירים לתאים הדומים לתאים הנורמליים. ההבשלה מובילה להפסקת החלוקה המהירה, ובסופו של דבר להיעלמות התא הסרטני. פעילות החומרים החדשים נבדקה בהצלחה במודלים של לויקמיה בעכברים. אחד מהמודלים האלה פותח במכון לחקר לויקמיה בילדים בשיבא. בניגוד לכימותרפיה לא נצפו תופעות שליליות בתאי דם נורמליים.
פרופ' יזרעאלי מסר עוד כי אחד משני החומרים שנמצאו במחקר הזה בישראל נמצא כעת בשלב של ניסויים קליניים בחולי סרטן. "חשוב להדגיש שהמחקר בוצע במעבדה ולא בקרב חולים, ויש לבצע ניסויים קליניים. התגלית רלוונטית רק לסוג הספציפי של לויקמיה ממאירה מאוד – לויקמיה מגהקריוציטית חריפה".