כתב העת Nature Medicine דיווח בסוף השבוע על פיתוח מהפכני של בית החולים הכללי של מסצ'וסטס בבוסטון - סורק בגודל של גלולה המסוגל לצלם הדמיות מיקרוסקופיות מפורטות מתוך הוושט. צוות הפיתוח כלל רופאים, מהנדסים וטכנאים מהמרכז לפוטו-רפואה (Photomedicine) בבית החולים. טכנולוגיה זו תאפשר בדיקות מפורטות לחולי Barrett's oesophagus המובילה להופעת סרטן. השימוש בסורק החדיש נעשה כאשר החולה בהכרה מלאה, והבדיקה נמשכת דקות ספורות.
עוד בעניין דומה
צוות הפיתוח הדגיש שלסורק החדש יישומים נרחבים הרבה יותר, אך בשלב זה הוחלט שישמש לסריקת הוושט, ובעיקר עבור חולי "בארט" שרבים מהם "אינם מודעים למצבם הרפואי", ציינו מחברי הדיווח. החולים הללו סובלים מליקוי בתאי הרקמה בחלק התחתון של הוושט עקב זרימה לאחור (reflux) כרונית של חומצה, מצב שמוביל לסיכון גבוה להופעת סרטן הוושט.
סריקה באמצעות אנדוסקופ איננה נוחה למטופל ובדרך כלל נעשית תוך שימוש בחומרי הרדמה וטשטוש. בסורק החדש, בגודל של כמוסת מולטי-ויטמין שהחולה בולע, מותקנת מצלמת וידיאו המחוברת לכבל זעיר. בעת שהיא מוכנסת לוושט הכמוסה נעה במהירות בתנועה סיבובית כמו רוטור ופולטת לייזר באור אינפרה-אדום. הרופא מקבל הדמיה בתלת-ממד על הנעשה בתוך הוושט ועל מצב הדפנות, בפירוט מיקרוסקופי טוב יותר מכל אנדוסקופ קיים. הסריקה תאפשר לקבל החלטה אם יש או אין צורך בביופסיה. כאשר הסורק מגיע לכניסה לקיבה – ניתן להוציאו באמצעות הכבל הזעיר.
ה-BBC מסר בהקשר לכך שפרופסור גארי טירני (Gary Tearney) מומחה לפתולוגיה מבית הספר לרפואה ב"הרווארד", שהיה שותף לפיתוח, הדגיש כי טכנולוגיה זו זולה יותר מאנדוסקופיה, ומאחר שהבדיקה נעשית ללא חומרי הרדמה אין צורך בהכשרה מיוחדת של הצוות המטפל. "הדמיות הוושט שקיבלנו באמצעות הסורק הזה היו מהטובות ביותר שראיתי", הדגיש.