EGFR

פחות תופעות לוואי ל-Geftinib לעומת Erlotinib בסרטן ריאה מסוג NSCLC

השוואה רטרוספקטיבית של מעכבי טירוזין קינאז בחולי סרטן ריאה מסוג NSCLC מצאה של- erlotinib יעילות דומה אך רעילות גבוה יותר מזו של gefitinib

21.04.2013, 15:44

בעוד שהיעילות של מעכבי טירוזין קינאז erlotinib‏ (Tarceva, רוש) ו gefitinib‏ (Iressa,‏ אסטרהזניקה) הוכחה בחולי סרטן ריאות מסוג non-small-cell ‏(NSCLC) עם מוטציית שפעול בגן של קולטן epidermal growth factor‏ (EGF), יעילות תרופות אלו ותופעות הלוואי שלהן בחולים ללא מוטציה של גן זה אינה ברורה. מחקר חדש מיפן שפורסם בגיליון חודש מרץ של כתב העת Medical Oncology שופך אור על שאלות אלו.
במטרה להעריך את יעילות התרופה ותופעות הלוואי סקרו החוקרים את התיקים של 142 חולי NSCLC עם וללא מוטציה בגן EGFR שקיבלו טיפול יומי ב- 250 מ"ג gefitinib‏ (107 חולים) או 150 מ"ג erlotinib‏ (35 חולים) בשנים 2002-2011.

סרטן ריאה (אילוסטרציה)

סרטן ריאה (אילוסטרציה)

geftinib נמצאה בטוחה יותר: תופעות לוואי כגון תפרחת, עייפות, דלקת ריריות הפה (stomatitis), חוסר תיאבון ועצירות היו שכיחות יותר במטופלי erlotinib באופן מובהק. בקרב מטופלי gefitinib נצפתה שכיחות גבוהה יותר באופן מובהק של שינויי ציפורניים ועלייה לא מובהקת בשכיחות הפרעה בתפקודי כבד. בנוסף, תפרחת, עייפות ובחילה בדרגה 2 ומעלה היו גם הן, שכיחות יותר במטופלי erlotinib באופן מובהק. בהתאם, מטופלי erlotinib הראו נטייה חזקה יותר (אך לא מובהקת) להפחתת מינון עקב תופעות לוואי.

בקרב חולי NSCLC ללא מוטציה של EGFR, לא נמצא הבדל מובהק בהישרדות ללא התקדמות בין שני הטיפולים (חציון של 2.4 חודשים במטופלי gefitinib לעומת 2.0 חודשים במטופלי erlotinib, ‏p=0.076) אך החוקרים נמנעים מקביעה נחרצת בנושא זה בשל עיצובו הרטרוספקטיבי של המחקר ומגבלותיו האחרות.
לאור הנתונים מסכמים החוקרים כי בדומה לחולים עם מוטציה ב- EGFR, לשתי התרופות יעילות דומה בחולי NSCLC ללא מוטציה בגן זה, אך נראה של- erlotinib רעילות גבוהה יותר.

מקור:
Yoshida T, Yamada K, Azuma K, Kawahara A, Abe H, Hattori S, Yamashita F, Zaizen Y, Kage M, Hoshino T. Comparison of adverse events and efficacy between gefitinib and erlotinib in patients with non-small-cell lung cancer: a retrospective analysis. Med Onco

נושאים קשורים:  EGFR,  סרטן ריאות,  NSCLC,  geftinib,  erlotinib,  Iressa,  Tarceva,  מחקרים
תגובות