רופא אמריקאי חשוד כי רשם כימותרפיה לחולים שכלל לא היו זקוקים לה, טיפל בהם בתרופות בלתי נחוצות והפנה אותם לבדיקות יקרות שביצעה חברה בבעלותו, במטרה להונות את מערכת הבריאות האמריקאית "מדיקר" בעשרות מיליוני דולר במשך השנתיים האחרונות; כך טוענת התביעה הפדרלית, שעצרה בשבוע שעבר את הרופא הבכיר, שעמד בראש רשת מרפאות לטיפול בסרטן בעיר דטרויט.
עוד בעניין דומה
ד"ר פאריד פאטא, המטולוג-אונקולוג שלמד והשתלם באחד מבתי הספר הנחשבים לרפואה בארה"ב, חשוד כי רימה את מערכת הבריאות הציבורית של ארה"ב בסכום עצום של כ-35 מיליון דולר. התופעה של רופאים המנצלים את הביורוקרטיה הסבוכה כדי לרמות את המערכת אינה חדשה בארה"ב, אולם היקף המקרה הנוכחי, והעובדה שהוא כלל מתן כימותרפיה לחולים בריאים או מטופלים שהיו ברמיסיה, מעוררים סערה בקהילה הרפואית בארה"ב. "הוא הרעיל את המטופלים שלו", נאמר בכתב התביעה, שהוגש השבוע.
פאטא, במקור מלבנון, למד והתמחה באונקולוגיה והמטולוגיה במרכז היוקרתי סלואן-קטרינג שבניו יורק עד 2005. לאחר מכן, הקים במישיגן מרפאה משגשגת, שכללה בשיאה 60 עובדים ושבעה סניפים, בשם Michigan Hematology Oncology. ככל הנראה, עובדים במרפאה הם אלה שהלשינו לתביעה הפדרלית על נורמות העבודה הפסולות בה, והפגיעה לכאורה בחולים.
לפי אתר "Medscape", שחשף את התביעה בסוף השבוע, אחד מהרופאים סיפר כי שיטת העבודה המועדפת על פאטא היתה לזייף סרטן כדי לקבל מימון לטיפול כימותרפי, וכי סרטן דם קל יותר לזייף משום שיש יותר "מרווח לפירוש" בקריאת בדיקות הדם מאשר בגידולים. לפי רופא אחר, פאטא הורה על טיפולים כימותרפיים לחולים סופניים שלא היו זקוקים להם, וכי לחולים שהחלימו אמר כי הם זקוקים לכימותרפיה קבועה עד סוף חייהם. התובעים מציינים לפחות מקרה אחד של נער שקיבל כימותרפיה ללא צורך, לפי אביו, ומת כתוצאה מכך.
התביעה מפרטת כיצד דרשה המרפאה כ-35 מיליון דולר ממדיקר במהלך השנתיים האחרונות, 25 מיליון מהם בעבור טיפולים תרופתיים, שכמעט כולם נרשמו אישית על ידי ד"ר פאטא. כשמונה עובדים לשעבר ברשת המרפאות התלוננו נגדו. האתר מציין כי ד"ר פאטא קיבל בין 30 ל-60 חולים ביום וכי היה בעל החברה שעשתה את בדיקות ה-PET שהוא עצמו רשם.
“Medscape” גם מדווח כי נורמות העבודה הפסולות במרפאה שהפעיל ד"ר פאטא גרמו לכמה עובדי צוות רפואי לצאת נגדו. אחד מהרופאים שעבדו בה, אונקולוג בהכשרתו, גילה כי ד"ר פאטא רשם כימותרפיה לחולה סרטן שנמצא ברמיסיה, ולכן המליץ לחולה לקבל חוות דעת שנייה ולעזוב את המרפאה. אחות סיפרה כי כשגילתה שד"ר פאטא רשם עירויי אימונוגלובין (נוגדנים תוך-ורידיים) לכ-40 מטופלים שכלל לא היו זקוקים להם, היא שיכנעה רופאים במרפאה לבטל את ההליך.
עורך דינו מסר לאתר כי פאטא מכחיש את ההאשמות נגדו "באופן גורף", וכי התביעה לא בדקה את התיקים הרפואיים כראוי.