החלב ומוצריו הם מקור תזונתי חשוב ביותר, הכולל ריכוז גדול עם ספיגה מצוינת של סידן ו-ויטמין D. למרות זאת, בכתבות שונות ובשידורי הרדיו והטלוויזיה יוצאים רופאים מסוימים, במיוחד אלטרנטיוויים, כנגד צריכת חלב ומוצריו. לפי טענתם, צריכת חלב ומוצריו מעלה את הסיכון לשברים, למחלות קרדיו-וסקולריות ולסרטן.
עוד בעניין דומה
בסקירה שלי שפורסמה בגיליון מאי של Isr J Fam Med, אני מפריך אחת לאחת את ההטעיות, לפחות לגבי המערכת הגרמית, הקרדיו-וסקולרית והגסטרואנטרולוגית.
חלב ומוצריו הם המקור הטוב ביותר לסידן וחומרי מזון אחרים, כמו אשלגן ומגנזיום, עם השפעות חשובות על בריאות העצם. למרכיבים ביו-אקטיביים שנמצאים במוצרי חלב כמו החלבון הבסיסי יש תפקיד חיוני במטבוליזם של העצם.
"אני מציע לעמיתיי הרופאים להמשיך ולהמליץ על צריכה רגילה ולא מוגזמת של חלב ומוצריו דלי-השומן בגלל יתרונותיו הבריאותיים"
ההשפעה החיובית של חלב ומוצריו על בריאות העצם מבוססת על ראיות ממחקרים אקראיים ומבוקרים, בהם נמצאו השפעות חיוביות וחיוניות על מסת העצם בגיל הילדות ובהתבגרות ועל התפתחות תקינה של העצם. לא נמצאה כל השפעה של צריכת חלב על הגדלת הסיכון לשברים אוסטיאופורוטיים, כמו של מפרק הירך.
קיימות ראיות ממחקרים רבים שצריכת חלב ומוצריו, בעיקר דלי השומן וגם לאחר בישול או פיסטור, נמצאת ביחס הפוך לטרשת העורקים, ליתר לחץ דם, למחלה כלילית, לשבץ מוחי ולסוכרת מסוג 2.
כאשר ערכתי חיפוש ב-Pubmed לגבי הקשר בין חלב ומוצריו לסרטן מצאתי עשרות מחקרים, שחלקם דיווחו על עלייה בסיכון לסרטן בצריכת סוגים ומוצרים שונים של חלב ואילו באחרים לא נמצא כל קשר ביניהם. תוצאות המחקר האירופי הגדול European Prospective Investigation into Cancer and Nutritionי (EPIC), שבו נכללו מעל חצי מיליון משתתפים מ-23 מרכזים ב-10 מדינות באירופה (רובם בגיל 35-70), שפורסם בשנת 2010 מצאו כי:
- סרטן הקיבה נמצא ביחס הפוך לרמה גבוהה של ויטמין C בפלסמה, קרוטנואידים, רטינול, טוקופרול-אלפה, צריכה גדולה של סיבי דגניים ודביקות גדולה לתזונה ים תיכונית (בתוכה חלב דל-שומן). צריכת בשר אדום ובשר מעובד קשורים בסיכון מוגבר לסרטן זה.
- צריכה מוגברת של סיבים, דגים, סידן וריכוז גבוה של ויטמין D בפלסמה (שני האחרונים נמצאים בכמות גדולה בחלב) קשורים בירידה בסיכון לסרטן המעי הגס והחלחולת בעוד שעלייה בסיכון קשורה בצריכת בשר אדום, בבשר מעובד, באלכוהול, ב-BMI גבוה ובהשמנה בטנית.
- צריכה מוגברת של פירות וירקות במעשנים קשורה בסיכון נמוך לסרטן הריאה.
- עלייה בסיכון לסרטן השד קשורה בצריכה מוגברת של שומן רווי (כמו חלב עתיר-שומן) ובצריכת אלכוהול. BMI גבוה בנשים לאחר חדילת אורח היה קשור בסיכון גבוה לסרטן השד ואילו פעילות גופנית היתה קשורה בסיכון נמוך.
"קשה להסיק ממספר קטן של משתתפים על הסיבתיות בין מוצרי חלב וסרטן הכבד גם לאחר שנשללה פגיעה קודמת בכבד"
בעיבוד נוסף של אותה קבוצת מחקר שפורסם בשנת 2013 נמצא חיזוק לראיה שלמוצרי חלב יש כנראה תפקיד הגנתי לסיכון לסרטן המעי הגס והחלחולת ללא כל קשר לתכולת השומן בחלב ומוצריו.
במחקר נוסף של אותה קבוצת מחקר שפורסם בימים אלו נמצאה עלייה בסיכון לסרטן בכבד ע"י צריכת חלב וגבינה ולא ע"י יוגורט, לאחר מעקב של 11 שנה בקרב 122 משתתפים. קשה להסיק ממספר קטן של משתתפים על הסיבתיות בין מוצרי חלב וסרטן הכבד גם לאחר שנשללה פגיעה קודמת בכבד.
למעשה, קשה להסיק מסקנות על הקשר בין חלב ומוצריו לסרטן מכיוון שאין כל מחקר אקראי, מבוקר ופרוספקטיבי שנועד אך ורק לבחון קשר זה. קיימת אולי סבירות מה לגבי הקשר בין צריכה מוגזמת של חלב ומוצריו (בעיקר עתירי-שומן כמו גבינות קשות שמהוות מקור מזון שכיח באירופה) לגבי עליית הסיכון לסרטן הערמונית והשד ואולי גם של הכבד. מצד שני, צריכה זו מורידה את הסיכון לסרטן במערכת העיכול.
אני מציע לעמיתיי הרופאים להמשיך ולהמליץ על צריכה רגילה ולא מוגזמת של חלב ומוצריו דלי-השומן בגלל יתרונותיו הבריאותיים הגדולים לכל מערכות הגוף, ולהתעלם מכל המלעיזים על אחד מהמקורות התזונתיים החשובים ביותר.