יותר ויותר רופאים בארה"ב, במיוחד אונקולוגים במרכזי הסרטן המובילים, לומדים בימים אלו כיצד לזהות הזדמנויות לנצל את הטיפול לקבלת תרומות ממטופלים עשירים. כך דיווח בשבוע שעבר העיתון "ניו יורק טיימס".
עוד בעניין דומה
לפי הדיווח, את ההדרכה מעבירים לרופאים מומחים בתחום פיתוח עסקי. הם הם מדריכים את הרופאים כיצד לזהות הזדמנות לתרומה, וגם את ממדיה האפשריים. התרומות מיועדות למרכזים הרפואיים או למחקרים שהרופאים עצמם עורכים.
העיתון מסר, כי מחקר בנושא הדרכה לקבלת תרומות הופיע באחרונה בכתב העת The Journal of Clinical Oncology. זו ככל הנראה הפעם הראשונה שנעשה מחקר בכלים מדעיים בסוגיה זו, ושתוצאותיו מתפרסמות בכתב עת רפואי-מקצועי מהמעלה הראשונה.
לפי הסקר, כשליש מהרופאים הונחו כיצד לבקש תרומה באופן ישיר, אבל כמחצית מהם סירבו לעשות זאת
הסקר נערך בקרב יותר מ-400 אונקולוגים בארה"ב, המועסקים ב-40 מרכזי הסרטן המובילים במדינה. את הסקר ניהלה ד"ר רשמה ג'אגסי (Reshma Jagsi), מומחית בתחום הרדיולוגיה האונקולוגית, ומרצה לאתיקה רפואית באוניברסיטת מישיגן.
התברר, כי כמעט 50% מהרופאים הנשאלים עברו את ההשתלמות המיוחדת הזאת לזיהוי מטופלים עשירים, שעשויים להיות בעלי סיכויים גבוהים להעניק תרומה נאה. כשליש הונחו כיצד לבקש תרומה באופן ישיר, אבל כמחצית מהם סירבו לעשות זאת. 3% מבין משתתפי הסקר דיווחו כי המרכז הרפואי שבו עבדו הבטיח להם תגמול כספי אם מטופל שלהם אכן יתרום.
עורכת המחקר אמרה, כי ממדי התופעה מדאיגים אותה במיוחד מהיבטים אתיים. היא סיפרה שהשתתפה בסדנאות, סמינרים, מושבי אימון והדרכה וכן בפגישות בנושאי פיתוח עסקי, שבהם נדונו באופן חד וברור דרכים כיצד לזהות הזדמנות טובה לתרומה, וכיצד להפנות מטופלים שמביעים נכונות לתרום באופן ישיר למשרדי מחלקות הפיתוח העסקי של בית החולים.
ההערכה היא, שהדיווח הנוכחי יצית דיון נרחב בקהילה הרפואית בסוגיית גיוס התרומות.
במהלך הטיפול החולים נמצאים במצב אמוציונלי ורגיש, ויש קושי אתי בהצגת עצם השאלה לגבי תרומה, ובמיוחד קיים קושי לסרב לה
פרופסור ארתור קפלן, ראש היחידה לאתיקה רפואית במרכז הרפואי Langone של אוניברסיטת ניו-יורק, אמר כי במהלך הטיפול החולים נמצאים במצב אמוציונלי ורגיש, וכי יש קושי אתי בהצגת עצם השאלה לגבי תרומה, ובמיוחד קיים קושי לסרב לה.
ד"ר ג'וזף קארסה (Carrese), רופא מומחה ברפואה ראשונית ומרצה לביו-אתיקה ב"ג'ונס הופקינס", סיפר לעיתון כי ביצע סדרת ראיונות עם רופאים בבית החולים של האוניברסיטה, כדי לבדוק אם הרופאים מכירים בחבל הדק שעליו הם צועדים, כאשר הם מנסים לבקש תרומה ממטופליהם.
העיתון דיווח, כי במרכז הסרטן "דנה פרבר" באוניברסיטת "הרווארד", הגישה היא שיש להרחיק את הרופאים מכל סיטואציה הקשורה בבקשה לתרומה. אם מטופל מבקש לתרום, על הרופא המטפל בו להפנותו למשרד בית החולים שנושאים אלו בתחום עיסוקו.
במרכזים אחרים, כמו באוניברסיטת צפון קרוליינה, מוזהרים רופאים שלא לבקש ולקשור בין תרומה לבין טיפול. בכל מקרה, כאשר מטופל מביע משאלה לתרום ומתחיל ההליך מצד הגורם הרלוונטי בהנהלת בית החולים, הרופא שטיפל בתורם יוצא כליל מהתמונה.