חדשות

כנס בינ"ל בפקולטה לרפואה בצפת בנושא ביו-אינפורמטיקה וסרטן

את הכנס אירגנה ד"ר מילנה פרנקל-מורגנשטרן מהפקולטה בצפת, שחוקרת במשותף עם פרופ' לארס יול יאנסן מדנמרק גישות חדשות לכריית מידע ביו-רפואי בנושא מחקר הסרטן

ד"ר מילנה פרנקל-מורגנשטרן במעבדתה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן בצפת (צילום: יח"צ)

הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן בגליל תארח בשבוע הבא (12-8 בנובמבר) סדנה בינלאומית שתעסוק בקשר שבין ביו-אינפורמטיקה לבין מחקר הסרטן.

את הכנס, הנתמך על ידי הסוכנות הדנית למדע, יזמה ומארגנת ד"ר מילנה פרנקל-מורגנשטרן, חוקרת בפקולטה בצפת. האורחים מחו"ל יהיו: פרופסור לארס יול יאנסן מאוניברסיטת קופנהגן בדנמרק; פרופסור חגית שטקאי מהמחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת דלאוור בארה"ב; ד"ר מרטין קרלינגר ופרופסור אלפונסו ולנסיה, מהמכון הלאומי לחקר הסרטן (CNIO) במדריד, ספרד; ופרופסור קארין וורספור, מהמחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת מלבורן באוסטרליה. כמו כן תשתתף בכנס פרופסור מיכל ליניאל מהמכון למדעי החיים, באוניברסיטה העברית בירושלים.

בנוסף למרצים מחו"ל יגיעו גם סטודנטים למחקר מהודו, ניגריה, ספרד ומדינות נוספות, סטודנטים זרים הלומדים בישראל וכן סטודנטים-למחקר מאוניברסיטאות בר-אילן, תל-אביב, האוניברסיטה העברית, הטכניון ומבתי החולים הדסה, נהריה ורמב"ם.

ד"ר מילנה פרנקל-מורגנשטרן, ביו-אינפורמטיקאית בהכשרתה, עומדת בראש המעבדה בפקולטה לרפואה המתמקדת באסטרטגיות לזיהוי אתרי מטרה פוטנציאליים לפיתוח תרופות לריפוי סרטן. היא בעלת תואר ראשון במתמטיקה ובמדעי המחשב ותואר שני בביולוגיה חישובית מאוניברסיטת בר אילן. התמחותה היא בניבוי מבני חלבונים, באמצעות שיטות חישוב ייחודיות.

את לימודי הדוקטורט שלה השלימה במכון ויצמן בביולוגיה חישובית. את הפוסט דוקטורט בביולוגיה של מערכות השלימה בספרד, שם קיבלה מענק מחקר יוקרתי מטעם מלך ספרד, אותו מקבלים רק שני חוקרים בשנה, על עבודתה העוסקת בחלבוני איחוי. בשנת 2014 חזרה לישראל והקימה את המעבדה לביולוגיה מולקולרית ואת היחידה לביו-אינפורמטיקה בפקולטה לרפואה בגליל.

ד"ר פרנקל-מורגנשטרן יצרה קשרי מחקר עם חוקרים רבים בעולם בתחום החדיש הזה, המאחד את תחומי הרפואה, הביולוגיה, המידע והמחשוב, ביניהם פרופסור יאנסון מדנמרק. יחד הם ערכו מחקר שבו נתגלה ממצא חדש בתחום הסרטן, שכותרתו היתה "גנים המשתמשים בקידוד לא אופטימלי בתהליך חלוקת התא". ממצא זה זכה לפרסום בכתבי עת מדעיים בעולם.

"באמצעות כלים מודרניים של ביולוגיה חישובית אפשר יהיה לפתור לא מעט בעיות הנוגעות למחלת הסרטן", מעריכה ד"ר פרנקל-מורגנשטרן, "אני מאמינה שיש דרכים יצירתיות לריפוי הסרטן. ההערכה המקובלת כיום היא שלאנשים החולים בסרטן יש 'גנים מוזרים', מוטציות, הדבוקים זה לזה והם אלו שגורמים לדחף ביצור התאים הממאירים וגם להופעת מחלות נוספות. אנו מתכוונים למצוא את אותם גנים בכל סוגי הסרטן ולהבין את דרך פעולתם לשם השגת פתרון רפואי-תרופתי וטיפולי לקבוצת המחלות הזאת וגם לאחרות".

מענק המחקר מטעם הסוכנות הדנית למדע שהוענק לפרויקט המשותף שלה ושל פרופ' יאנסן הוא "גישות חדישות לכריית מידע ביו-רפואי במטרה לזהות חלבוני איחוי סרטניים וסיווג השינויים הקורים ברשתות הסרטניות". מטרתו לבחון את האפשרות לשימוש בכריית מידע ביו-רפואי לבניית מאגר מידע ממוחשב לכלל חלבוני האיחוי, הרצפים שלהם והאינטראקציות שביניהם.

מידע רב על הרצפים של חלבוני האיחוי הקשורים בסרטן נגיש באחרונה תודות לשיטות ריצוף גנים מתקדמות. כדי להבין את המשמעות הביולוגית בכמויות מידע ענקיות אלו יש צורך בכלי ניתוח ממוחשבים. "הדרך לביצוע בפועל של כל זה היא כשלעצמה אתגר פתוח, כיוון שכל הידע הביולוגי נמצא כרגע במאמרים", הסבירה ד"ר פרנקל-מורגנשטרן.

"הכנס, במתכונת סדנה, נועד לסיעור מוחות בנושאי המחקר הללו. אנחנו מצפים שגם יוצבו בו אתגרים מחקריים חדשים", ציינה.

נושאים קשורים:  חדשות,  אוניברסיטת בר אילן,  הפקולטה לרפואה בגליל,  ד"ר מילנה פרנקל-מורגנשטרן,  סרטן,  מחקר סרטן,  מוטציות,  ביו-אינפורמטיקה
תגובות