חדשות

לראשונה: הושק קוד אתי משותף להר"י ולחברות התיירות הרפואית בישראל

הקוד מפרט את חובות הרופאים וחובות החברות כלפי התיירים הרפואיים המגיעים לישראל במספרים הולכים וגוברים לקבלת טיפול; הוא מציין את הדרך שבה יש לתמחר את הטיפול, וקובע כי הדבר לא ייעשה על חשבון המטופל הישראלי, ויתחשב בזמינות המערכת הציבורית

ד"ר ליאוניד אידלמן (צילום: פלאש 90)
פרופ' ליאוניד אידלמן (צילום: פלאש 90)

ההסתדרות הרפואית וחברות התיירות הרפואית בישראל חתמו היום (ב') על קוד אתי משותף, וגם הודיעו על הקמת פורום משותף ליישום האמנה. את מסמך הקוד האתי חיברה וערכה ד"ר תמי קרני, יו"ר הלשכה לאתיקה בהר"י.

הכנת הקוד התאפשרה בתום סדרה ארוכה של דיונים בוועדת היגוי משותפת להר"י, לאיגוד חברות התיירות הרפואית בישראל, לאגודה הישראלית לתיירות מרפא ולחברות Imer ו-Global medical organization. בהכנת המסמך השתתפו רופאים בכירים, עורכי דין בתחום הבריאות והרפואה וגופים נוספים.

בהציגו את הקוד האתי אמר היום יושב ראש הר"י, ד"ר ליאוניד אידלמן, כי מיליארדי דולרים מושקעים מדי שנה בתחום התיירות הרפואית בעולם ומערכות בריאות במדינות מפותחות, כמו גרמניה למשל, מתחרות על מתן טיפולים למטופלים זרים, מאחר שהן רואות בכך מקור הכנסה משמעותי.

יו"ר הר"י: התיירות הרפואי יכולה לתרום בשנים הבאות לקופת המדינה הכנסות גבוהות "מבלי לפגוע בזמינות הטיפול הרפואי לתושבי ישראל"

בשנים האחרונות, ציין  עוד ד"ר אידלמן, הופכת ישראל למעצמה בתחום תיירות המרפא, וביכולתה לתרום בשנים הבאות לקופת המדינה הכנסות דומות בהיקפן לאלו של חברות תעשיות העלית – "וכל זאת מבלי לפגוע בזמינות הטיפול הרפואי לתושבי ישראל".

לדבריו, מערכת הבריאות הישראלית, הסובלת ממחסור במשאבים, "רק תוכל להתחזק מתיירות המרפא ובכך להיטיב עם תושבי ישראל".

ד"ר קרני ציינה, כי מטרת הקוד האתי ושיתוף הפעולה החדש היא לספק לתיירי המרפא המגיעים לישראל שירותי רפואה איכותיים. הקוד האתי גם מפרט את החובות החלות על הרופאים, מתוקף שבועת הרופא, החוק הישראלי וכללי האתיקה הבינלאומיים.

בעת הצגת אמנת הקוד הודגש, כי הקוד האתי יגן על המטופלים הזרים מכל ניסיון של פגיעה, מרמה או חוסר מקצועיות, תוך שהוא גם מגן על החולה הישראלי הזכאי לקבל טיפול הוגן ואיכותי במערכת הבריאות הציבורית בישראל.

כן נמסר, כי  על פי נתוני לשכת המסחר, היקף ענף תיירות המרפא בישראל עומד כיום על כ-1.5 מיליארד שקל בשנה, ותיירות המרפא מכניסה לקופות בתי החולים כחצי מיליון שקל בשנה – סכום המאפשר להם לרכוש ציוד רפואי חדיש – שאיננו ניתן לרכישה רק מכספי משלם המסים הישראלי או מהתקציב הממשלתי.

לפי הנתונים, התיירות הרפואית לישראל מהווה עתה כ-2% מסך הכנסות ענף התיירות לארץ, והיא צפויה לגדול בשנים הבאות.

במסמך הקוד פורטו הגדרות מדויקות לגבי בעלי המקצוע, הגופים והשירותים המעורבים בתחום תיירות המרפא. נקבע, כי החלטות רפואיות הנוגעות לתייר רפואי יתקבלו אך ורק בידי רופאים ותהיה חובה על חברת תיירות מרפא להכשיר נציג או נציגים מטעמה בנושאים האתיים כפי שייקבעו על ידי הפורום המשותף.

כמו כן, מפרטת אמנת הקוד כיצד תטופל ובידי מי הצעה לקבלת שירותי חברת תיירות מרפא, רשימת הטיפולים שיוצעו, ואילו שירותים נלווים יוצעו לחולה. על הרופא האחראי יהיה להגיש הצעה טיפולית, מנוסחת וחתומה על ידו, שתועבר לתייר המרפא עוד בטרם הגעתו לישראל.

לפי הקוד, אם בדיקת הנתונים של תעלה שלא ניתן לשפר את המצב הרפואי של החולה, על הרופא לעשות כל מאמץ למנוע הגעת תייר המרפא לישראל

כמו כן, הקוד מכיל פירוט כיצד לנהל את התמחור של ההצעה הטיפולית לשלביה השונים, החתמה על טופס ויתור סודיות רפואית במסגרת שירותים נלווים (למשל מתורגמן). על הרופא האחראי לטיפול יהיה למסור לתייר המרפא מידע מדויק על הטיפול הצפוי, לרבות יכולתו וסיכוייו לשנות את מהלך המחלה באורח משמעותי, להאריך את תוחלת חיים ולשפר את איכות החיים בעתיד. כאשר בדיקת כל הנתונים שערך הרופא תעלה שלא ניתן לשפר את המצב הרפואי של החולה, עליו יהיה לעשות כל מאמץ למנוע הגעת תייר המרפא לישראל.

תייר מרפא לא יחויב בבואו לארץ בבדיקות חוזרות לאלו שכבר ביצע בעבר ואיכותן טובה, על פי שיקול דעת הרופאים המטפלים, למעט מקרים שעולה צורך קליני בהן עבור המטופל. כן מפרטת האמנה כללים לגבי מהלך הטיפול, תחומי הסיוע למטופל שחברת תיירות המרפא חייבת בהם, כללים לגבי המעקב שלאחר הטיפול. כמו כן, נקבע הפרסום שיותר לחברות לפרסם בדבר שירותיהן, ובכלל זה פירוט של סיכונים נלווים אפשריים למטופל בהקשר לטיפול שיקבל.

האמנה קובעת, כי יישמרו כללי הפרסום העצמי של רופאים החלים עליהם בישראל. כאשר יעשה שימוש בשמו של רופא ישראלי לא ייעשה שימוש בדמותם של מטופלים ללא הסכמתם.

האמנה שבה ומדגישה, כי מתן טיפול רפואי לתייר מרפא יהיה תואם את עקרון חלוקת המשאבים הצודקת לאזרחי ישראל וכי הזמנת תייר מרפא להגיע לישראל – החלה על החברה העוסקת בכך – תתאפשר רק כאשר קיימת קיבולת מתאימה וזמינות של הפרוצדורות הרפואיות במוסד הרפואי שבו אמור תייר המרפא לקבל את הטיפול, ומכל מקום לא על חשבון הזמינות והדחיפות לטיפול של חולים ישראלים.

על הרופאים יוטל איסור לתת עדיפות לתיירי מרפא בתנאי האשפוז או בכל טיפול שאיננו מונגש לכלל אזרחי ישראל. כן נקבעו כללים למניעת ניגוד עניינים, וחובת שקיפות בכל הקשור למידע. על הרופא יהיה להימנע מקבלת טובות הנאה בהקשר לטיפול הרפואי שיוענק לתייר מרפא, וגם נאסר להציע הצעות עסקיות או אישיות כל עוד קיימים בין המטופל, תייר המרפא לרופאו הישראלי יחסי רופא-מטופל.

כן ימנע מהצוות המטפל לשדל תייר מרפא לקבל טיפול ללא צורך רפואי. בין הכללים גם נושאים הנוגעים לשכר הרופא, פירוט מרכיבי התשלום ודרך הגבייה והעברת הכסף לרופא או לבית החולים. נאסר לדרוש ולקבל דמי תיווך על הפניית תייר מרפא לבדיקה, לאבחון ולטיפול, או בעבור הפניה למקומות מרפא והבראה.

המסמך מפרט את הרכב הפורום המשותף ליישום הקוד האתי וכן את סמכויותיו.

להורדת הקוד האתי המלא לחצו כאן

נושאים קשורים:  חדשות,  תיירות רפואית,  הר"י,  חברות תיירות מרפא,  קוד אתי,  הלשכה לאתיקה,  יו"ר הר"י,  פרופ' ליאוניד אידלמן
תגובות
אנונימי/ת
23.11.2015, 22:13

כאשר לא מקיימים קוד אתי לאזרחי ישראל , לא בבתי חולים ולא בקופות החולים , האם יש טעם ביצירת קוד אתי בתיירות מרפא ? לי ברור שזה נועד להרגיע את מצפונם של מובילי מדיניות במשרד הבריאות. הכסף הנכנס למערכות הוא שיקבע ועולם כמנהגו ינהג. תפסיקו לעבוד עלינו , מזמן הפסקנו להאמין לכם.

אנונימי/ת
24.11.2015, 07:45

"מתן טיפול רפואי לתייר מרפא יהיה תואם את עקרון חלוקת המשאבים הצודקת לאזרחי ישראל . . ומכל מקום לא על חשבון הזמינות והדחיפות לטיפול של חולים ישראלים"- כאן קבור הכלב, ולא צריך "סדרה ארוכה של דיונים בוועדת היגוי משותפת להר"י, לאיגוד חברות התיירות הרפואית בישראל, לאגודה הישראלית לתיירות מרפא ולחברות Imer ו-Global medical organization" כדי לקבוע זאת. השאלה הגדולה היא- איך?