חדשות

השתלת לסת ומפרק מלאכותיים שהודפסו בטכנולוגיית תלת-ממד בוצעה ב"פורייה"

מפרק מטיטניום שהודפס בטכנולוגיה תלת-ממדית הושתל במטופל שסבל מסרטן בחלק זה של הלסת; ד"ר עימאד אבו אל נעאג': "בעידן החדש של הדפסות בתלת-ממד, אפשר וצריך לשחזר את המפרק וכך לשמור על מראה הפנים ותפקוד מלא"

הדמיה של המפרק שהודפס והושתל בבית החולים "פורייה" (מקור: חברת AB DENTAL)

רופאי המחלקה לכירורגיית פה ולסת במרכז הרפואי "פורייה" בטבריה ביצעו השתלת לסת ומפרק-לסת שיוצרו במדפסת תלת-ממדית. המושתל הוא גבר בן 64 מטבריה. בית החולים מסר כי השתלה מסוג זה בטכנולוגית ההדפסה התלת-ממדית היא ככל הידוע הראשונה בישראל. לדברי בית החולים, המטופל החל לאכול זמן קצר לאחר שהתאושש מהניתוח, עוד באותו היום.

בית החולים מסר, כי המטופל סבל מכאבים לא ברורים בלסת. בדיקות במרפאה קהילתית לא העלו דבר והרופאים, כך נמסר, העלו השערה שמקור הכאבים בלעיסת מסטיק. אולם בבית החולים התגלה שבלסת יש נגע ממאיר בגודל של כ-5 ס"מ, ש"ספג" את החלק האחורי של הלסת. ביופסיה העלתה כי מדובר בגרורה של הסרטן.

המפרק שהודפס והושתל בבית החולים "פורייה" (מקור: חברת AB DENTAL)

המפרק שהודפס והושתל בבית החולים "פורייה" (מקור: חברת AB DENTAL)

"אם בעבר ניתוח כזה נמשך כשש שעות, הפעם הוא התקצר לשעתיים. שלא לדבר על היתרון הבולט של השגת איכות חיים ורמת תפקוד של המטופל"

מנהל המחלקה לכירורגיית פה ולסת, ד"ר עימאד אבו אל נעאג', הסביר כי לא נהוג לנתח גרורות בלסת, אולם טיפול אונקולוגי (הקרנות וכימותרפיה) אינו פותר את הבעיה. "לאחר דיון עם אונקולוגים בבתי החולים רמב"ם ושיבא, הוסיף ד"ר אבו אל-נעאג', החלטנו לעשות צעד נדיר במקרה כזה – ולנתח.

לאחר שהתקבלה ההחלטה, התקיימו מספר דיונים עם חברת AB-DENTAL, יצרנית שתלים. ואז הוחלט לשחזר את הלסת והמפרק בטכנולוגיית ההדפסה התלת ממדית. ד"ר אבי טואג, רופא בכיר במחלקה, הוסיף: "ככל הידוע זה כיום הטיפול הטוב ביותר שקיים עתה בעולם. החברה ייצרה העתק מדויק לחלוטין של הלסת של המטופל, מה שאיפשר למקם את הלסת בדיוק במקום. החלק החשוב הוא שבכך התאפשר תפקוד טוב לעין ערוך בהשוואה לפלטות שבהן נעשה שימוש במקרים דומים בעבר".

"בדרך כלל הליך השחזור הוא מאוד קשה, אבל הטכנולוגיה החדשה סייעה לנו מאוד", אמר עוד ד"ר אבו אל נעאג'. "אם בעבר ניתוח כזה נמשך כשש שעות, הפעם הוא התקצר לשעתיים. שלא לדבר על היתרון הבולט של השגת איכות חיים ורמת תפקוד של המטופל. בעבר הלא רחוק, לא נהגו לשחזר את מפרק הלסת אחרי הכריתה. אבל הניתוח בשיטה החדישה מראה שבעידן החדש של הדפסות בתלת ממד, אפשר וצריך לשחזר את המפרק וכך לשמור על מראה הפנים ולהחזיר את המטופל לתפקוד מלא ואף כמעט מיידי".

הרופאים ציינו עוד, כי ניתוח ללא שחזור המפרק היה יוצר עיוות קשה בפנים, סטייה של הלסת והשפה התחתונה הצידה וקושי חמור באכילה. יתרון נוסף של החדשה הוא בעמידות. "בעבר הפלטות היו נשברות בשל עייפות החומר. ואילו הפלטה החדשה מיוצרת מטיטניום ומודפסת בתלת ממד בהתאמה אישית של 100% ללסת המקורית, ולכן הסיכוי שתישבר יותר נמוך", ציינו.

נושאים קשורים:  חדשות,  השתלה,  מפרק לסת,  הדפסה תלת-ממדית,  ניתוח,  סרטן לסת
תגובות