חדשות

ניתוח לכריתת צוואר הרחם תוך שימור הפוריות נעשה ב"הלל יפה"

את הניתוח במטופלת בת 30 ביצע פרופ' לזלו אונגר, שהוזמן על ידי בית החולים מהונגריה, ביחד עם הצוות הבכיר של מחלקת הנשים בבית החולים; הניתוח בוצע בבתי חולים אחרים בישראל בעבר, אך זו הפעם הראשונה שבוצע ב"הלל יפה"

מימין: ד"ר שמואל אנדרמן, פרופ' לזלו אונגר וד"ר אילן ברוכים (צילום: "הלל יפה")

(תוקן 20:11)

במרכז הרפואי "הלל יפה" בחדרה בוצע בשבוע שעבר ניתוח לכריתת צוואר הרחם תוך שימור הרחם, במטופלת החולה בסרטן צוואר הרחם. בית החולים מסר אתמול (א') כי זו הפעם הראשונה שהניתוח נעשה בין כתליו, לאחר שבוצע בבתי חולים אחרים בישראל.

לדברי בית החולים, הניתוח נעשה באשה כבת 30, שחלתה בסרטן צוואר הרחם. הניתוח עבורה מציע אפשרות אמיתית להחלמה ולשימור הפוריות. בוצעה כריתה מלאה של צוואר הרחם וחיבור גוף הרחם ישירות לנרתיק. כן בוצעה כריתה מלאה של בלוטות לימפה אגניות.

לביצוע הניתוח הוזמן לישראל פרופ’ לזלו אונגר, מומחה בעל שם עולמי בתחום הזה מבודפשט, הונגריה. לניתוח היה שותף הצוות הבכיר של מחלקת נשים ב"הלל יפה" - ד"ר אילן ברוכים, מנהל הגינקולוגיה והיחידה לגינקו-אונקולוגיה של במרכז הרפואי המשמש גם יו"ר האיגוד הישראלי לגינקולוגיה אונקולוגית וד"ר שמואל אנדרמן, כירורג גינקולוגי בכיר.

בוצעה כריתה מלאה של צוואר הרחם וחיבור גוף הרחם ישירות לנרתיק. כן בוצעה כריתה מלאה של בלוטות לימפה אגניות

ד"ר ברוכים אמר: "ניתוח לכריתת צוואר הרחם איננו הליך שכיח עבור נשים שלקו בסרטן צוואר הרחם. היארעות סרטן צוואר הרחם נמוכה יחסית בארץ, מדי שנה ידוע על כ-200 חולות חדשות. הטיפול המקובל בנשים החולות במחלה זאת כולל כריתה רחבה של הרחם עם בלוטות הלימפה או קרינה וכימותרפיה. לאחר טיפולים אלו לא ניתן להרות. לכן, הפרוצדורה שביצענו מוצעת רק לנשים עם סרטן צוואר הרחם בשלב מוקדם של המחלה, עם גידול קטן (פחות מ-2 ס"מ) המעוניינות בשימור הפריון. זו הסיבה שמדובר בניתוח נדיר יחסית בארץ.

"מעבר לעובדה שדרושה בביצוע הניתוח הזה מומחיות רבה, הרי שמעטות הנשים שעשויות להיות מועמדות מתאימות לביצועו. לביצוע מרבית הניתוחים שנעשו עד כה בישראל הוזמן פרופ’ אונגר כדי לסייע. מבחינתנו, ביצוע הניתוח אצלנו חשוב גם לצורך למידת הטכניקה והאפשרות שנוכל, לבצע אותתו בעתיד בעצמנו -אבל גם, אם לא בעיקר, להציע למטופלות הבאות אופציה ניתוחית בעלת שיעור נמוך של תופעות לוואי ושיעורי החלמה מצוינים".

אצל האשה שנותחה אותר סרטן צוואר הרחם בשלב מוקדם יחסית של המחלה, בעת שעברה בדיקה במרפאה בקהילה. היא הופנתה ליחידה לגינקו-אונקולוגיה ב"הלל יפה" להמשך הבירור והטיפול. לאחר בירור מעמיק, שכלל ביופסיה של צוואר הרחם והדמיות, האבחנה אומתה. מכיוון שהביעה את רצונה בשימור פריון והיכולת להרות בעתיד, הרי שהאופציה שכללה ביצוע הניתוח לכריתת צוואר הרחם, היתה המתאימה ביותר עבורה, מסר בית החולים.

"בעבר, כדי לאפשר החלמה מסרטן צוואר הרחם, בעיקר בשלבים המוקדמים, היה מקובל לבצע כריתה רחבה של הרחם עם צוואר הרחם", ציין עוד ד"ר ברוכים, "בשנים האחרונות החלו הרופאים לעשות שימוש בטכניקה ניתוחית מורכבת שבה מבצעים כריתה של צוואר הרחם וחיבור גוף הרחם ישירות עם הנרתיק. באופן כזה, משמרים את הרחם והאשה שעוברת את הניתוח יכולה להרות. הלידה תהיה כמובן בניתוח קיסרי".

היחידה לגינקו-אונקולוגיה החלה לפעול ב"הלל יפה" לפני כשנתיים במסגרת מחלקת נשים ויולדות. בפעילותה משתלבים מומחים מתחומים שונים, בהתאם לצורך.

נושאים קשורים:  חדשות,  סרטן צוואר הרחם,  ניתוח,  המרכז הרפואי "הלל יפה",  שימור פוריות
תגובות