מנכ"ל הדסה פרופסור זאב רוטשטיין הציג היום (ב') בתדרוך לתקשורת את המתווה לשיקום המחלקה להמטו-אונקולוגיה ילדים ובין השאר הודיע כי בסתיו יגיעו לעין כרם שניים מהמומחים הגדולים בעולם בתחום השתלת מח עצם. בשלב זה נקב בשמו של אחד מהם: פרופסור גרי קופפר מהמרכז הרפואי באוניברסיטת "ייל".
עוד בעניין דומה
כמו כן הציג פרופ' רוטשטיין את הרכש הנוסף של בית החולים – פרופסור יוסי לבר שגם הוא הגיע מארה"ב ויכהן בהדסה כמנהל המרכז להמטו-אונקולוגיה ילדים (כשתושלם בנייתו) ויתאם את הפעילות הקלינית והמחקרית המשותפת להדסה ולצוות בית החולים לילדים במרכז הרפואי שיבא.
על פרופ' קופפר נמסרו הפרטים הבאים: בוגר בית הספר לרפואה בג'ון הופקינס (1989), תואר BSc במיקרוביולוגיה מאוניברסיטת פלורידה. התמחה בבית החולים לילדים של אוניברסיטת פנסילבניה בפילדלפיה והשתלם בהמטו-אונקולוגיה במרכז הרפואי "דנה-פרבר" בבוסטון, המסונף לאוניברסיטת הרווארד. מ-1996 הוא מומחה בהמטו-אונקולוגיה ילדים. זכה בפרס מיוחד של ה- NIH. משמש סוקר בביטאונים רפואיים, ביניהם BLOOD. פרסם עשרות מאמרים רפואיים ומחקרים ופרקים בספרי הלימוד בתחום.
בשנים האחרונות הקים ומנהל פרופ' קופפר את החטיבה ההמטולוגית וההמטו-אונקולוגית והביאה להישגים בינלאומיים. מחקריו בתחום הגנטיקה של הסרטן, מנגנונים מולקולריים ותפקיד ה- RNA בסוגי סרטן מוכרים לאנשי המקצוע. המעבדה הגנטית שהוא מנהל עוסקת גם בתיקון DNA במחלות הסרטן ואליה מגיעים טובי החוקרים בעולם.
פרופ' קופפר יהודי-ציוני, נשוי לישראלית ומבלה רבות בארץ - לרבות בפעילות מחקרית במכון ויצמן. הוא הסכים להגיע לישראל בנובמבר לתקופת שהות משמעותית בהדסה, "לתת כתף לפיתוח הקליני והמחקרי בתחום ההמטו-אונקולוגיה ילדים", הגדיר זאת פרופ' רוטשטיין, "תוך שיתוף פעולה עם הצוות החדש והישן שאותו הוא מכיר מניסיונו ומעבודתו עם משפחות חולים במחלות גנטיות כמו האנמיה ע"ש פאנקוני ואחרות".
כבר ביום א' הקרוב, הודיע פרופ' רוטשטיין, יתייצב פרופ' לבר במחלקה להמטו-אונקולוגיה ילדים בהדסה, יפשיל שרוולים וייתן את כולו למען הילדים
על פרופ' לבר נמסרו הפרטים הבאים: יליד ישראל, בוגר לימודי רפואה בטכניון בחיפה, סיים התמחות ברפואת ילדים ב"אסף הרופא". התמחות-על המטו-אונקולוגיה ביצע ב"סלואן-קטרינג" בניו יורק, ונחשב לעילוי בתחום הסרטן בילדים. לאחר שעבר כמה תת-התמחויות בניו יורק נקלט במרכז הרפואי האוניברסיטאי של דרום קרוליינה ומונה למנהל האגף להמטו-אונקולוגיה והשתלת מח עצם בילדים. לאחר 11 שנה בדרום קרוליינה, נבחר לנהל את מחלקת הילדים במרכז הרפואי-אוניברסיטאי של וירג'יניה וקודם לתפקיד המנהל הרפואי וסגן נשיא בית החולים לסרטן בילדים סנט ג'וד. לאחר 5 שנים קיבל על עצמו את תפקיד המנהל הרפואי של המרכז האוניברסיטאי סטוני ברוק בניו יורק.
התמחה גם בניהול רפואי לצד פעילות קלינית ומחקרית בהמטו-אונקולוגיה והשתלת מח עצם בילדים - מוכר לרבים מאנשי המקצוע בעולם שנוהגים להיוועץ עמו בכל נושא בתחום.
"כבר ביום א' הקרוב, הודיע פרופ' רוטשטיין, יתייצב פרופ' לבר במחלקה להמטו-אונקולוגיה ילדים בהדסה, יפשיל שרוולים וייתן את כולו למען הילדים. אנחנו מעריכים שהוא תרומה עצומה להדסה, לתחום ההמטו-אונקולוגיה בישראל והצלה להורים הילדים חולי הסרטן שיוכלו להיוועץ בו ללא קשר למרכז הרפואי שבו הם מטופלים".
מנכ"ל הדסה מסר כי ביום א' תיכנס לתוקפה התפטרות ששת הרופאים המומחים בהמטו-אונקולוגיה ילדים בהדסה והמחלקה תחזור לפעילות במתוכנת מלאה תוך הקפדה על רצף טיפולי. הוא הציג באריכות ובפירוט את אשר אירע - מנקודת מבטו.
"זו היא סאגה נוראית, הנמשכת כבר כ- 6 חודשים" אמר. "היא מטלטלת ילדים והורים כאחד, פוגעת בעבודה ההרמונית של בית החולים, תוך יצירת אווירת משבר רווית תקשורת מכוונת ומשמיצה. מהרגע הראשון, ב-14 בנובמבר האחרון, כאשר 6 רופאים שהכול מחשיבים כמסורים, קמים ומתפטרים במחאה על המנהל - לא יעזור כלום. זאת האחריות שלי כמנכ"ל וזאת הפאשלה שלי. תקצר היריעה מלתאר את ניסיונות ההנהלה לרצות את הרופאים בתקנים לרופאים נוספים במחלקה, בתוספת כוח אדם סיעודי ואחר, בתוכנית הרחבת המחלקה ועוד.
לא צלחה דרכי למנוע אותם מהצעד הנוראי וגם לא הצלחתי לנהל קו הסברתי שיקל ולו במעט את המיוחס לי כגורם להתפטרות הקולקטיבית הזאת
"חשוב לי לציין כי טענות הרופאים הנוטשים השתנו במהלך התקופה. כנגד כל אישור שניתן להם לדרישה מסוימת - הועלתה טענה חדשה. נטען על ידם שנוצר מצדם חוסר אמון בהנהלה, שנוצרו יחסי עובד-מעביד לא ראויים, שלחץ העבודה בלתי נסבל, שעקב חוסר בכוח-אדם הטיפולים בילדים נעשים במחלקת המבוגרים. אפילו עלו טענות על 'בצע כסף' - טיפול "מועדף" במסגרת תיירות מרפא. התקשורת דיווחה על כל אלו בווליום גבוה.
"לא הצלחתי למנוע אותם ממימוש תכנית הנטישה המאורגנת שלהם בקפידה שתוכננה כ"מעבר כל צוות המחלקה לבית החולים שערי צדק". לא צלחה דרכי למנוע אותם מהצעד הנוראי וגם לא הצלחתי לנהל קו הסברתי שיקל ולו במעט את המיוחס לי כגורם להתפטרות הקולקטיבית הזאת. אין ספק שמנגד עמדו מול הציבור תמונות נוראיות של ילדים חולי סרטן, הורים מוטרפים מדאגה, משרדי יחסי ציבור, עורכי דין, עמותה בשם "הילדים של מיקי" ואינטרסנטים ואקטיביסטים שונים. הם רק הכבידו והקשו את לב המתפטרים.
"אינני היחיד, התוודה פרופ' רוטשטיין, שהטלטל בין ייאוש לתקווה בניסיון לעשות ממש הכול כדי לבטל את רוע הגזירה, או גם לרדת לעומק ולפצח את חידת החלטת הנטישה של ששה רופאים איכותיים ומסורים המשאירים את הילדים ואת כל הקריירה שלהם מאחור, תוך סירוב מוחלט לכל הצעה או גישור כדי להשאירם בהדסה".
בהמשך החמיא לשר הבריאות יעקב ליצמן: "אני חייב לציין שלא ראיתי אף פעם שר בישראל שיכנס לסוגיה הנוגעת למספר עובדים בודדים באופן כל כך אישי. השר ליצמן השקיע הרבה מאמץ בשיחות אישיות עם הרופאים ובניסיונות תווך רגישות. הן נדחו אחת לאחת. גם פרסום מכתבו של השר שבו התחייב לרופאים המתפטרים לשמור על עקרונותיהם בסדרת הנחיות מחייבות - נדחו על ידם במילים פוגעניות".
ועוד אמר מנכ"ל הדסה: "ברור לי שאינני חף מטעויות" והוא טרח להתנצל על "מגילת הדסה" שניסח בשעתו: "היא לא בדיוק ציננה את האווירה".
"אין ספק, הדגיש, שהדסה והצוות חוו לא מכבר משבר כלכלי וארגוני נורא. אבל אני הובאתי לכאן כדי לשנות זאת. בשום פנים אינני מתכוון לעשות את השינוי הנדרש על חשבון החולים וברור שלא על חשבון ילדים חולים. אני כאן כדי להשתמש בכל הכלים שרכשתי (כמנהל שיבא) כדי להביא מניסיוני למען הדסה".
"מתנהל נגדי בשבועות האחרונים מסע תקשורתי נוראי" אמר פרופ' רוטשטיין. "שולבו בו גם הורי הילדים. זה מסע חסר תקדים וממומן היטב. מטרתו האחת והיחידה : דה לגיטימציה לרוטשטיין והדסה תוך הטיית דעת הקהל, כדי שתתמוך בהעברת מחלקה שלמה לבית חולים מתחרה ותביא לפגיעה אנושה בהדסה. במאבק חסר הגבולות הזה נחצו כל הקווים. פורסמו שקרים. נעשתה פגיעה קשה, אכזרית ולא נכונה גם בשר הבריאות ליצמן – ששמו הופיע במודעות מחרידות ובפשקווילים שקריים ואכזריים (שהופיעו על לוחות מודעות בעיקר בשכונות החרדיות בירושלים).
"במציאות שבה בישראל של 2017 ש רק 42 רופאים מומחים בטיפולי סרטן בילדים, כשהחוסר ניכר בכל מרכז רפואי - בלתי אפשרי לאייש משרות מומחים בן לילה. זאת ידעו היטב רופאי המחלקה כשהחליטו להתפטר".
פרופ' רוטשטיין מסר כי לאחר שפרופ' מיקי וינטראוב סירב לכל הצעת גישור וגם סירב למשוך את מכתב ההתפטרות – הוא הוחלף בד"ר גל גולדשטיין משיבא, שהצטרף להדסה בתחילת מאי. בשקט המאפיין אותו, ברצינות, ובידע הרחב שלו בתחום, ביצע חפיפה עם פרופ' וינטראוב בטיפול היום-יום בילדים בהדסה – וזאת באופן שבו מובטח רצף טיפולי לכל ילד הממשיך בטיפול בהדסה. ייקח עוד זמן מסוים להמשיך ולגייס מחליפים לשאר הרופאים"
"בקשתנו להאריך את שירותם של שאר המומחים שהתפטרו עד שימצאו המחליפים וזאת לתקופה קצרה – גם היא נדחתה.
"בימים האחרונים חזרה ועלתה השאלה: מה יקרה למחלקה ההמטו-אונקולוגית ילדים בהדסה לאחר ה-4 ביוני – המועד שבו השישה עוזבים. קולות זדוניים ניסו לסגור את המחלקה. ראינו את תוצאות ה"ספין" הזה היטב בכל סוגי המדיה. אבל אני מבקש לענות על שאלה זאת בקול רם, ברור, צלול ושאיננו משתמע לשני פנים: פעילות המחלקה ממשיכה ותמשך באופן מלא. הנהלת הדסה נערכת להבטחת הטיפול בילדים ביום שאחרי".
בתדרוך לתקשורת שבו השתתף גם מנכ"ל משרד הבריאות, נמסר רשמית כי לצוות מצטרפים עוד ד"ר פולינה סטפנסקי, ד"ר הודיה כהן וכן מומחי "שיבא" בהמטו-אונקולוגיה והשתלת מח עצם בראשות פרופ' עמוס תורן וד"ר איריס קוונצל. מומחים יועצים למחלות מסוימות יגיעו להדסה כמה פעמים בחודש. כן יצטרפו שני מומחים ושני מתמחים ברפואת ילדים מהדסה הר הצופים ועין כרם אף הם כדי לסייע ככל שנדרש לצוות ההמטו-אונקולוגים. "אנו מקווים לגייס גם רופאים מומחים ומתמחים חדשים מהארץ מבלי להרוס מחלקות קיימות".
ה"פתרון" שמציעים ליצמן ורוטשטיין , אמרו ההורים, הוא לא יותר מאוסף של טלאי על טלאי על טלאי, שרק יסכן עד מוות את הילדים החולים בסרטן בירושלים
פרופ' רוטשטיין הודיע כי "הדסה תיצמד להנחיות משרד הבריאות" ופירט אותן: צוות השתלות מח העצם בילדים יבוסס רק על מומחים בהמטו-אונקולוגיה ילדים (מיושם בפועל מינואר 2017). ההשתלות בילדים יבוצעו בשתי יחידות במקביל: ביחידה להשתלות מח עצם בילדים א' שבה 4 מיטות והיא ממוקמת במחלקה הילדים. יבוצעו בה בקדימות השתלות מח עצם בילדים קטנים הסובלים ממחלות ממאירות. ביחידה ב' יהיו 8 מיטות והיא ממוקמת באורח נפרד מבנית - בתוך בניין "שרת". ההפרדה הפיזית תושלם בימים הקרובים. ביחידה זאת יושתלו קודם כל הילדים הזקוקים להשתלה שלא על רקע מחלות ממאירות. לשתי היחידות ימונו בעתיד הקרוב מנהלים מומחים בהמטו-אונקולוגיה והשתלות ילדים. הטיפול בילדים לאחר שעות העבודה ובסופי שבוע, יתבצע כמקובל על-ידי רופאים תורנים, מתמחים ברפואת ילדים וכוננים מומחים בהמטו-אונקולוגיה ילדים.
"משרד הבריאות והדסה יתנו קדימות לבניה מחדש של יחידה להשתלות מח עצם בילדים שבה יהיו 20 מיטות. הליכי התכנון ואיסוף התרומות יחלו בימים הקרובים. משרד הבריאות התחייב לסייע בתקנים וברישיונות ובהשתתפות בעלות הבניה".
מחוץ למסיבת העיתונאים שקיימה הנהלת הדסה, ערכו בצעקות הורים לילדים חולי הסרטן מסיבת עיתונאים משלהם. הם לא חסכו בביקורת תוך שימוש בלשון בוטה מאד. הם כינו את פרופ' רוטשטיין "רוצח תאב בצע". הטיחו האשמות במנכ"ל משרד הבריאות ואמרו כי הסיבה ש"השר ליצמן לא מתערב היא כי אין ילדים חרדים במחלקה. מה שהשר ליצמן מציע זה לא פחות מהונאה. בושה ששר בריאות בישראל, באמצעות מנכ"ל משרדו ומנכ"ל הדסה – מרמים את הציבור"
"ה"פתרון" שמציעים ליצמן ורוטשטיין , אמרו ההורים, הוא לא יותר מאוסף של טלאי על טלאי על טלאי, שרק יסכן עד מוות את הילדים החולים בסרטן בירושלים".
על הרופאים שאמורים להגיע להדסה אמרו ההורים: "הם אינם רלוונטיים. פרופ' תורן, מנהל מחלקה עמוסה בפול טיים ג׳וב. אין התכנות שימלא תפקיד של מנהל מחלקה נוסף; ד״ר לאבר הוא בן 68, חוזר מפרישה בארה"ב . לא ברור לאיזה היקף פעילות הוא מגיע; ד"ר פאולינה סטפנסקי כבר מתפקדת בהדסה כמנהלת המחלקה להשתלת מח עצם. אין מדובר בתגבור כוח אדם אלא באחיזת עיניים; רופא נוסף ברוטציה – זה פתרון הזוי המהווה סכנת חיים ממשית לילד החולה כשאין רצף טיפולי על ידי הרופא שמכיר אותו ואת ההיסטוריה הרפואית שלו.
"בכל מקרה מדובר בפחות ממחצית מכוח האדם הנדרש ולמעשה הופכים בכך את הדסה למיון קדמי לחולי הסרטן - שמשם ימשיכו את הטיפול ברחבי הארץ.
"ידוע לנו, אמרו ההורים, על לפחות 7 מצוות האחיות שעוזבות. זו לא המילה האחרונה. איך אפשר לתפעל כך מחלקה?".
ההורים טענו כי "מה שמעניין את השר ליצמן ופרופ' רוטשטיין זה להפוך את המחלקה להמטו אונקולוגיה למרכז רווח. החולים הישראלים לא זקוקים לכל כך הרבה מומחים להשתלות מח עצם. מה שהוצג לתקשורת מאשר את מה שטענו כל הזמן: מה שמעניין את ליצמן זה להגדיל את תיירות המרפא. בגלל זה כל הציבור החרדי, החל מינואר , 2017 מופנה כבר לבתי חולים במרכז הארץ. ככל שמבינים את הפרטים רואים כי אין זה פתרון. מדובר בעוד מניפולציה נבזית על גבם של הילדים החולים".
את הפתרונות המוצעים על ידי שר הבריאות כינו ההורים "הזויים": כבר היום ספרו, בהדסה כל רופא מטפל בממוצע בכ- 30 ילדים חולי סרטן לעומת כ- 15 מטופלים בלבד לרופא בשיבא. על פי התכנון כל רופא יטפל בקרוב ל 100 ילדים. זו החלטה שערורייתית. נמשיך להיאבק כי אנחנו דורשים שהרופאים המטפלים כיום בילדינו ימשיכו לעשות זאת. ילדינו נקשרו לרופאים הנפלאים והמקצועיים ביותר בהדסה. אנו תובעים שהם ימשיכו בטיפול . אנו קוראים לראש הממשלה להתערב מידית לפני שיהיה מאוחר מדי".