מחקר חדש של ד"ר ניר הירשהורן מהיחידה לכירורגיה אונקולוגית לגידולי ראש צוואר, מחלקת אף, אוזן וגרון בהדסה עין כרם ופרופ' חגי מזא״ה מהמחלקה לכירורגיה כללית וניתוחים אנדוקריניים בהדסה הר הצופים, העלה כי בשנים האחרונות חלה ירידה משמעותית בניתוחי כריתה שלמה של בלוטת התריס.
עוד בעניין דומה
דו"ח המחקר פורסם ב-JAMA Head and Neck ובו מוצג הניסיון הרב בטיפול בגידולים ממוינים של בלוטת התריס שהצטבר ב"הדסה".
גידול ממוין של בלוטת התריס הוא הגידול האנדוקריני הנפוץ ביותר, עם שכיחות עולה בעשורים האחרונים, מסר ד"ר הירשהורן. הטיפול בגידולי בלוטת התריס דורש צוות מיומן הכולל יכולת הדמיה, פענוח ציטולוגי, אבחון ומעקב אנדוקריני, טיפול ניתוחי ואונקולוגי משלים.
ב"הדסה" קיים פורום מקצועי מיוחד לגידולי בלוטת התריס. הוא כולל אנדוקרינולוגים, פתולוגים, אונקולוגים ומנתחי בלוטת תריס. הפורום דן במקרים מורכבים, שנויים במחלוקת, ובכך הביא להטמעה וליישום בהצלחה של הנחיות האיגוד האמריקני שפורסמו במהלך 2015.
ההנחיות החדשות מגדירות מחדש את קבוצת החולים הנמצאים בסיכון נמוך להישנות הסרטן ולפיכך הם יכולים לעבור ניתוח והמשך טיפול פחות אגרסיביים. אחד השינויים העיקריים הוא בגודל הגידול המחייב כריתה מלאה של בלוטת התריס והמשך הטיפול ביוד רדיואקטיבי. על פי ההנחיות, בגידול עד 4 ס״מ ניתן להסתפק בכריתת אונה אחת בלבד, ללא צורך בטיפול נוסף.
ד"ר הירשהורן ופרופ' מזא״ה, יחד עם חברי הפורום, השוו את היקף הניתוחים והטיפול בחולים עם גידול ממוין מאז הטמעת ההנחיות של האיגוד האמריקני, וזאת מול התקופה שקדמה להנחיות. אוכלוסיית המחקר כללה יותר מ-430 חולים שעברו ניתוחי בלוטת התריס בשתי התקופות, תוך התמקדות בחולים עם גידול ממוין.
המחקר הציג את התמורות המעשיות שחלו עם יישום הנחיות האיגוד האמריקני לגידולי בלוטת התריס ובין השאר הודגמה ירידה מובהקת שחלה בביצוע ניתוח כריתה מלאה של בלוטת התריס: 61% מהחולים עברו כריתה שלמה בטרם יישום ההנחיות האמריקניות, לעומת 31% מאז שהן יושמו. כמו כן ניכרת ירידה בצורך בהשלמת כריתת אונה נגדית, בסיטואציות של כריתת אונה אחת בלבד: 74% מהחולים עברו השלמת כריתה בטרם יישום ההנחיות האמריקניות, לעומת 20% בלבד מאז שפורסמו ומיושמות ההנחיות. כמו כן הוצגה במחקר ירידה מובהקת בשיעור של 23% במספר החולים שטופלו ביוד רדיואקטיבי בין התקופות השונות.
השינויים בשכיחות סוגי הניתוח ומתן טיפול משלים, ציינו מחברי דו"ח המחקר, הודגמו למרות שאוכלוסיות החולים כיום ובעבר הן בעלות מאפיינים דומים – עובדה המובילה להבנה לפיה יישום מוצלח של ההנחיות, תוך כדי שיקול קליני ומיומנות כירורגית, הוביל לתמורות המתוארות במאמר.
לראשונה ב"קפלן": ניתוח לכריתת בלוטת התריס ללא חתך
בתוך כך גם הודיע אתמול (א') המרכז הרפואי קפלן ברחובות על כך שבוצע, לראשונה בו, ניתוח לכריתת בלוטת התריס ללא חתך בצוואר.
בית החולים מסר את הפרטים הבאים: כריתת בלוטת התריס היא פעולה ניתוחית נפוצה בשל גידולים שפירים או ממאירים של הבלוטה, או עקב פעילות יתר הורמונלית ומטבולית. לרוב מתבצעת הכריתה כאשר נכשל הטיפול התרופתי השמרני או כאשר הגידול ממאיר.
ד"ר גנאדי קוניאבסקי, מומחה לכירורגיה כללית ב"קפלן", החל לבצע את הניתוח בגישה אנדוסקופית דרך מבוא הפה - במקום דרך חתך בצוואר. "זו פעולה פשוטה יחסית המאפשרת למטופל לחזור לשגרה בצורה מהירה ובטוחה ללא צלקת רוחבית בצוואר", הדגיש הרופא.
הניתוח הראשון בשיטה הזאת בוצע באישה בת 44. היא הגיעה לבית החולים עם בלוטת תריס בולטת של 6 ס"מ ורגישות לא נעימה.
ד"ר קוניאבסקי מבצע את הפרוצדורה המתקדמת בליווי פרופ' דורון הלפרין, מנהל מחלקת אף, אוזן וגרון, וד"ר דורון שינדל, מנהל היחידה לניתוחי ראש-צוואר.
אתמול סיפר ד"ר קוניאבסקי: "נחשפתי לניתוח המתקדם והאפקטיבי הזה במהלך כנס כירורגים אנדוקרינים שנערך בארה"ב. התרשמתי מהפשטות ומהתוצאות המדהימות של שיטת הניתוח החדשנית ואז נסעתי לקבל את ההכשרה אצל ד"ר אנגקיון אניאון, מומחה בעל שם עולמי בתחום ניתוחי בלוטת התריס דרך מבוא הפה".
הניתוח מבוצע בהרדמה כללית ובו יוצרים הרופאים חלל מלאכותי בצוואר. בסיוע מכשירים אנדוסקופיים מפרידים את הבלוטה מרקמות וממבנים מסביבה, כורתים אותה ושולפים בעדינות דרך חתך מבוא הפה.
"היתרונות בשיטה זאת", הדגיש ד"ר קוניאבסקי, "רבים ומשמעותיים: פחות כאבים לאחר הניתוח; המטופל מרגיש טוב לאחר שהוא מתאושש מההרדמה. הגישה האנדוסקופית מאפשרת ראייה מעולה של הבלוטה, ויש גם יתרון אסתטי חיצוני חשוב: לא נשארת צלקת בצוואר. שמעתי מטופלים רבים שעניין הצלקת הוא החשש העיקרי שלהם כי בגישה הרגילה נוצרת צלקת רוחבית של כמה ס"מ הנשארת לאורך זמן. בשיטה החדשה, אין חתך בעור".
משך הניתוח בשיטה החדשנית ארבע-חמש שעות. יש סדרה של קריטריונים רפואיים שמאפשרים זאת וביניהם: קשרים קטנים יחסית והיעדר ממאירות.