מדי חודש מתים בישראל כ-15 איש ואישה מסרטן העור הממאיר מלנומה. מדי חודש מתגלים בישראל כ-140 חולים חדשים. אצל 91% מהחולים נתגלתה המחלה בשלב מוקדם. שיעורי השיפור בשיעורי ריפוי מלנומה: כ-88% בקרב גברים ו-91% בקרב נשים.
עוד בעניין דומה
נתונים אלה ונוספים על היקף התחלואה והתמותה מהמחלה בישראל פורסמו אתמול (ד') במשותף על ידי האגודה למלחמה בסרטן ופרופ' ליטל קינן בוקר, סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, מתוך הרישום הלאומי לסרטן. שיתפו פעולה בהכנת הדו"ח: ד"ר ברברה סילברמן, יהודית פישלר וריטה דכטיאר.
פרופ' קינן בוקר מסרה כי "בשנת 2015 אובחנו בישראל 1,674 חולים חדשים עם מלנומה של העור (1,115 עם גידול חודרני ו-559 עם גידול ממוקד). בשנה זו היוותה מלנומה של העור 7.3% מכלל המקרים החדשים המחייבים דיווח לרישום הסרטן בישראל בקרב גברים יהודים, 5.2% בקרב נשים יהודיות, 1.0% בקרב גברים ערבים, 0.8% בקרב נשים ערביות, 4.8% בקרב גברים מקבוצה אתנית אחרת ו-3.9% בקרב נשים אחרות".
עבור 79% מכלל מי שאובחנו ב-2015 עם מלנומה, קיימים נתונים לגבי שלב המחלה בעת האבחנה: 91% מהם אובחנו עם מחלה בשלב מוקדם מאוד המשפר את סיכויי הריפוי (42% עם גידול ממוקד, in-situ, ו-49% עם גידול מקומי, localized, שהוא גידול חודרני עם התפשטות מקומית מינימלית). ל-7% מהחולים אובחן גידול עם התפשטות אזורית (regional) ול-3% נוספים גידול גרורתי (metastatic).
"קיימת מגמת עלייה מובהקת בתחלואה הממוקדת", ציינה פרופ' קינן, "כאשר הגידול בשלב מוקדם מאוד ועדיין לא חרג משכבת האפידרמיס ברקמת העור, מה שמאפשר סיכויי ריפוי גבוהים ביותר. במהלך רוב השנים שבין 2015-1980, חלק מהעלייה נזקף לזכות מאמציה של האגודה למלחמה בסרטן. מאז תחילת שנות ה-90 החלה בפעילות מכוונת לגילוי מוקדם של המחלה".
נתונים נוספים מהדו"ח: נכון לסוף שנת 2015 חיו בישראל 6,992 אזרחים שאובחנו עם מלנומה בשנים 2015-2011, כאשר 4,675 מהם אובחנו עם מלנומה חודרנית ממאירה ו-2,317 עם מלנומה ממוקדת של העור. בשנת 2015 נפטרו בישראל 185 אנשים ממלנומה חודרנית ממאירה. עיקר התמותה בגיל המבוגר.
בשנים האחרונות חלה התקדמות רבה ביעילות הטיפול במלנומה. אך יחד עם זאת, המניעה והאבחון המוקדם הם היעד הראשוני במלחמה בסוג סרטן עור זה. שיעור ההישרדות היחסית לחמש שנים ממלנומה ממאירה של העור הוא עתה גבוה 91%-88%. הישרדות גבוהה יותר נמצאה במי שאובחנו בשנים 2017-2011 בהשוואה למי שאובחנו בשנים 2001-1997.
בהשוואה בינלאומית, גברים מישראל נמצאים במקום ה-13 בהיארעות המחלה ובמקום ה-8 בתמותה. נשים, במקום ה-20 בהיארעות ובמקום ה-10 (עם בריטניה) בתמותה.
במסגרת אירועי שבוע המודעות (24-18 ביוני) למניעת מלנומה ולגילוי מוקדם, ייפתחו ברחבי הארץ מאות תחנות לבדיקה ללא תשלום. התחנות יופעלו בסניפי ארבע קופות החולים והבדיקות ייערכו בשיתוף עימן.
מירי זיו, מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן, אמרה: "אני קוראת לציבור להיבדק. זה פיקוח נפש. היו חכמים בשמש באופן קבוע למשך כל החיים וכל השנה. הזמינו תור והיבדקו במסגרת המבצע. בעלי שומות מרובות או סיפור אישי או משפחתי של סרטן העור צריכים לשים לב במיוחד לשינויים החלים בעור ולהימצא במעקב רפואי. כשמזהים נקודות חדשות בעור או שינוי בנקודות הקיימות, יש לפנות ללא דיחוי לבדיקה אצל הרופא".
מלנומה, קעקועים ופירסינג
משרד הבריאות בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן ערכו באחרונה יום הדרכה מיוחד לבעלי מכוני קעקועים ופירסינג במחוז תל אביב בנושא אבחון מוקדם של סרטן העור ומניעת זיהומים וחשיבות האבחון לשם הצלת חיים. המשתתפים הוכשרו לזהות שומות חשודות אצל הלקוחות שלהם. את יום הדרכה העביר פרופ' אבשלום שלום, מנהל היחידה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי מאיר, יועץ האגודה למלחמה בסרטן, מרצה בכיר באוניברסיטת תל אביב וחבר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית.
באחרונה פורסם ב-JAMA Dermatology מחקר שהצביע על החשיבות שבהעלאת המודעות לסרטן העור, במיוחד מלנומה, בקרב אמני קעקועים. כן הצביע המחקר על כך שקיימת בעייתיות מסוימת בזיהוי נגעים על גבי עור מקועקע. להפחתת יצירת קעקועים שעלולים להסתיר את סרטן העור יש חשיבות. אמני קעקוע הונחו להפנות כל לקוח לרופא כאשר הם מזהים נגע חשוד. במיוחד באזורים בעור שאינם חשופים לעין.