פוליפים אדנומטוטים הם תהליכים טרום-סרטניים אשר מציאתם והסרתם באנדוסקופיה של המעי הגס מחייבים המשך מעקב צמוד יותר. במקרה של 1-2 פוליפים לא מתקדמים (פחות מ-1 ס״מ, ללא דיספלזיה גבוהה וללא היסטולוגיה ווילוזית), ההמלצה היא לחזור על קולונוסקופיה בתוך 5-10 שנים. מחקר זה בדק מה הסיכון לממאירות של המעי הגס בנבדקים עם פוליפ אדנומטוטי מתקדם ולא מתקדם בהשוואה לנבדקים ללא אדנומה.
עוד בעניין דומה
במסגרת מחקר עוקבה פרוספקטיבי גדול שהחל בארה״ב ב-1993 כ-150,000 משתתפים חולקו אקראית לביצוע סיגמואידוסקופיה גמישה או מעקב שגרתי. כ-15,000 נבדקים עם סיגמואידוסקופיה חיובית עברו קולונוסקופיה. הממצאים סווגו כאדנומה מתקדמת, לא מתקדמת או ללא אדנומה. המעקב אחר הופעת סרטן מעי גס נמשך עד 2013.
בקולונוסקופיה הבסיסית ל-18% הייתה אדנומה מתקדמת, ל-32% אדנומה לא מתקדמת ו-50% ללא אדנומה. משך המעקב החציוני היה 13 שנים. הסיכון לסרטן מעי גס עבור 100,000 שנות אדם היה 20 מקרים לאדנומה מתקדמת, 9.1 מקרים לאדנומה לא מתקדמת ו-7.4 ללא אדנומה. ההבדל היה משמעותי סטטיסטית בין הקבוצה ללא אדנומה והקבוצה עם אדנומה מתקדמת, אך לא לאדנומה לא-מתקדמת.
במשך מעקב חציוני של 13 שנים חולים עם אדנומה מתקדמת בקולונוסקופיה היו בסיכון מוגבר משמעותית לסרטן המעי הגס בהשוואה לחולים ללא אדנומה בבדיקה. חולים עם אדנומה לא מתקדמת היו בסיכון דומה לחולים ללא אדנומה.
מקור:
ערכה: ד״ר נועה גולדשר מינרבי