חדשות

מגמת עלייה בשיעור סרטן המעי בקרב בגירים צעירים במדינות מפותחות

תוצאות שני מחקרים חדשים שנעשו באירופה מצביעות כי יותר בגירים עד גיל 50 מאובחנים כיום עם סרטן המעי ומעלות את הצורך בעדכון ההנחיות לבדיקות סקר למניעת המחלה

קולונוסקפיה, אבחון סרטן המעי הגס. אילוסטרציה

יותר בגירים עד גיל 50 מאובחנים כיום עם סרטן המעי. כך עולה מתוך שני מחקרים שנעשו באירופה ופורסמו בסוף השבוע.

שני המחקרים הצביעו על עלייה חדה בשיעור המחלה בקרב בני 29-20. החוקרים עדיין לא מבינים לאשורם מדוע זה קורה, אבל הצביעו על השמנת יתר ועל תזונה דלה כגורמים שעלולים להביא לכך.

ברוב מדינות אירופה, התכניות לבדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן המעי מתחילות בגיל 50 מאחר ששיעור המחלה בקרב בני קבוצת גיל זו גבוה יותר. בעקבות בדיקות סקר אלו, שגם ספקי הבריאות בישראל מעודדים מבוטחים לבצען, חלה ירידה בשיעור המחלה בקרב מבוגרים יותר, כלומר מעל גיל 50. בארה"ב ממליצים לאחרונה מומחים להתחיל בבדיקות סקר כבר בגיל 45.

בדו"ח מחקר שפורסם בכתב העת Gut ניתח צוות חוקרים הולנדי מגמות בתחלואה זאת בקרב 20 מדינות באירופה המוגדרות כמפותחות ועם הכנסות לנפש גבוהות, ביניהן בריטניה, גרמניה, שוודיה וצרפת ובסך הכל יותר מ-143 מיליון בני אדם. מנתוני המחקר עלה כי נמצאה עלייה במקרים של סרטן המעי בין השנים 1990 ל-2016 כאשר העלייה המובהקת ביותר היא בקרב צעירים בשנות ה-20 לחייהם. שיעור מקרי סרטן המעי עלה בתקופה זאת מ-0.8 ל-100 אלף נפש ב-1990 עד ל-2.3 ל-100 אלף כעבור 26 שנה, כאשר השיעור החד ביותר היה 7.9% לשנה בין שנת 2004 ל-2016.

עם זאת, לא מצאו החוקרים עלייה בשיעור מקרי המוות מסרטן המעי בקבוצת גיל זאת.

עלייה נרשמה גם בקרב אנשים בשנות ה-30 שלהם, אולם לא באותה חדות, בעוד שבקרב אלה שהם בשנות ה-40 יש לעתים תנודות בשיעור המקרים.

צוות החוקרים מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת "ארסמוס" ברוטרדם ציין כי אם מגמת העלייה תימשך, יהיה צורך לשקול שינוי בקווים המנחים לרופאים בנושא בדיקות הסריקה.

מחקר נוסף שפורסם ב-Lancet Gastroenterology & Hepatology אישר את קיומה של מגמה זאת בקרב בגירים צעירים במדינות עם הכנסות לנפש גבוהות (מפותחות), ביניהן בריטניה, אוסטרליה, נורבגיה, דנמרק, קנדה וניו זילנד. נמצא שבמקרי סרטן המעי הגס והחלחולת חלה למשל בבריטניה עליה ב-1.4% בין השנים 1995 ל-2014 בקרב אנשים עד גיל 50, אבל בתקופה זאת חלה דווקא ירידה בשיעורי המחלה ב-1.2% בקרב בני מעל 50.

מסקנות שני המחקרים הצביעו על הצורך בהשקעת מאמצים גדולים יותר בהבנת גורמי אורחות החיים שמעודדים את הופעת סוגי סרטן המעי השונים ושיש צורך בחשיבה מחדש בכל הנוגע לבדיקות סקר כדי להתאימן למהלכי מניעה.

נושאים קשורים:  סרטן המעי הגס,  בדיקת סקר,  קולונוסקופיה,  חדשות,  מניעת סרטן
תגובות