גליובלסטומה הוא הגידול הנפוץ והאגרסיבי ביותר במוח בקרב מבוגרים. כיום, שיטות כירורגיות, כימותרפיות וקרינתיות מספקות תועלת טיפולית מוגבלת. גם כאשר מושגת תגובה טיפולית טובה, חזרה של המחלה היא בלתי נמנעת במיקום הגידול המקורי (∼80%) או במיקום מרוחק מהגידול המקורי (∼20%). כמו כן, חזרתה של המחלה מונעת לרוב ע"י גידולים שהינם מרוחקים מבחינה גנומית מהגידול המקורי.
עוד בעניין דומה
לתאי גליובלסטומה יש פנוטיפ מסנין, והם חודרים לרקמות סביבם ולפעמים מתפשטים לאורך רקמת המוח כולה. תאי סרטן אשר אחראים לחזרתה של המחלה יכולים לשכון בשני מדורים של מחלה שאריתית ששורדים לאחר טיפול: פרנכימת מוח רגילה שעברה הסננה והאזור הסאב- חדרי (sub-ventricular zone).
במחקר מוצגות התוצאות של ריצוף אקסומי שלם (whole-exome sequencing) של 69 אזורים שנאספו בעזרת שימוש בכריתה מונחית- פלואורסנס מ-11 מטופלים. החוקרים אספו מידע גם מהשוליים המוסננים של הגידול, מהאזור התת-חדרי ומהדם של כל מטופל. הם השתמשו בגישה פילוגנומית כדי לנתח את תבנית הזמן והמרחב עבור כל גידול ולחשוף את היחסים בין מחלה שאריתית לבין מאסת הגידול הראשית. בנוסף ביצעו החוקרים אנליזה לשני מטופלים, בין דוגמית מהישנות המחלה לבין המחלה השאריתית.
תוצאות המחקר מראות שתתי-גידולים מסנינים יכולים להופיע כבר בשלב מוקדם של גדילת הגידול בתת-קבוצה של מטופלים. לאחר טיפול, תתי-גידול אלו יכולים להוות מצע הגדילה עבור גידול חוזר. בצורה זו הם מייצגים את "החוליה החסרה" בין הגידול הראשוני לבין חזרת המחלה.
תוצאות אלו מתאימות לדפוסים ולהתנהגות פנוטיפית קלינית ומרמזים שטיפולים ספציפיים כנגד התאים המסנינים ברקמת המוח עלולים לשפר את התוצאים הקליניים.
מקור:
Spiteri, I. et al. Annals of Oncology (2019) 30(3), 456 -463,