כנס ASCO20 – הכנס השנתי של ארגון האונקולוגים האמריקאי – שיתקיים ב-31-29 במאי יתנהל לראשונה ב"מתכונת וירטואלית" כאשר המשתתפים יירשמו מראש כדי לצפות בהרצאות וליטול חלק בדיונים שייערכו במקוון.
עוד בעניין דומה
בכנס יוצג מחקר חדש שמאשש את הקביעה כי מי שנגמל מעישון עד שנתיים לפני שאובחן בסרטן ריאה מקטין את סיכוייו למות מהמחלה – כלומר הגדיל את סיכויי הישרדותו – ב-12%, לעומת מי שלא נגמל וממשיך לעשן.
במחקר נטלו חלק 35,481 מעשנים בצפון אמריקה, אירופה ואסיה, כולם אובחנו עם סרטן ריאה. אלה שהפסיקו לעשן שנתיים עד חמש שנים לפני גילוי המחלה הקטינו את הסיכון שלהם ב-16% ואלה שהפסיקו חמש שנים לפני שחלו, הקטינו ב-20% את הסיכון למות.
עוד מצאו עורכי המחקר כי גמילה מעישון הראתה יתרון הישרדותי מובהק בקרב מי שנגמלו חמש שנים ויותר לפני שאובחנו. כן נמצאה תועלת גבוהה יותר בגמילה מעישון עבור מעשנים כבדים במיוחד – אלה שצברו יותר מ־-30 שנות עישון של קופסה אחת ביום, או 15 שנות עישון של שתי קופסאות ביום.
פרופ' ניר פלד, מנהל המערך האונקולוגי במרכז הרפואי סורוקה, יו"ר העמותה הישראלית לסרטן הריאה וחבר הוועד המנהל של ארגון סרטן הריאה העולמי, אמר בהקשר למחקר ל"ישראל היום": "העישון הורג מיליוני בני אדם בעולם בכל שנה. שיעור התמותה מנזקי העישון עולה בהרבה על זה שנגרם מנגיף הקורונה. יש חשיבות רבה להפסקת העישון גם לאחר אבחון של סרטן הריאה. המחקר הנוכחי מראה שיש גם ערך משמעותי להפסקת העישון, גם אם היא מתרחשת לאחר שנים רבות".
ד"ר יעל בר-זאב מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית, יו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון, הוסיפה: "מחקר זה מצטרך לשורה ארוכה של מחקרים הממחישים את חשיבות הגמילה מעישון בכל זמן. דווקא עכשיו, בתקופת הקורונה, חשוב מתמיד לנסות ולהיגמל מעישון. כל ניסיון גמילה מעלה את סיכויי ההצלחה ובמיוחד אם נעזרים לשם כך בתמיכה התנהגותית או תרופתית. אלו הוכחו כיעילות".