מחלת מעי דלקתית (Inflammatory Bowel Disease - IBD) הינה מחלה דלקתית כרונית חוזרנית עם עליה בסיכון לפתח סרטן המעי הגס והחלחולת (Colorectal Cancer - CRC). ייתכן כי CRC בחולי IBD (IBD-CRC) מתפתח בתהליך אחר מאשר CRC ספורדי (sporadic CRC- sCRC). מטרת החוקרים הייתה לאפיין את מסלול התפתחות הסרטן בחולי IBD תוך שימוש בשיטות רבות של תפוקה גבוה (high-throughput) ולהשוות את התוצאות הללו עם מאגרי מידע קיימים אודות sCRC.
עוד בעניין דומה
החוקרים ביצעו ריצוף גנומי מלא, בדיקות של פולימורפיזם של נוקליאוטיד יחיד (single nucleotide polymorphism - SNP), ריצוף RNA, ניתוח מתילציות בכל הגנום ומבדקים אימונוהיסטוכימיים בדגימות רקמה של הגידול בהשוואה לרקמה בריאה מ-31 מטופלים עם IBD-CRC.
תוצאות המחקר הדגימו כי בסיווג תתי-סוגים של הגידול נמצא שגידולי CRC ממקור IBD לא היו מתת-הסוג האפיתליאלי הרגיל הקשור למסלולי איתות מסוג WNT. במקום זה נמצא כי תת-הסוג העיקרי של CRC בחולי IBD היה ממקור מזנכימלי עם תאי סטרומה רבים. ב-IBD-CRC נצפתה ירידה בתפקוד המוותסים השליליים של WNT;יAXIN2 ו-RNF43 וירידה ברווחים הכרומזומליים של HNF4A השכיחים יותר ב-sCRC.
HNF4A הינו אחראי על עיכוב WNT והגברה של תהליך המרה של תאי אפיתל לתאי מזנכימליים (Epithelial-Mesenchymal Transition- EMT). העשרה של היפומתילציה באתרי קישור של HNF4α זוהו בגנומים של גידולי sCRC בלבד.
בגידולים מסוג IBD-CRC נצפתה גם פגיעה בוויסות PIGR ו-OSMR המעורבים בחיסוניות של המוקוזות דרך שינויים אפיגנטיים. מבדקים כלל גנומיים הציגו העשרה מובהקת של מוטציות לא מקודדות באתרי 5’ לא מתורגמים בגן של TP53בגידולי IBD-CRC. כפי שדווח בעבר, מוטציות סומטיות ב-APC ו-KRAS היו פחות שכיחות ב-IBD-CRC בהשוואה ל-sCRC.
מסקנת החוקרים הייתה כי מנגנונים מסויימים של הפרעה במסלול WNT מסיתים את IBD-CRCs לכיוון גידולים מתת-סוג מזנכימלי. מצב זה עלול להשפיע על הפרוגנוזה ואפשרויות הטיפול העומדות לרשותנו. עליה באיתות במסלול OSMR יכול להיות זה שגורם להעדפה בהתפתחות גידולים מזנכימליים בחולים עם IBD.
מקור: