אנדוסקופיית קפסולה (Colon Capsule Endoscopy - CCE) נראית כבדיקה מבטיחה לצורך זיהוי תהליכים גידוליים במעי הגס והחלחולת בהשוואה לקולונוסקופיה אופטית (Optic Colonoscopy-CO). עם זאת, עד כה CCE לא הושווה לבדיקות סקר אחרות עבור מטופלים בסיכון בינוני.
עוד בעניין דומה
מטופלים בגילאי 50 עד 75 שנים (ובנבדקים ממוצא אפרו-אמריקאי, 45-75) הוקצו אקראית לעבור בדיקת CCE או קולונוסקופייה עם CTי(CT colonoscopy - CTC) ולאחר מכן OC שתוצאותיו נותרו סמויות. התוצא העיקרי שנבדק היה התשואה האבחנתית של פוליפים בקוטר של שישה מ"מ ומעלה בעזרת CCE לעומת CTC. תוצאים שניוניים כללו דיוק בגודל והיסטולוגייה של הממצא, שלמות הבדיקה, מספר או שיעור הנבדקים עם פוליפים ואדנומות בקוטר של שישה ועשרה מ"מ ומעלה, שביעות רצון המטופלים ובטיחות הבדיקה.
מתוך 320 נבדקים שגוייסו למחקר, מידע על אודות 286 מהם (89.4%) נמצא מתאים לניתוח הנתונים. תוצאות המחקר הדגימו כי שיעור הנבדקים עם פוליפים בקוטר שישה מ"מ ומעלה שאובחנו בעזרת OC עמד על 31.6% לעומת 8.6% בלבד בבדיקת CTC (pPr לאי-נחיתות ויתרון=0.999). התשואה האבחונית עבור פוליפים בקוטר של 10 מ"מ ומעלה עמד על 13.5% בבדיקת CCE לעומת 6.3% בבדיקת CTC (pPr לאי-נחיתות=0.9954). רגישות וסגוליות בדיקת CCE עבור פוליפים בקוטר שישה מ"מ ומעלה עמדו על 79.2% ו-96.3%, בהתאמה. לעומת זאת רגישות וסגוליות בדיקת CTC עבור פוליפים באותו הגודל עמדו על 26.8% ו-98.9%, בהתאמה. רגישות וסגוליות בדיקת CCE עבור פוליפים בקוטר עשרה מ"מ ומעלה עמדו על 85.7% ו-98.2%, בהתאמה. לעומת זאת רגישות וסגוליות בדיקה CTC עבור פוליפים באותו הגודל עמדו עם 50% ו-99.1%, בהתאמה. שתי הבדיקות נמצאו בטוחות ונסבלות היטב על ידי הנבדקים.
מסקנת החוקרים הייתה כי בדיקת CCE הינה עדיפה על CTC עבור זיהוי פוליפים בקוטר שישה מ"מ ומעלה, והינה לא פחות טובה מאשר CTC עבור זיהוי פוליפים בקוטר 10 מ"מ ומעלה. משום כך, ראוי להחשיב את בדיקת ה-CCE כשווה או עדיפה על פני CTC בשימוש כבדיקת סקר עבור גידולי מעי גס וחלחולת, אם כי שתי הבדיקות אינן יעילות באותה מידה כמו OC.
מקור: