חדשות

"ירושלמיות מאובחנות בשלבי סרטן שד מתקדמים ביחס לנשות המרכז"

רופאות בכירות ב"שערי צדק" מתריעות על תופעה מדאיגה: "בהשוואה למטופלות באזור המרכז, הנשים באזור ירושלים מאובחנות כאשר כבר קיימת מעורבות נרחבת של המחלה בשד או באזורים אחרים מחוץ לשד"

ד"ר יהלי מילר, מנהלת יחידת השד הכירורגית וד"ר הדר גולדווסר, מנהלת יחידת השד האונקולוגית. "מאוד מתסכל לראות מטופלות שבעקבות חשש מההתמודדות נמנעו מבירור שהיה עשוי להצילן". צילום: דוברות שערי צדק

בשנה האחרונה מונתה לתפקיד מנהלת יחידת השד האונקולוגית במרכז הרפואי שערי צדק בירושלים ד"ר הדר גולדווסר ולניהול יחידת השד הכירורגית מונתה ד"ר יהלי מילר, שתיהן עברו ל"שערי צדק" מבתי חולים ממרכז הארץ. שתי הרופאות הבכירות טוענות כי בהשוואה למטופלות באזור המרכז, הנשים באזור ירושלים מאובחנות בשלבי מחלה מתקדמים יותר.

לדבריהן, הודות לניסיון הרב שנצבר ברפואת שד בארץ ובעולם, יכולות הטיפול בגילוי מוקדם של סרטן שד התקדמו לאין ערוך ושיעורי ההצלחה בטיפול בהן מתקרבים היום ל-100%. אולם, מנתונים שנאספו במחלקה, מתברר כי המודעות לגילוי מוקדם אינה שווה בכל אזורי הארץ.

"אחד הרשמים המשמעותיים יותר בהם הבחנו כאשר התחלנו לטפל במטופלות מירושלים", מספרת ד"ר מילר, "היה שבהשוואה למטופלות באזור המרכז, הנשים באזור ירושלים מאובחנות בשלבי מחלה מתקדמים יותר, כלומר עם מעורבות נרחבת יותר של המחלה בשד או עם מעורבות גידול באזורים אחרים מחוץ לשד".

לאורך השנה האחרונה אובחנו וטופלו ביחידת השד מספר רב של מטופלות שהגיעו לאבחון כשמחלתן כבר מתקדמת מאד, לעתים עם מחלה גרורתית ובעצם טיפולן לא מכוון להחלמה. "למדנו, שחלקן לא פנו לבדיקה גם כאשר כבר שמו לב בשינוי או ממצא בשד וכשסבלו מתסמינים. בנוסף, נשים רבות לא פנו לבדיקות הסקר אותן היו מיועדות לבצע גם כשהן חלק מקבוצת סיכון", אומרת ד"ר מילר.

למרות התסמינים החדשים שהופיעו בשד, חלק מהנשים דחו את הבדיקה והערכה הרפואית בשל חוסר מודעות והיו הנשים שדחו את הבירור מעצם החשש מהתמודדות עם גידול ממאיר. "כיום, הרוב המכריע של נשים המאובחנות עם סרטן שד מוקדם צפויות להתרפא עם טיפול מתאים, לכן אבחון מוקדם הינו קריטי. עיכוב באבחנה ובטיפול המתאים עשוי לפגוע משמעותית בסיכוי הריפוי", אומרת ד"ר גולדווסר.

הנתונים הלאומיים תומכים בחשיבות הגילוי המוקדם. כיום בישראל יותר מ-95% מהנשים מאובחנות עם מחלה בת ריפוי. הנתונים המצוינים האלה מתאפשרים הודות להתמדה בבדיקות סקר וכן ההערכה מוקדמת במידה שמופיעים תסמינים חדשים בשד.

"מאוד מתסכל לראות מטופלות שבעקבות חשש מההתמודדות נמנעו מבירור שהיה עשוי להצילן ולחסוך מהן סבל רב אם היו פונות בשלב מוקדם יותר", מציינות ד"ר גולדווסר וד"ר מילר.

לדבריהן, הגיל שבו מומלץ להתחיל בדיקות סקר לזיהוי מוקדם של סרטן שד וכן סוג בדיקות ההדמיה המומלץ צריך להיות מותאם באופן אישי לכל אישה בהתאם לגורמים שונים כגון היסטוריה אישית של ממצאים בשד, סיפור משפחתי ומאפייני השד בבדיקת ממוגרפיה וכו'. בנוסף, נשים רבות באוכלוסיה גם זכאיות לבדיקת סקר למוטציה ל-BRCA, אשר שכיח באוכלוסיה האשכנזית. לזיהוי נשאות ל-BRCA יש חשיבות גבוהה על קביעת המעקב לנשים.

"חשוב לזכור שסרטן שד הינה מחלה שיכולה להופיע בגילאים צעירים, ולמעשה כרבע מהנשים מאובחנות לפני גיל 50", אומרות הרופאות. "האבחון המוקדם חד משמעית מציל חיים, מוביל לטיפולים פשוטים יותר וחבל לפספס את השלב האבחנתי הזה. שיעור ההחלמה מסרטן שד מוקדם הינו מעל 90%. הטיפולים היום מתקדמים מאוד, אך גם הם מוגבלים וחבל לפספס את חלון ההזדמנויות המוקדם".

נושאים קשורים:  שערי צדק,  סרטן השד,  ד"ר יהלי מילר,  ד"ר הדר גולדווסר,  חדשות,  גילוי מוקדם של סרטן
תגובות