טיפול קצר בתרופות להורדת חרדה ומניעת דלקות מפחית את הסיכון להתפשטות של גרורות סרטניות לאחר ניתוח להסרת הגידול הראשוני. כך עולה ממחקר קליני שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת תל אביב, בקרב 34 חולי סרטן המעי הגס שנותחו במרכז הרפואי שיבא בתל השומר.
עוד בעניין דומה
את המחקר הובילו פרופ' שמגר בן אליהו, ראש מעבדת המחקר הנוירו-אימונולוגית בבית הספר למדעי המוח באוניברסיטת תל אביב ופרופ' עודד זמורה, מנהל המערך הכירורגי ב"אסף הרופא-שמיר", ותוצאותיו התפרסמו לאחרונה בכתב העת European Journal of Surgical Oncology. במקביל, פורסמה סקירה כללית של התיאוריה ועקרונותיה בכתב העת Nature Review Cancer.
על פי ממצאי המחקר, רק 12.5% מהמנותחים שקיבלו את התרופות פיתחו גרורות סרטניות, לעומת 50% בקבוצת הביקורת. הטיפול כלל שימוש בשתי תרופות נפוצות – אחת להורדת לחץ דם ולהפחתת חרדה והשנייה נגד כאבים ודלקות.
פרופ' בן אליהו מציג את המחקר:
אחד מתחומי חקר הסרטן מתמקד בנסיונות למנוע, לעכב או לצמצם את הופעת הגרורות, בין היתר באמצעות איתור נקודות התורפה של מערכת החיסון ומערכות אחרות בשלב שאחרי הסרת הגידול הראשוני. פרופ' בן אליהו אמר בראיון לעידו אפרתי ב"הארץ" כי "הלחץ בתקופת ההמתנה לניתוח, תגובות הלחץ והדלקת שהגוף מייצר במהלך הניתוח עצמו, ולבסוף החרדה מחזרת הסרטן במהלך ההתאוששות – כל אלה משפיעים לרעה על יכולת הגוף להילחם בתהליכים גרורתיים".
לדבריו, "כשהגוף נמצא במצב של ניתוח ולחץ, פיזיולוגי או פסיכולוגי, הורמונים ממשפחות הפרוסטגלנדינים והקטכולאמינים מופרשים בכמויות גדולות. אלה הורמונים שמדכאים את פעילות תאי המערכת החיסונית ובכך מעודדים בעקיפין התפתחות של גרורות. בנוסף, הם מסייעים במישרין לתאים הסרטניים שנשארים בגוף גם לאחר הניתוח. בשל החשיפה להורמונים הללו, הרקמות הסרטניות הופכות להיות אגרסיביות וגרורתיות יותר. החדשות הטובות הן שאנחנו יודעים כיצד לטפל, הן בלחץ והן בדלקת, באמצעות תרופות מדף קיימות".
במסגרת המחקר, נתנו החוקרים ל-34 חולי סרטן המעי הגס שתי תרופות מוכרות שקיימות בכל בית מרקחת: האחת היא פרופרנולול (או בשמה המסחרי, דרלין) – תרופה להורדת לחץ דם ולהפחתת חרדה; והשנייה – אטודולק (אטופן), המשמשת למניעת כאבים ודלקות.
16 מהחולים שהשתתפו במחקר נטלו את התרופות במשך 20 יום – חמישה ימים לפני הניתוח להסרת הגידול ועוד כשבועיים אחריו. 18 החולים הנוספים קיבלו תרופות פלצבו, כקבוצת ביקורת. בחמש השנים שלאחר מכן מצאו החוקרים כי לתשעה מתוך 18 החולים שקיבלו את הפלצבו (50%) התפתחו גרורות סרטניות, לעומת שני חולים מתוך 16 שנטלו דרלין ואטופן (12.5%).
"חמש שנים אחרי הניתוח, המובהקות הסטטיסטית ברורה: הטיפול שלנו מקטין את הסיכוי לחזרת הסרטן", טוען בן אליהו. "מדובר בטיפול תרופתי קצר, זול וללא תופעות לוואי משמעותיות. בכוונה חיפשנו אחרי התרופות הבטוחות והזולות ביותר שיצליחו להוריד את תגובת הסטרס-דלקת של הגוף לניתוח, וכך להציל חיים.
"זה נשמע טוב מכדי להיות אמיתי, אבל ב-2017 ערכנו מחקר עם חולות בסרטן השד וקיבלנו תוצאות דומות. אולם, בשל מספר הנבדקים הקטן בשני המחקרים, אי אפשר להעריך לגמרי את היקף ההשפעה המיטיבה, אך מבחינה סטטיסטית ברור כי היא אינה מקרית".
פרופ' בן אליהו, העוסק מזה שני עשורים בחקר הקשר שבין ניתוח להסרת גידול סרטני ראשוני לבין הופעת גרורות והישנות המחלה, ובפיתוח טיפולים תרופתיים המיועדים להפחתת ההשפעה של הורמוני לחץ ודלקת על היחלשות המערכת החיסונית ועל התבססות והתפתחות גרורות סרטניות, אמר עוד: "לחברות התרופות אין תמריץ כלכלי לתמוך במחקרים כאלה. התרופות שלנו הן תרופות בלי פטנט, הן בטוחות, זולות והן ניתנות בטיפול קצר של כמה ימים.
"חברות התרופות מחפשות פטנטים על תרופות יקרות ומעדיפות שהחולה יהיה תלוי בתרופה למשך שארית חייו. בנוסף, קרנות המדע הגדולות בישראל אינן מממנות מחקרים קליניים בתרופות, מתוך הנחה שחברות התרופות יממנו אותן. אנחנו רוצים להציל חיים ללא רווח כלכלי. אני מקווה שיימצא המימון למחקר קליני רחב היקף שהתחלנו בימים אלה, בכוונה לגייס מאות חולי סרטן המעי הגס בישראל. בלי מחקר כזה, לא נצליח לשכנע את הממסד הרפואי ביעילות הטיפול".