חדשות

מחקר ישראלי: דיקור סיני מפחית כאב וחרדה בחולות סרטן ממקור גינקולוגי

כתב העת Cancer: חולות שטופלו בשיטות מגע והרפיה לפני ניתוח לטיפול בסרטן גינקולוגי דיווחו על הפחתת חרדה משמעותית | תוספת דיקור במהלך הניתוח סיפקה יתרון נוסף של הפחתת כאב לאחריו

דיקור סיני, אקופנקטורה (צילום: אילוסטרציה)
דיקור סיני, אקופנקטורה (צילום: אילוסטרציה)

דיקור סיני במהלך ניתוח גינקואונקולוגי נמצא כמפחית כאב וחרדה במטופלות עם סרטן ממקור גינקולוגי, לרבות סרטן שחלה ורחם. כך מגלה מחקר ישראלי חדש, המתפרסם בכתב העת הרפואי Cancer.

מדובר במחקר משותף למערך לרפואה משולבת בשירות האונקולוגי במרכזים הרפואיים לין וכרמל בניהולו של פרופ' ערן בן אריה ולמערך הנשים ב"כרמל" בניהולו של פרופ' עופר לביא. המחקר נערך במימון ובתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן.

המחקר בחן את ההשפעה של טיפולים ברפואה אינטגרטיבית המשלבים רפואה משלימה כחלק מהטיפול האונקולוגי והניתוחי. במחקר נבדקה השפעה של גישה טיפולית ייחודית המשלבת טכניקות מגע (אקופרסורה) והרפיה לפני הניתוח, וטיפול בדיקור סיני (אקופונקטורה) במהלך הניתוח. הטיפול המשולב הוצע למטופלות תוך הקפדה על רצף טיפולי החל מההמתנה לניתוח במחלקת נשים ודרך תחנות הטיפול השונות תוך תיאום עם הצוות המנתח.

תוצאות המחקר מלמדות על הפחתת חרדה משמעותית בקרב מטופלות שטופלו בשיטות מגע והרפיה לפני הניתוח, כאשר תוספת דיקור במהלך הניתוח סיפקה יתרון נוסף של הפחתת כאב לאחר הניתוח.

במחקר השתתפו 99 מטופלות עם סרטן גינקולוגי שחולקו לשלוש קבוצות: שתי קבוצות התערבות (A ו-B) וקבוצת ביקורת (C). קבוצה A מנתה 45 משתתפות, קבוצה B מנתה 25 משתתפות ובקבוצה C היו 29 משתתפות.

המשתתפות בקבוצה A קיבלו טיפולי מגע והרפיה כשלוש שעות לפני הניתוח ועד לשלב ההרדמה. מיד אחרי ההרדמה הוחל טיפול בדיקור סיני לאורך שלבי הניתוח ועד לסיומו, תוך שימוש בנקודות דיקור שהוכחו כיעילות להפחתת כאב. משתתפות בקבוצה B קיבלו טיפולי מגע והרפיה לפני הניתוח בלבד. משתתפות בקבוצה C קיבלו טיפול תומך מקובל בלבד שלא כלל טיפול אינטגרטיבי.

שתי קבוצות ההתערבות דיווחו על שיפור בהרגשתן לאחר הניתוח בהשוואה לקבוצת הביקורת, בעיקר בפרמטרים הקשורים לכאב, חרדה ודיכאון.

הציונים הכלליים במדד הכאב שלאחר הניתוח השתפרו בקבוצות A ו-B בהשוואה לקבוצה C, מה שמצביע על התאוששות טובה יותר בקרב מטופלות אלו. מדד הכאב בקבוצה A באשר לכאבים עזים השתפר באופן משמעותי בהשוואה לקבוצת הביקורת C.

לדברי פרופ' בן אריה, "דווקא בסביבה מאתגרת זו של חדר ניתוח נמצא כי לדיקור סיני ערך מוסף בהפחתת חרדה לפני ניתוח ובמיוחד בהקלת כאב לאחריו. מחקר זה מלמד כי יש לשקול הכללת טיפולים ברפואה אינטגרטיבית, לרבות שיטות מגע, הרפיה ודיקור סיני לשם שיפור איכות החיים וההתמודדות של המטופלות לפני ואחרי ניתוח אונקולוגי גינקולוגי".

במאמר מערכת של Cancer הנלווה למחקר, ציינו העורכים כי אונקולוגיה אינטגרטיבית זוכה לקבל הכרה כתחום קליני על ידי הרפואה המערבית. נתוני המחקר מתווספים לספרות מחקרית שהולכת וגדלה, התומכת בהכנסת התערבויות באונקולוגיה אינטגרטיבית למערכת הרפואית לשם הקלת כאב בחולים בסרטן.

פרופ' לביא מוסיף ואומר כי "השילוב של הרפואה האינטגרטיבית עם הרפואה הקונבנציונלית נמצא כבר בכל אגפי המחלקה ועכשיו אנחנו משוכנעים כי יש לו גם מקום סביב ובחדרי הניתוח".

נושאים קשורים:  דיקור סיני,  אונקולוגיה אינטגרטיבית,  מחקר ישראלי,  כאב,  חרדה,  פרופ' ערן בן-אריה,  פרופ' עופר לביא,  חדשות
תגובות
27.01.2023, 09:30

כל הכבוד על המחקר החשוב. בטבלה 3 יש השוואה בין קבוצות A ו - B לגבי כאב בינוני וחזק, ונמצא שאין הבדל (p8). האם אין זה אומר שלדיקור לא הייתה השפעה על הכאב? (ולכן הכותרת לכתבה אינה נתמכת על ידי הנתונים)

27.01.2023, 10:01

הי! מצטרפת לשבחים למחקר ולחשיבותו. ממה שאני רואה כן היה הבדל לטובה גם בכאב VAS,גם בהשוואת שתי הקבוצות מול הקונטרול(TABLE 2) וגם בניתוח של 3 קבוצות (TABLE 3).

27.01.2023, 10:07

גם לגבי vas pain לא היה הבדל בין קבוצות A ו- B (טבלה 3, p=0.971). רק ההשוואה בין A ל- B מלמדת אותנו על האפקט של הדיקור, ולא נמצאה עדות להבדל בכל ההשוואות בנוגע לכאב.

אני מטפל בדיקור סיני 80%הצלחה בטיפול בכול סוגי הכאבים