חדשות

ה-FDA מזהיר: שתלים בשד עלולים לגרום לסרטן העור

בעקבות מקרים של קרצינומה של תאי קשקש (SCC), לימפומות באזור הצלקת סביב השתל ומוות של 3 מושתלות, מינהל המזון והתרופות האמריקאי פרסם עדכון בטיחות לשתלים בשד

שתלי סיליקון (אילוסטרציה, מקור:יוטיוב)
שתלי סיליקון (צילום: אילוסטרציה)

מינהל המזון והתרופות האמריקאי פרסם ביום ד' שעבר עדכון בטיחות לשתלים בשד, והזהיר כי התגלו 19 מקרים של קרצינומה של תאי קשקש (SCC) ולימפומות באזור הצלקת סביב השתל. עוד צוין בהודעה כי בעוד שמקרים של SCC הקשורים לשתלים בחזה הם נדירים, "הגורם, השכיחות וגורמי הסיכון נותרו לא ידועים".

למרות שה-FDA מודע זה מכבר לסיכון של צורה נדירה של לימפומה של תאי T, הידועה כלימפומה של תאים גדולים אנפלסטיים הקשורים לשתלים בחזה (BIA-ALCL), בספטמבר האחרון התריע המינהל לראשונה על אפשרות של התפתחות לימפומות אחרות וקרצינומה של תאי קשקש (SCC) ברקמת הצלקת סביב שתלי השד.

השבוע, לאחר סקירת מגוון תקצירים ומאמרים מדעיים שפורסמו עד ינואר השנה, ה-FDA מצא 19 מקרים מדווחים של SCC המתפתחים סביב השתלים. שלוש מהחולות מתו כתוצאה מהקרצינומה. סרטן העור נמצא ב-90% מהמקרים לאחר הופעת תסמינים שכללו נפיחות וכאבים בשד וכן התפתחות גושים, שינוי צבע העור ועוד.

טווח הגילים בעת האבחנה נע בין 40 ל-81 והאבחנה הגיעה בין שבע ל-42 שנים לאחר התקנת שתלי השד. גם סוגי השתלים במקרים שעליהם מדווח ה-FDA שונים, הן בסוג המילוי סילקון או תמיסת מלח (שבהם כבר אין משתמשים היום) והן בסוג המרקם (חלק או מכוסי קצף).

ה-FDA מנחה רופאים לציין בפני כל מי שמעוניינת בהשתלת חזה את הסיכון לפתח קרצינומה של תאי קשקש ולימפומות שונות סביב שתלי השד.

האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית של ההסתדרות הרפואית מזכיר כי כבר בספטמבר 2022 יצאו בנושא המלצות לציבור בנושא משתלי סיליקון בעקבות הודעת ה–FDA. באיגוד מסבירים כי משתלי סיליקון משמשים בניתוחים פלסטיים לשחזור שד בקרב נשים שעברו כריתה, כמו גם בכל ניתוחי הגדלת חזה ובחלק מניתוחי הרמת חזה. רופאי האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית מדגישים: "אם אין תסמינים, אנחנו לא ממליצים להסיר את המשתלים".

ד"ר מאיר כהן, יו"ר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית : "אנו קוראים לנשים לשים לב לכל שינוי ולבצע את בדיקות השד השגרתיות המומלצות על ידי משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן ובלי קשר גם אם הכל בסדר, להגיע לבדיקה אצל מנתח פלסטי אם חלפו עשר שנים מאז ניתוח הכנסת המשתלים".

באיגוד כבר הקדימו ועדכנו בשנת 2019 את טפסי ההסכמה לניתוח בכל הסיכונים הקיימים הכוללים משתלי סיליקון, כך שכל אישה לפני הניתוח תעודכן ישירות בשיחה עם המנתח הפלסטי שלה ובכתב באמצעות הטפסים על כל הנושא ולעומק.

נושאים קשורים:  שתלים בשד,  קרצינומה של תאי קשקש,  ה-FDA,  חדשות,  משתלי סיליקון,  שתלי תמיסת מי מלח
תגובות