בחודש נובמבר האחרון הודיע מינהל המזון והתרופות בארה"ב (FDA) כי הוא פותח בחקירה לבחון האם האסטרטגיה, הכוללת הנדסת תאי חיסון כדי לחסל תאי סרטן, מובילה לגידולים ממאירים חדשים אצל אנשים שטופלו בה.
עוד בעניין דומה
עד לסוף חודש מרץ האחרון התגלו 33 מקרים שבהם התפתחו לימפומות, סרטן של תאי מערכת החיסון, בקרב כ-30,000 אנשים שקיבלו טיפול בקולטני אנטיגן כימריים (CAR). בעקבות זאת, כל טיפולי ה-CAR-T מחויבים לשאת אזהרה על אריזת התרופה, וסוכנות התרופות האירופאית פתחה בחקירה נפרדת.
כתב העת המדעי Nature הקדיש בשבוע שעבר מאמר העוסק במרוץ לקבלת אישור לטיפול התאי בניסיון להפריך את הטענה שהטיפול מניע או תורם בדרך כלשהי להתפתחות סוגי סרטן משניים.
במאמר מתוארים המחקרים והניתוחים של הלימפומות שהתגלו אצל אנשים שטופלו כך, ונכתב כי גם כשהגן CAR נמצא בגידולים הללו, קשה להוכיח שהסיבה לכך היא הטיפול. הכותבים מסכמים כי מהנתונים הזמינים עד כה, נראה כי סוגי הסרטן המשניים הם תופעה נדירה והיתרונות של תאי CAR-T עדיין עולים על הסיכונים עבור רוב המטופלים הפוטנציאליים.
טיפולי CAR-T-cell יועדו בעבר לחולי סרטן עם אפשרויות טיפול אחרות מועטות, אך מאז אישורי ה-FDA לכמה מהטיפולים הללו כאופציית טיפול מוקדמת יחסית, קו שני ללימפומה ומיאלומה נפוצה, החברות היצרניות פועלות להרחיב את רפרטואר הטיפול לגידולים מוצקים, מחלות אוטואימוניות, הזדקנות, HIV ועוד.
טיפולי CAR-T מותאמים אישית נוצרים מתאי החיסון של המטופל. תאי ה-T שלו מופקים ולאחר מכן משתנים גנטית במעבדה כדי לבטא קולטן אנטיגן כימרי או CAR, חלבון שמכוון את תא ה-T לתאי הגידול שמועדים לחיסול. תאי T המכילים קולטנים אלה מתרבים במעבדה, ולאחר מכן מוחזרים למטופל על מנת להשמיד את התאים הסרטניים.
ששת הטיפולים בתאי CAR-T המאושרים כיום בארה"ב ובאירופה מכוונים לאנטיגנים על תאי B של מערכת החיסון, ולכן הם פועלים רק נגד גידולים ממאירים של תאי B - לוקמיה, לימפומות ומיאלומה נפוצה. אולם, חוקרים שואפים לפתח טיפולי CAR-T שפועלים על סוגים אחרים של סרטן ולמצבים אחרים.
ההנדסה הגנטית היא השלב שיוצר סיכון לממאירות. כל ששת טיפולי ה-CAR-T שאושרו על ידי ה-FDA מסתמכים על רטרו-וירוס - בדרך כלל נגיף חבוי, כמו HIV - כדי להעביר את המידע הגנטי לתא.
מדענים מסירים את חלקי הגנום הנגיפי שמאפשרים לנגיף להשתכפל, ומפנים מקום לגן שהם רוצים שוקטור הנגיף יישא. ברגע שהוא נכנס לתא, הנגיף מחדיר את הגן של ה-CAR לתוך הגנום של התא. אולם, בהעדר דרך שמאפשרת לשלוט במסלול של הגן, הוא יכול להפעיל גן שיכול לקדם התפתחות סרטן, או להשבית גן מדכא גידולים וכך להגביר את הסיכון לגרימת סרטן תאי T. תופעה זו, המכונה מוטגנזה, מהווה סיכון ברוב הטיפולים הגנטיים. כתוצאה מכך, מדענים עיבדו מחדש את הוקטורים כדי להפוך אותם לבטוחים יותר.
ב"מאיו קליניק" בפיניקס, אריזונה, ההמטולוג ד"ר רפאל פונסקה ועמיתיו תהו האם השכיחות של סרטן משני אצל אנשים שקיבלו טיפול ב-CAR-T שונה מהשכיחות של המחלה אצל חולים עם אותם סוגי סרטן שלא קיבלו טיפול כזה. ד"ר פונסקה ועמיתיו סרקו מערך נתונים המכיל רשומות רפואיות מ-330 מיליון אנשים כדי למצוא אנשים שאובחנו בין השנים 2018 ל-2022 עם מיאלומה נפוצה או לימפומה מפוזרת של תאי B גדולים. לאחר מכן הם בדקו כמה מהם פיתחו לימפומות תאי T. השכיחות לא היתה שונה באופן דרסטי מ-22 המקרים מתוך 27,000 מקרים שעליהם דיווח ה-FDA.
הטיפול אינו נעצר רק בסרטן. חוקרים כבר בדקו את הטיפול בטכנולוגיית CAR-T כטיפול במצב אוטואימוני של מחלת הזאבת, וסביר להניח שניסויים קליניים נוספים של טיפולים אלה למחלות אוטואימוניות אחרות יגיעו בהמשך.
אם רוב סוגי הסרטן המשניים שנראו אצל אנשים שטופלו ב-CAR-T קשורים למגוון הטיפולים שהם קיבלו קודם לכן, ייתכן שלא כל מי שסובל ממחלות אלו יש אותו הסיכון. אבל גם אם הטיפול גורם לכמה סוגי סרטן, רבים סבורים שהיתרונות עדיין שווים את הסיכון. "מחלות אוטואימוניות אינן מחלות שפירות", אמר פיטר מרקס מהמרכז להערכה ומחקר ביולוגיים של ה-FDA. "מי שטיפל בחולים עם דלקת מוח או לופוס כליה יודע שאלו מחלות שעלולות להיות קטלניות".
בשנת 2022 נעשה ניסוי לבדיקת טיפול בתאי CAR-T לחולים ב-HIV. המחקר הנוכחי עוסק, בין השאר, בדרכי הטיפול בתאי CAR-T כדרך לבלום דחיית שתל כליות ומניעת הזדקנות תאים.