מטרת החוקרים הייתה להעריך את המנגנונים העומדים בבסיס השינויים האימונופנוטיפיים של ביטוי CK5י(Cytokeratin 5) בתאי אבות, בלוטות ומיואפיתל מוקדמים (myoepithelial cells - MECs).
עוד בעניין דומה
CK5 היא יצרנית של תאים פרוגניטוריים ו-MEC בשד, וביטוי CK5 ב-MECs של השד משתנה בין צינורות לאונות, ומרקמה רגילה לרקמה חולה.
ביטוי CK5 ב-MECs נצפה ב-20 דגימות שד תקינות, 58 דגימות של קרצינומה דוקטלית (DCIS; כולל 21 DCIS עם מעורבות אונית נרחבת), 11 דגימות של היפרפלזיה דוקטלית לא טיפוסית (atypical ductal hyperplasia - ADH), 18 דגימות של ניאופלזיה אונית לא פולשנית המורכבת מ-11 דגימות של היפרפלזיה אונית לא טיפוסית (atypical lobular hyperplasia - ALH) ו-7 דגימות של קרצינומה אונית (lobular carcinoma in situ - LCIS), 20 דגימות של אונות ציסטיות ו-10 דגימות של היפרפלזיה דוקטלית רגילה (usual ductal hyperplasia - UDH) המערבות אונות כדי להעריך את ההשפעות של מגע עם תאים היפרפלסטיים או סרטניים לומינליים שפירים ולחץ של בלוטות מורחבות על ביטוי CK5.
תוצאות המחקר הדגימו שביטוי CK5 ב-MEC דוקטלי נורמלי היה חיובי באופן בלעדי, בעוד שרוב ה-MECs האוניים הנורמליים היו שליליים. ב-DCIS, הצינורות הסרטניים היו מוקפים בעיקר ב-MECs חיוביים ל-CK5 (91.0%), וכך גם תאי ה-acini האוניים המעורבים ב-DCISי(89.2%), בעוד שתאי ה-acini הנורמליים שנותרו היו שליליים ל-CK5.יMEC חיוביים ל-CK5 נמצאו ב-57.5% מתאי ה-acini ב-ALH והיו נפוצים יותר ב-LCIS (70.7%). ביטוי CK5 היה חיובי מדי פעם הן באונות ציסטיות (16.7%) באונות המעורבות על ידי UDHי(14.3%), בעוד שנמצאה עלייה של MECs חיוביים ל-CK5 ב-ADHי(38.2%).
החוקרים הסיקו כי ביטוי CK5 ב-MECs אוניים עשוי להשתנות על ידי מגע עם תאים לומינליים סרטניים ולא על ידי מגע עם תאים לומינליים היפרפלסטיים שפירים או לחץ מבלוטות מורחבות.
מקור: