סרטן ריאה וחשיבותו של אבחון מוקדם
סרטן ריאה הינו בין שלוש הממאירויות השכיחות ביותר בישראל ומהווה את גורם התמותה המוביל מסרטן, בארץ ובעולם, כאשר הסוג השכיח הינו סרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC). התמותה מסרטן ריאה דומה מזו של סרטן שד, ערמונית ומעי גס יחדיו. אחת הסיבות לתמותה הגבוהה היא העובדה כי הריאה הינה איבר שלא כואב וכל עוד אין מעורבות של הפלאורה או חסימת סימפונות, התהליך ממשיך לגדול מבלי שהחולה ישים לב ויפנה לבירור. הדבר גורם לכך שלעיתים קרובות האבחנה נעשית מאוחר, הגידול נמצא כבר בשלב מתקדם או גרורותי והמטופל אינו מועמד לטיפול קורטיבי.
בקבוצת החולים המאובחנים בשלב מוקדם ונתיח, הסיכוי להישרדות נמצא בקורלציה לשלב אבחון המחלה, כך שככל שהמחלה מאובחנת בשלבים מוקדמים יותר, הסיכוי לריפוי גדל. גילוי מוקדם של סרטן הריאה הינו האמצעי המשמעותי להגדלת סיכויי הריפוי וההחלמה של המטופלים האלו.
כיצד ניתן לבצע אבחון מוקדם של סרטן ריאה?
לפני שנים רבות היה ניסיון לאבחון מוקדם של סרטן ריאה עם בדיקות כיח וציטולוגיה, וכיח יחד עם צילום חזה, אך מחקרים לא הצליחו להדגים כי בדיקות אלה יעילות לצורך אבחון מוקדם והפחתת תמותה מסרטן ריאה. לפני כעשור פורסמו ממצאיו של המחקר הראשון אשר הדגים כי ביצוע CT חזה בקרינה נמוכה (LDCT) ללא חומר ניגוד פעם בשנה למשך שלוש שנים, מוביל לאבחון מוקדם של סרטן ריאה והפחתה של ¹20% בסיכון לתמותה בחולים בסיכון גבוה - מעשנים כבדים מעל גיל 50-55 שנים. מחקר גדול נוסף שנעשה בתחום, מחקר ה-NELSON, הדגים גם כן כי שימוש ב-LDCT מוביל לאבחון מוקדם של סרטן ריאה והפחתת תמותה ובאופן מעניין גם בנשים שאינן מעשנות.
באופן מצער, למרות היעילות המוכחת של השימוש בבדיקת LDCT, מחקרים שנעשו בארצות הברית הדגימו כי רק 5-7% מהאנשים שאמורים לעשות את הבדיקה עושים אותה בפועל. חסמים המונעים את ביצוע הבדיקה כוללים חשש מקרינה וגילוי ממצאים שהחשיבות הקלינית שלהם לא ברורה המובילים לבדיקות מיותרות בעלות פוטנציאל סיכון.
מי צריך לעשות בדיקת LDCT?
נכון להיום, איגודים מקצועיים ברחבי העולם ממליצים על בדיקת LDCT לאנשים בסיכון גבוה ללא תסמיני סרטן ריאה:
- גיל 74-55
- עישון מצטבר של מעל 30 שנות חפיסה (לדוגמה, שתי חפיסות ליום במשך 15 שנה)
- עישון פעיל או שהופסק עד לפני 15 שנה
- מקרים מיוחדים כוללים סרטן ריאות במשפחה דרגה ראשונה בגיל צעיר מ-60 שנה, חשיפה לאסבסט, חומרים רדיואקטיביים כמו ראדון ואחרים
האם הבדיקה זמינה בישראל?
לפני כשלוש שנים החל בישראל פיילוט של משרד הבריאות במסגרתו הוקצו 20 מיליון שקלים לטובת בדיקות LDCT ב-5,000 מעשנים כבדים בסיכון גבוה לסרטן ריאה. הפיילוט כולל ביצוע LDCT פעם בשנה ולפי תוצאות הבדיקה מתקבלת החלטה האם להמשיך מעקב הדמייתי וקליני או להתקדם לבירור בדמות ביופסיה ו/או PET-CT.
האם אנשים הסובלים מתסמינים המחשידים לסרטן ריאה צריכים לעשות בדיקת CT חזה גם כן?
אם מדובר על מטופל הנמצא בקבוצת סיכון לפי הקריטריונים הנ"ל וסובל משיעול יבש שאינו חולף, שיעול דמי, הזעת יתר או סימנים אחרים המחשידים לסרטן ריאה, מומלץ להפנות את המטופל לבדיקת CT ולא לצילום חזה על מנת לנסות לאבחן את הגידול כמה שניתן מוקדם. כתלות במאפייני הממצא יש צורך בביצוע תפקודי ריאות, EBUS או ברונכוסקופיה כדי לקחת ביופסיה ו/או PET-CT.
מהו תפקידו של רופא המשפחה באבחנה של סרטן ריאות וכיצד הוא יכול להפנות את המטופל להמשך בירור?
בישראל עד לאחרונה תהליך האבחון לקח בין 6-8 חודשים. בין אם למטופל יש או אין תסמינים המחשידים לסרטן ריאה, ישנה סבירות גבוהה שתחילת האבחון תעשה על ידי רופא המשפחה. במידה וממצאי ה-CT מדגימים חשד לסרטן ריאה רופא המשפחה יכול להפנות את המטופל להמשך בירור במספר דרכים - ישנם בתי חולים בארץ, כדוגמת בית חולים כרמל, בהם רופאי הריאות עובדים בקהילה ורופא המשפחה יכול ליצור איתם קשר ישירות על ידי מייל או בקשת ייעוץ וירטואלי. רופא הריאות יזמן את המטופל לסדרת בדיקות, במידת הצורך. דרך נוספת הינה דרך "מרכזי אבחון מהיר", מרכזים אלה נמצאים בחלק מבתי החולים ומאפשרים בירור מהיר לסוגים שונים של סרטן. הפרטים של מרכזי האבחון לרוב זמינים באתרי האינטרנט של בתי החולים. מרכז האבחון המהיר מאפשר גישה מולטדיסציפלינרית יעילה לאבחון מוקדם של הסרטן.
לסיכום, רופא המשפחה הינו פונקציה משמעותית ומרכזית בטיפול בחולה סרטן ריאה והאחריות שלו מתחילה כבר בשלבים הראשוניים, עוד לפני שהמטופל בכלל אובחן עם סרטן ריאה, בכך שהוא הגורם שצריך להפנות את המטופל לבדיקת הסקר. יש צורך בשיפור הקשר בין רופאי המשפחה לבין רופאי הריאות שעושים את הבירור לאחר גילוי של נגע חשוד לממאירות. נקודה זו הינה אחת החשובות ב"מסלול המטופל" ותאפשר גילוי מוקדם של סרטן בחולים רבים יותר ובאמצעות כך מתן טיפול שיכול להעלות סיכוי לריפוי.
References:
1. The National Lung Cancer Screening Trial Research Team, NEJM, Vol 365, Figure 1, 2011.
מוגש מטעם רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ
M-IL-00002512