בית המשפט השלום בחיפה פסק פיצויים בסך 147,280 שקל לגבר שלא קיבל אבחנה לסרטן הערמונית בזמן. השופט אחסאן כנעאן קבע בפסק הדין, כי שירותי בריאות כללית התרשלו כאשר ביצעו בדיקה לגילוי סרטן אך לא הודיעו לתובע את תוצאותיה במשך כשנה. התביעה לנזקי גוף בגין גילוי מאוחר של סרטן הערמונית התקבלה בחלקה.
עוד בעניין דומה
התובע, יליד 1962, מהנדס מכונות ודירקטור איכות בחברה בינלאומית הפועלת בעיקר בסין, פנה לבית חולים העמק בינואר 2019 בשל כאבים בשוק רגל שמאל. במהלך הטיפול נערכה לו בדיקת PSA שהראתה תוצאה חריגה של 224.18, אך התוצאה לא נמסרה לו. גם בביקור נוסף בבית החולים באוקטובר 2019, לא נאמר לו דבר על תוצאות הבדיקה. רק בפברואר 2020, לאחר שהחל להרגיש ברע וסבל מכאבי תופת, ביצע שוב בדיקת PSA שהראתה ערכים גבוהים מאוד של 2292.
בית המשפט דחה את טענת התובע כי האיחור במסירת התוצאות והתחלת הטיפול שינו מהפרוגנוזה של המחלה ופגעו בסיכויי ההחלמה שלו. השופט הסתמך על חוות דעתו של המומחה מטעם בית המשפט, ד"ר דוד סריד, מומחה לאונקולוגיה ורדיותרפיה, שקבע כי סביר יותר שהמחלה היתה כבר גרורתית בינואר 2019. המומחה ביסס את מסקנתו על מחקרים רפואיים, הופעת פקקת ורידים עמוקה בינואר 2019 ודרגת הגליסון הגבוהה (9) של הסרטן בעת גילויו. לפי המחקרים שהציג, בסרטן אלים כמו זה של התובע קיים סיכוי של 70% שהוא גרורתי כבר בשלב האבחון.
השופט דחה את טענות התובע כנגד מהימנות המומחה, לרבות טענות על קשרים אפשריים בין המומחה למומחה בית החולים. כמו כן נדחתה טענת התובע כי פקקת ורידים נגרמה כתוצאה מטיסות מרובות לסין, כאשר השופט קבע כי סביר יותר שהפקקת היא תולדה של הסרטן.
עם זאת, בית המשפט פסק כי התובע זכאי לפיצוי בסך 250,000 שקל בשל הפגיעה באוטונומיה, בשל הכשל ביידוע התובע על תוצאות הבדיקה במשך שנה תמימה. מסכום זה נוכו תגמולי המוסד לביטוח לאומי בסך 102,720 שקל. בנוסף, חויבה הנתבעת לשלם לתובע שכר טרחת עו"ד בשיעור של 20% בתוספת מע"מ והוצאות משפט חלקיות בסך של 7,000 שקל.
השופט דחה את טענות הנתבעת להטלת אשם תורם על התובע בשל אי המשך בירור במרפאת קרישיות וכן דחה את הטענה לגריעה מהפיצוי בשל אחריות אפשרית של רופאים בסין. השופט קבע כי לא הונחה תשתית ראייתית מתאימה לטענה זו, וגם אם הרופאים בסין התרשלו, האחריות עם הנתבעת היא ביחד ולחוד.