חדשות

חוקרות מ"שיבא" זכו במענקי מחקר יוקרתיים בסך 2.5 מיליון שקל

פרופ' טליה גולן וד"ר דבי ענבי נבחרו ל"נבחרת החלומות 2024" של הקרן לחקר הסרטן בישראל | מחקרה של ד"ר ענבי משלב AI בתחום סרטן השד ופרופ' גולן מתמקדת בסרטן לבלב עם נשאות BRCA

פרופ' טליה גולן, מנהלת היחידה לגידולי לבלב ב"שיבא". "זכינו במענק אחרי הרבה שנים של מאמץ אישי וקבוצתי". צילום: דוברות שיבא

חברי הוועידה המדעית של הקרן לחקר הסרטן בישראל (ICRF) בחרו בפרופ' טליה גולן ובד"ר דבי ענבי מהמרכז הרפואי שיבא ל"נבחרת החלומות" של חוקרי הסרטן הישראלים לשנת 2024 והן תקבלנה מענקי מחקר לתמיכה במחקריהן המתבצעים במעבדות המחקר של "שיבא". הסכום המצטבר של שני מענקי המחקר הוא כ-2.5 מיליון שקל.

ד"ר ענבי נמצאת בתחילת מחקר לשילוב טכנולוגיות בינה מלאכותית (AI) בתחום סרטן השד. פרופ' גולן, מנהלת היחידה לגידולי לבלב ב"שיבא", זכתה למענק ייחודי בו זוכים חוקרי סרטן ישראלים יחידי סגולה: מענק "פרופסורשיפ".

"הם נקראים 'נבחרת החלומות' כי הם כמו זוכי האוסקר של חוקרי הסרטן", מסביר יו"ר הקרן לחקר הסרטן בישראל תמיר גילת. הוא מוסיף בגאווה כי "מדובר בהשקעה חכמה למענקי מחקר המחולקים ללא משוא פנים, מפני שהוועדה הבלתי תלויה שבוחרת בחוקרים מורכבת מחמישים חוקרי סרטן מובילים מארה"ב וקנדה". 

החוקרות, המחקרים והטיפול

מחקרה של ד"ר ענבי, בשיתוף עם מנהלת היחידה לדימות השד ב"שיבא", פרופ' מירי סקלייר-לוי, מתמקד בשיפור ודיוק האבחון של סרטן השד. המחקר מתבסס על בדיקות MRI שד הנערכות ב"שיבא" ועוסק בחילוץ מידע ייחודי מהתמונות באמצעות בינה מלאכותית, במטרה לבצע זיהוי מהיר ומדויק של גידולים וסיווגם כסרטניים או שפירים. המידע ישמש כעזר תומך החלטה לרדיולוגים בעת הפיענוח, במיוחד במקרים מאתגרים כמו גידולים קטנים הדומים לרקמת שד נורמלית או גידולים המוסתרים על ידי רקמת שד צפופה.

ד"ר דבי ענבי. "נוכל להמשיך לקדם טכנולוגיות מבוססות AI להצלת חיים בתחום סרטן השד". צילום: דוברות שיבא

"כבוד גדול לזכות במענק של הקרן לחקר הסרטן בישראל", אמרה ד"ר ענבי והודתה לצוות המעבדה ולשותפות לדרך, פרופ' סקלייר-לוי ופרופ' אורית קידר-פרסון. "בזכות המענק נוכל להמשיך לקדם טכנולוגיות חדשות ופורצות דרך מבוססות AI להצלת חיים בתחום סרטן השד".

מעבדת המחקר, בהובלתה של פרופ' גולן, מתמקדת בחולים בסרטן הלבלב שהם נשאים של מוטציות בגן BRCA, עם סיכוי גבוה יותר לפתח סרטן שד, שחלה, ערמונית או לבלב. מדובר בקבוצת מחקר מהותית, המהווה כ-12% מסך חולי הסרטן והאופיינית לאנשים ממוצא יהודי-אשכנזי.

בשנת 2019 אושר על ידי FDA טיפול ביולוגי ראשון במחלה LYNPARZA והיתה זו בשורה גדולה למטופלים, אך לא לכולם. המוטציות בגן BRCA עלולות לעודד את הגוף להתרגל לטיפול הביולוגי ולהקשות על הטיפול בהם. מחקרה של פרופ' גולן מתמקד בהבנת מנגנון הטיפול והעמידות של אותם חולים. כך, במעבדה חוקרים כיצד ניתן להתגבר על מנגנוני העמידות ואילו טיפולים ניתן לשלב עבור אלה שאינם מגיבים לטיפול הביולוגי ומי שמפתחים לו עמידות.

פרופ' גולן מסרה: "זכינו במענק אחרי הרבה שנים של מאמץ אישי וקבוצתי, עם עבודת צוות של כל החוקרים במעבדה. זה מאוד משמעותי עבורי ובכלל, במיוחד בתקופה כזאת, כשהמחקר והפיתוח חייבים להמשיך ולהיות יותר פורצי דרך. אני מודה לצוותים הקליניים ולצוותי המעבדה, שבלעדיהם לא יכולנו לזכות במענק".

נושאים קשורים:  חקר הסרטן,  מענקי מחקר,  חדשות,  סרטן השד,  סרטן הלבלב,  פרופ' טליה גולן,  ד"ר דבי ענבי,  בית החולים שיבא
תגובות