חדשות

מחקר: אין קשר בין שימוש בטלפונים סלולריים לסיכון מוגבר לסרטן

מחקר שהוזמן על ידי ארגון הבריאות העולמי בחן 63 מחקרים מ-22 מדינות | לא נמצאה עלייה בסיכון גם בשימוש ארוך טווח

צילום: שאטרסטוק

סקירה שיטתית חדשה ומקיפה שהוזמנה על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) לא מצאה קשר בין שימוש בטלפונים סלולריים לבין סרטן המוח, אפילו בקרב אנשים המשתמשים בסמארטפון במשך כל היום. הסקירה, שפורסמה לאחרונה בכתב העת Environment International, מתבססת על ניתוח מקיף של מחקרים מדעיים שנערכו לאורך מספר עשורים.

הסקירה מספקת ראיות מרגיעות לגבי הקשר בין שימוש בטלפונים סלולריים וחשיפה לשדות אלקטרומגנטיים בתדר רדיו (RF-EMF) לבין סיכון לסרטן. המחקר, שכותרתו "השפעת החשיפה לשדות רדיו על סיכון לסרטן באוכלוסייה הכללית והעובדת", בחן 63 מאמרים מדעיים שפורסמו בין השנים 1994 ל-2022, וכלל משתתפים מ-22 מדינות.

אחד-עשר מומחים מעשר מדינות בחנו כ-5,000 מחקרים שפורסמו בין השנים 1994 ל-2022. לאחר סינון, החוקרים התמקדו ב-63 מחקרים מדעיים לניתוח הסופי שערכו.

החוקרים לא מצאו קשר מובהק בין שימוש בטלפונים ניידים לבין סיכון מוגבר למגוון רחב של גידולים. במבוגרים, זה כולל גליומה, מנינגיומה, נוירומה אקוסטית, גידולי היפופיזה וגידולי בלוטות הרוק. בנוסף, לא נמצא קשר מוגבר לסיכון לגידולי מוח בילדים.

חשוב לציין כי גם בקרב משתמשים ארוכי טווח, שהשתמשו בטלפונים במשך 10 שנים או יותר, לא נצפתה עלייה בסיכון היחסי. זאת ועוד, לא נמצא קשר בין הגדלת זמן השימוש, משך השיחות המצטבר, או מספר השיחות המצטבר לבין עלייה בסיכון לגידולים אלו.

הסקירה התייחסה גם לחששות לגבי אנטנות סלולריות ומשדרי רדיו וטלוויזיה. החוקרים לא מצאו קשר בין חשיפה לאנטנות שידור קבועות לבין סיכון ללוקמיה בילדות או גידולי מוח בילדים, ללא תלות ברמת החשיפה המחושבת לקרינת RF. ממצא זה עשוי להרגיע דאגות ציבוריות לגבי השפעת תשתיות תקשורת על בריאות ילדים.

המחקר בחן גם חשיפה תעסוקתית לשדות RF, ולא מצא עלייה משמעותית בסיכון לגליומה בקרב עובדים החשופים לשדות אלו. לא נמצאו הבדלים בין רמות שונות של חשיפה מצטברת.

החוקרים ציינו רמת ודאות בינונית לגבי המסקנה שסביר כי שימוש בטלפונים ניידים אינו מגביר את הסיכון לגידולים שונים במבוגרים ובילדים. עם זאת, הם מדגישים כי יש לפרש בזהירות את הממצאים לגבי גידולי מוח בילדים בהקשר של חשיפה סביבתית, וכן את הממצאים לגבי חשיפה תעסוקתית, בשל מספר המחקרים המוגבל בתחומים אלו.

נושאים קשורים:  סרטן,  קרינה סלולארית,  ארגון הבריאות העולמי,  מחקר,  חדשות
תגובות