חולי סרטן נוטים מאוד לחלות במחלות זיהומיות. בזמן טיפול אנטינאופלסטי, הסיכון לתסמינים חמורים בעת זיהום עולה, מה שמחייב אמצעי הגנה יעילים, כגון חיסון. עבור חולים המקבלים טיפול בקרינה, אין מידע ספציפי על חסינות הומורלית. במחקר שנערך במהלך מגיפת הקורונה (COVID-19), וממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Vaccines, חוקרים ערכו מדידות נוגדנים סדרתיות בחולי סרטן שקיבלו את החיסון נגד נגיף הקורונה (SARS-CoV-2) תוך כדי טיפול בקרינה.
עוד בעניין דומה
מתוך 74 חולים שנרשמו למחקר, 46 עמדו בקריטריוני ההכללה. החולים חולקו לשתי קבוצות על סמך הקשר הטיפולי שלהם: קבוצה אחת כללה מטופלים שקיבלו קרינה טהורה, והשנייה כללה מטופלים שקיבלו גם הקרנות וגם כימותרפיה. המחקר כלל גם קבוצת בקרה של חולים בריאים שהורכבה מ-16 עובדי שירותי בריאות. כל המשתתפים עקבו אחר לוח זמנים של שתי מנות של החיסון BNT162b2. כמו כן, נוגדנים קושרים נגד נגיף הקורונה נמדדו באופן סדרתי כל 7 ימים למשך 35 ימים ולאורך טווח, תוך שימוש במבחן החיסוני של Elecsys® Anti-SARS-CoV-2.
תוצאות המחקר הדגימו כי חולי סרטן שעברו טיפול קרינתי טהור הפגינו תגובה חיסונית הומורלית ושימור נוגדנים לטווח ארוך בדומה למטופלי ביקורת בריאים. לעומת זאת, חולים שקיבלו כימותרפיה בנוסף לקרינה הדגימו תגובה חיסונית מאוחרת באופן מובהק ורמות נוגדנים נמוכות יותר. החיסון נסבל היטב בכל קבוצות המחקר.
החוקרים מסכמים כי טיפול קרינתי טהור בחולי סרטן אינו מפריע לתגובה החיסונית ההומורלית הנגרמת על ידי החיסון או להיבטים אימונוגנטיים אחרים, בניגוד לטיפול מקביל או קודם עם כימותרפיה. ממצאים אלו רלוונטיים במיוחד לתרחישים עתידיים של מגיפה.
מקור: