מחקר חדש חושף כיצד הזדקנות מערכת החיסון מאיצה את התפתחות סרטן. במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Science, מראים החוקרים מבית הספר לרפואה איקאן בבית החולים מאונט סיני בניו יורק, שהזדקנות מערכת החיסון, ללא קשר לגיל הגידול או הרקמה הסובבת, מובילה להתקדמות סרטן הריאות.
עוד בעניין דומה
המחקר מצא כי הזדקנות המערכת ההמטופואטית, היוצרת תאי דם, מגבירה את תהליך הייצור של תאי דם לבנים מהשורה המיאלואידית (emergency myelopoiesis), מה שמוביל להצטברות מקומית של תאים דמויי תאי אב מיאלואידיים בגידולי ריאה. תאים אלה מהווים מקור עיקרי ל-IL-1⍺ (אינטרלוקין-1 אלפא), המניע את התגובה המיאלואידית המוגברת.
החוקרים זיהו כי הירידה הקשורה לגיל באנזים DNMT3Aי(DNA methyltransferase 3A) מגבירה את ייצור ה-IL-1⍺. כלומר, הירידה ברמות או בפעילות של DNMT3A עם הגיל משפיעה על דפוסי המתילציה בדנ"א, שהוא תהליך המשפיע על ביטוי גנים ובקרה גנטית. הפרעה לאיתות IL-1R1 בשלבים המוקדמים של התפתחות הגידול נרמלה את המיילופואזיס והאטה את הצמיחה של גידולי ריאה, מעי גס ולבלב.
ד"ר מתיו ד. פארק, מבית הספר לרפואה ב"מאונט סיני" הסביר בכתבה ב-Inside precision Medicine כי "כאשר מערכת החיסון מזדקנת, היא מעוררת דלקת מזיקה שיכולה להניע צמיחת סרטן, על ידי קידום הצטברות של מקרופאגים פרו-גידוליים, סוג של תאי חיסון המדכאים את תאי האפקטור החיסוניים שבדרך כלל הורגים תאי גידול, וזה מחליש את יכולת הגוף להילחם בסרטן".
החוקרים השתמשו בעכברים כדי לבחון את השפעות ההזדקנות על התקדמות סרטן. תאי גידול הוזרקו לעכברים, והצוות הבחין כי סרטן ריאות, סרטן לבלב וסרטן המעי הגס גדלו בקצב מהיר יותר בעכברים מבוגרים מאשר בעכברים צעירים.
כדי לדמות את ההשפעות של מערכת חיסון מזדקנת, החוקרים השתילו מח עצם מעכברים זקנים או צעירים וגילו כי מערכת החיסון המזדקנת האיצה את צמיחת הסרטן אפילו בעכברים צעירים. חשוב מכך, הצוות גילה גם כי חידוש מערכת החיסון האט משמעותית את קצב צמיחת הסרטן בעכברים מבוגרים.
בגידולים אנושיים, החוקרים זיהו העשרה של מקרופאגים שמקורם במונוציטים המבטאים IL-1⍺ הקשורים לגיל, הישרדות נמוכה יותר והישנות, מה שחושף כיצד הזדקנות מקדמת סרטן ומציע אסטרטגיות טיפוליות אפשריות.
החוקרים זיהו גם תרופה אנטי דלקתית קיימת, אנקינרה (anakinra), שיכולה לשמש כטיפול פוטנציאלי. בעבודה במודלים פרה-קליניים, החוקרים מצאו כי התרופה, המשמשת בדרך כלל לטיפול במצבים דלקתיים כמו דלקת מפרקים שגרונית, יכולה לשמש לחסימת אותות מזיקים בין נגעי סרטן ריאה למח העצם.
ד"ר תומס מרון, מנהל יחידת הניסויים בשלב המוקדם במכון הסרטן טיש ב"מאונט סיני", ציין כי לממצאים אלה השלכות קליניות רחבות: "מחקר זה מגלה כי התמקדות במערכת החיסון המזדקנת יכולה להפחית משמעותית את הסיכון לסרטן במבוגרים. הוא מרמז כי הגברת התגובה החיסונית באמצעות אימונותרפיה עשויה להיות יעילה יותר מאשר מיקוד ישיר בגידולים. הגילוי ש'אנקינרה', החוסמת את פעילות IL-1⍺/β וכבר משמשת למצבים דלקתיים, יכולה למתן את ההשפעות המזיקות של הזדקנות מערכת החיסון על הסרטן, פותח דלת לשימוש בתרופות קיימות למניעת סרטן".
החוקרים מתמקדים כעת בתרגום ממצאים אלה לפרקטיקה קלינית, כולל תכנון להשקת ניסוי קליני בשלב מוקדם לשימוש ב"אנקינרה" בחולים בסיכון גבוה. בנוסף, הם יחקרו יעדים טיפוליים נוספים להפחתת דלקת מזיקה, הן עבור אסטרטגיות מניעה והן לטיפול בסרטן באוכלוסיות מזדקנות.