צוות רופאים וחוקרים ממרכז הסרטן ממוריאל סלואן קטרינג (MSK) במנהטן, ניו יורק, זיהה סוג חדש ונדיר של סרטן ריאות מסוג תאים קטנים (Small Cell Lung Cancer – SCLC) המופיע בעיקר אצל צעירים שמעולם לא עישנו. כך עולה ממחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Cancer Discovery.
עוד בעניין דומה
הצוות ביצע ניתוח מפורט של המאפיינים הקליניים והגנטיים של המחלה וזיהה נקודות תורפה שעשויות לסייע לרופאים לקבל החלטות טיפול טובות יותר עבור מאובחנים עם סוג זה של סרטן.
המחקר כלל פרופיל קליני-פתולוגי, גנומי וטרנסקריפטומי מפורט של תת קבוצה אטיפית של SCLC שחסרה אי הפעלה משותפת של הגנים RB1 ו-TP53 והופיעה אצל אנשים שמעולם לא עישנו או עישנו מעט.
החוקרים מצאו כי רוב המקרים היו קשורים לכרומותריפסיס (chromothripsis), ריסוק כרומוזומי מסיבי ומקומי, שכלל באופן חוזר את הכרומוזומים 11 או 12 והביא להגברה חוץ-כרומוזומלית (ecDNA) של CCND1 או להגברה משותפת של CCND2/CDK4/MDM2, בהתאמה.
גידולים אלה, שהיו אגרסיביים קלינית, הראו קשרים גנומיים ופתולוגיים לקרצינואידים ריאתיים, מה שמרמז על אופן פתוגנזה של SCLC שלא אופיין קודם לכן דרך טרנספורמציה מגידולים נוירואנדוקריניים בדרגה נמוכה יותר או מתאי האב שלהם. לעומת זאת, SCLC אצל אנשים שמעולם לא עישנו עם RB1 וTP53 לא פעילים הציגו סימנים של נגזרת אדנוקרצינומה ל-SCLC. ממצאים אלה מספקים ראיות התומכות בקיומם של שני מסלולים נפרדים של פתוגנזה מתווכת-פלסטיות של SCLC אצל אנשים שמעולם לא עישנו.
בכתבה על התגלית שהתפרסמה ביום ה' באתר של מרכז סלואן קטרינג, אמרה ד"ר נטשה רכטמן, פתולוגית ב-MSK המתמחה בסרטן ריאות והמחברת הראשונה של המאמר, כי "לא בכל יום מזהים תת סוג חדש של סרטן. לסוג מחלה חדש זה יש מאפיינים קליניים ופתולוגיים ייחודיים ומנגנון מולקולרי מובחן".
42 רופאים וחוקרים ב-MSK לקחו חלק במחקר, כולל הרופאים המטפלים בסרטן ריאות והפתולוגים המעריכים תאים ורקמות לצורך אבחון ומומחים בגנטיקה של גידולים וניתוח חישובי. ד"ר צ'ארלס רודין, מומחה לסרטן ריאות ומחבר בכיר של המחקר, מדגיש כי "הבנת סוג חדש זה של סרטן ריאות דרשה מגוון רחב של מומחיות מהמעבדה ועד הקליניקה".
סרטן ריאות מסוג תאים קטנים הוא נדיר יחסית ומהווה 10% עד 15% מכל סרטני הריאות, על פי האגודה האמריקאית לסרטן. תת הסוג החדש שזוהה מהווה רק חלק קטן מאלה. מתוך 600 חולי SCLC שהגידולים שלהם נותחו במחקר, רק 20 איש (3%) נמצאו כסובלים מתת הסוג הנדיר.
SCLC מאופיין בדרך כלל על ידי אי הפעלה של שני גנים המגנים מפני התפתחות סרטן - RB1 ו-TP53 אך לחולים עם תת הסוג החדש יש עותקים תקינים של גנים אלה. במקום זאת, לרוב נשאו "ריסוק" חתימה של אחד או יותר מהכרומוזומים בתאי הסרטן שלהם, אירוע הידוע ככרומותריפסיס.
נראה כי תת הסוג החדש מתפתח באמצעות טרנספורמציה של גידולים נוירואנדוקריניים בדרגה נמוכה יותר (קרצינואידים ריאתיים) לקרצינומות אגרסיביות יותר. צוות המחקר כינה את הסוג החדש "קרצינומה אטיפית של תאים קטנים בריאות".
ד"ר רודין מציין כי "חולים המפתחים סרטן ריאות מסוג תאים קטנים נוטים להיות מבוגרים יותר ובעלי היסטוריה משמעותית של עישון. החולה הראשון שזיהינו עם SCLC אטיפי, ושהמקרה שלו הוביל אותנו לחפש עוד היה בן 19 בלבד ולא מעשן".
ממצא זה התאמת גם לגבי האחרים עם תת הסוג. הגיל הממוצע בעת האבחון היה 53, שנחשב לצעיר בהשוואה לגיל הממוצע לאבחון סרטן ריאות שהוא 70. 65% מהחולים הללו מעולם לא עישנו, בעוד ש-35% דיווחו על היסטוריה של עישון קל - פחות מעשר שנות קופסה.
הניתוח מצא גם כי השינויים הגנומיים הייחודיים שגורמים ל-SCLC אטיפי משמעותם שטיפולי כימותרפיה סטנדרטיים מבוססי פלטינום מהקו הראשון אינם יעילים כל כך. הממצאים מצביעים על אסטרטגיות טיפול שעשויות לעבוד טוב יותר.
ד"ר רכטמן מסבירה: "אנחנו לעתים קרובות מדברים על סרטן כהצטברות מתמשכת של מוטציות, אבל לסרטן הזה יש סיפור מקור שונה מאוד. כרומותריפסיס הוא אירוע קטסטרופלי אחד גדול שיוצר מהכרומוזום, מסדר מחדש דברים באופן שיוצר מספר אברציות גנטיות, כולל הגברה של גנים סרטניים מסוימים". זו הסיבה שחולים עם SCLC אטיפי עשויים להפיק תועלת, למשל, מתרופות נסיוניות המכוונות למבני דנ"א חריגים הנובעים מכרומותריפסיס, הידועים כדנ"א מעגלי חוץ-כרומוזומלי, מציינים החוקרים.