קיימים חילוקי דעות רבים סביב יתרונות וחסרונות השימוש בקנאביס רפואי. לאחרונה משרד הבריאות אף מינה ועדה מקצועית רבת משתתפים במטרה לבחון סוגיות אלו, וככל הנראה בתקופה הקרובה נקרא מסמכים וכתבות על תמיכה בכך וגם כאלה המסתייגים מכך.
עוד בעניין דומה
משרד הבריאות השיק בחודש אפריל האחרון (אפריל 2024) רפורמה לניפוק מרשמים ורשיונות לקנאביס רפואי באמצעות הפעלת השירות באמצעות קופות החולים. בשלב הראשון מפיקות קופות החולים מרשמים לרשימת סגורה של כעשרה מצבים רפואיים, אשר אינם כוללים כאב ופוסט טראומה (PTSD). שני המצבים האחרונים ממשיכים כיום, בשלב ביניים, בהליך של קבלת רשיונות ממערכת היחידה לקנאביס רפואי (יק"ר), וזאת מתוך כוונה להעביר בעתיד הקרוב גם את הפקת המרשמים לשני המצבים הרפואיים הללו לידי קופות החולים.
כלל, מדובר במהלך מבורך שמטרתו שיפור השירות למטופלים, אך, לצערנו הרב ישנם אתגרים רבים בתהליך שפוגעים כיום בשירות הניתן לחולים, ומחייבים בחינה מעמיקה, תוך מציאת פתרונות, וזאת על מנת להבטיח שלא לפגוע בחולים הזקוקים לטיפול זה.
מורכבות הליך ניפוק המרשמים והרשיונות
קבלת מרשם לקנאביס רפואי מחייבת קבלת המלצה מידי רופא מומחה, הפועל בתחום מומחיותו ושהשלים הכשרה בעניין קנאביס. מתן ההמלצה מתבצע במסגרת ציבורית.
במדריכי השירותים של קופות החולים לא קיים מידע מי מהרופאים עומד בתנאים הנדרשים להמליץ על קנאביס רפואי. המטופלים מתקשים לדעת למי לפנות על מנת לקבל את ההמלצה שכה נדרשת להם על מנת להקל את כאבם ולקבל את הטיפול שהם זכאים לו
הבעיה היא שרבים מהרופאים המקצועיים בקופת החולים, במרכזים הרפואיים ובבתי החולים המטפלים בחולים (בכללם רופאים אונקולוגים ורופאי כאב), הם רופאים בשלבי ההתמחות ואין להם הכרה כ"רופא מומחה". הדבר יוצר מצב שאין מילים אחרות מאשר לתארו כאבסורדי, וזאת משום שהמלצתם למתן קנאביס רפואי נדחית על ידי קופות החולים אפריורית, בעוד המלצתם על טיפולים רפואיים אחרים ומתן מרשמים לתרופות המצויות בתחום התמחותם המקצועי נענית על ידי הקופות.
זאת ועוד, במדריכי השירותים של קופות החולים לא קיים מידע מי מהרופאים עומד בתנאים הנדרשים להמליץ על קנאביס רפואי ומי לא עומד בהם. הדבר גורם לכך שהמטופלים מתקשים לדעת למי לפנות על מנת לקבל את מסמך ההמלצה שכה נדרש להם על מנת להקל את כאבם ולקבל את הטיפול שהם זכאים לו. כתוצאה מכך, המטופלים מבזבזים זמן רב בביקור אצל מספר רופאים, עד אשר הם מאתרים רופא המוסמך לנושא.
יתרה מכך, רוב הקופות לא מעמידות בפני המטופלים מערכת לטיפול בערעורים שלהם, אשר תאפשר להם להבין מהי סיבת הדחייה, מה עליהם לעשות ולמי עליהם לפנות על מנת להתקדם בתהליך קבלת המרשם.
משך הטיפול בפניות
על אף ההבטחות לזמני טיפול מהירים, הרי שחוסר המידע על רשימת הרופאים המוסמכים, תוך יצירת מורכבות טכנית להעברת המסמכים הנדרשים, היות שההליך כולו מתנהל באמצעות האינטרנט ובאמצעות האפליקציות של קופות החולים, ובשילוב משך ההמתנה למענה בכל שלב בפנייה, מביאים לזמני המתנה ארוכים, שעלולים להימשך עד שלושה שבועות ואף יותר עד לקבלת הטיפול.
חשיבות הייעוץ והליווי הרפואיים
טיפול בקנאביס שונה במהותו מטיפול תרופתי והוא מחייב, במקרים רבים, התאמת הרכב הזנים, התאמה של המינון הנדרש ומתן הנחיות באשר לאופן הנטילה באופן אישי, המשתנה בין כל מטופל ומטופלת.
קופות החולים (פרט ל"מכבי") אינן מציעות שירות ייעוץ וליווי רפואי למשתמשי הקנאביס, גם לא בתשלום. כך קורה שרבים מהמטופלים אינם מבינים את המורכבות המלאה של הטיפול שהם מקבלים
הייעוץ והליווי הרפואיים הללו עשויים להביא להצלחת הטיפול מחד, ומאידך מונעים נזקים העלולים להיגרם כתוצאה משימוש ומנטילה לא נכונים ולא מותאמים אישית. קופות החולים (פרט ל"מכבי") אינן מציעות שירות שכזה למטופלים, גם אם בתשלום. כך קורה שרבים מן המטופלים אינם מבינים את המורכבות המלאה של הטיפול שהם מקבלים ואת החשיבות הקיימת לקבלת ליווי וייעוץ. במקביל, המטופלים אינם יודעים למי לפנות, במידה שעולה צורך מעין זה.
יתרה מזאת, למטופלים בעלי מוגבלויות טכנולוגיות או מטופלים ללא גישה לאינטרנט ולאפליקציות, אין כל אפשרות לקבל שירות באמצעות קופת החולים, שכן כל התהליך מתנהל כיום בעיקר באמצעים טכנולוגיים ומקוונים אלה מבלי להציע פתרונות למי שאין להם גישה אליהם.
לסיכום, קיימות בעיות רבות בהליכי ניפוק רשיונות לקנאביס רפואי, בהכשרת הרופאים, במורכבות הביורוקרטיה ובזמני ההמתנה. כל אלה משפיעים על יכולת המטופלים לקבל את הטיפול הנדרש ובזמן הנדרש.
חשוב לקדם פתרונות אשר יאפשרו למטופלים לקבל רשיונות במהירות ובקלות, כולל פרסום שמות הרופאים הרלוונטיים למתן מרשמים לקנאביס רפואי, סיוע למתקשים למול המערכות הטכנולוגיות, ייעוץ והבהרת אפשרויות השימוש בקנאביס רפואי והשלכותיו ועוד.
בסופו של דבר, המטופלים הם אלה הנאלצים לשלם את המחיר. הם אלה הנאלצים להתמודד עם עיכובים וביורוקרטיה, ולעתים הם נאלצים אף לוותר על טיפול שיביא מזור לכאבים הקשים מהם הם סובלים.
הכותב הוא יו"ר האגודה לזכויות החולה בישראל