חוקרי הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב גילו מנגנון סרטני חדש אשר מונע ממערכת החיסון של הגוף לתקוף את הגידול. החוקרים גילו כי הפעלה של מנגנון זה מצליחה באופן מפתיע לעורר את מערכת החיסון להילחם בתאים סרטניים, גם בקרב סרטנים עמידים לטיפול אימונותרפי רגיל. תוצאות המחקר התפרסמו לאחרונה בכתב העת Nature Communications.
עוד בעניין דומה
"הכול קרה במקרה", מספרת פרופ' כרמית לוי, שהובילה את המחקר יחד עם פרופ' ירון כרמי והדוקטורנט אבישי מליח מהפקולטה למדעי הרפואה והבריאות. "אני חוקרת סרטן וגם את השפעת קרינת השמש/ UV, קרינה על-סגולה על העור והגוף. מה שמשותף וידוע כבר שנים רבות לשני תהליכים אלה הוא כי שניהם גורמים לדיכוי מערכת החיסון. ידוע כי קרינת שמש מדכאת את מערכת החיסון העורית וכי סרטן מדכא את מערכת החיסון המתקרבת אליו. החיפוש אחרי מנגנונים בהם הסרטן מעכב את מערכת החיסון מסעיר חוקרים רבים בכל העולם.
"אנחנו העלו רעיון פשוט שאמר, בוא נצא ונלמד מה קורה בחשיפה לקרינת שמש/UV ונשליך את זה על מה קורה בסרטן. ידענו כי כאשר מצליחים לזהות מנגנון עיכוב של מערכת החיסון, נפתחות אפשריות אדירות לטפולים חדשים".
פרופ' לוי מוסיפה: "עם הרעיון פניתי לעמיתי פרופ' כרמי, מומחה עולמי במערכת החיסון, להצטרף אלי למחקר. באותו הזמן אבישי מליח החל את עבודת הדוקטורט במעבדה וקיבל עליו להוביל את הפרויקט. השלב הראשון היה בחינה רוחבית של מה משתנה בגוף לאחר חשיפה לקרינת UV. אבישי בדק עשרות חלבונים שונים ובאופן מפתיע ולא צפוי חלבון אחד, די נידח, הראה עלייה מאוד משמעותית בעקבות חשיפה לקרינה. זה היה ממצא מפתיע מאוד וכאן צללנו לעומק להבין מהו החלבון הזה ומדוע רמתו עולה".
פרופ' כרמי מסביר: "כאשר העור שלנו נחשף ל-UV, מערכת החיסון מיד נדרכת לפעולה, כלי הדם מתרחבים, יש תאים עם מוטציות שצריך לזהות ולסלק ודנ"א שצריך לתקן איפה שאפשר. החשיפה ל-UV מעוררת את מערכת החיסון, אבל הגוף כמובן לא רוצה שתהיה תגובת יתר, שיכולה להוביל למחלה אוטואימונית. לכן, לאחר ההידרכות של מערכת החיסון בעור, מופעלת מערכת שליטה חזקה על מערכת החיסון, בעזרת המון 'ברקסים'".
"ואכן, שנים רבות מטפלים במחלות אוטואימוניות עוריות, מחלות אשר מערכת החיסון פועלת ביתר בעור, בקרינת UV, כיוון שבסופו של דבר קרינת השמש מדכאת את מערכת החיסון העורית", מוסיפה פרופ' לוי.
"גילינו, שלאחר חשיפת עכברים לקרינת UV, תאי ה-T של מערכת החיסון, שבין השאר ממלאים תפקיד קריטי במלחמה בסרטן, מתחילים לבטא ברמות גבוהות חלבון בשם Ly6a. חשדנו כי זו אחת הדרכים שבה UV מדכא את מערכת החיסון וכי החלבון Ly6a משמש כ'ברקס' שניתן לשחרר ובכך להפעיל חזרה את מערכת החיסון באופן אופטימלי", מסביר מליח.
"למרבה ההפתעה, התברר לנו שחלבון Ly6a מתבטא ביתר גם בגידול סרטני. כאשר תאי ה-T באים במגע עם תאים סרטניים, או כשהם חשופים ל-UV, מתבטא החלבון הזה שמנטרל אותם. אנחנו בדקנו את הביטוי בסרטן עור מסוג מלנומה ובסרטן המעי הגס, ואין סיבה להניח שהוא שונה בסוגי סרטן אחרים. נראה שמצאנו מנגנון כללי שמאפשר לגידולים סרטניים להרדים את מערכת החיסון", מסבירה פרופ' לוי. "מה שאבישי עשה זה לטפל בסרטן בעכברים עם נוגדנים כנגד Ly6a, ובאופן מדהים הסרטן ממש נסוג. יותר מכך, סרטן עמיד לתרופות קיימות הגיב באופן משמעותי לנוגדן כנגד Ly6a".
החוקרים מציינים כי לתגלית החדשה ייתכנו השלכות מעשיות מאוד בתחום האימונותרפיה. "אימונותרפיה חוללה מהפכה בטיפול בסרטן", מסביר פרופ' כרמי, "אבל כ-50% מהחולים לא מגיבים לטיפול המקובל – החלבון PD-L1. אנחנו מצאנו חלבון חדש, Ly6a, שטיפול בנוגדן נגדו מביא להיעלמות גידולים בחיות המודל שלנו, גם במקרים של עמידות ל-PD-1. את המחקר ערכנו בחיות מודל וכיום אנחנו עובדים על תרגום ממצאי המחקר לתרופה לחולי סרטן, תוך תקווה להביא בשורה דומה לבני אדם".
הממצא נרשם כפטנט בעזרת "רמות", חברת המסחור של אוניברסיטת תל אביב.