פערים משמעותיים בפריסת השירותים האונקולוגיים בישראל: 60% מהטיפולים מרוכזים בארבעה בתי חולים בלבד, כאשר שלושה מהם ממוקמים במרכז הארץ.
עוד בעניין דומה
מחקר חדש שפורסם השבוע באתר משרד הבריאות חושף פערים משמעותיים בפריסת השירותים האונקולוגיים בישראל. המחקר, שנערך במסגרת התכנית הלאומית לתכנון ומיפוי של תשתיות ושירותי בריאות של משרד הבריאות, מציג לראשונה ניתוח מקיף מבוסס נתונים של פריסת השירותים האונקולוגיים ביחס לאוכלוסיית המטופלים.
הדו"ח, שנכתב על ידי צוות רב תחומי הכולל את חני שרודר, טל ארנברג, ציונה חקלאי, יעל אפלבוים, ג'יל מרון, ורד אייזנברג, עידו וולף ואיילת גרינבאום אריזון, מציע כלי חיוני לתכנון אופטימלי של שירותי הבריאות בהתבסס על נתוני הביקוש.
הנתונים, שנאספו בין השנים 2018-2022, מראים כי מתוך 1.7 מיליון טיפולים אנטי-נאופלסטיים שניתנו ב-23 בתי חולים ציבוריים, כ-60% מהטיפולים ניתנו בארבעה מרכזים בלבד - שיבא, איכילוב, רמב"ם ובילינסון. ארבעה בתי חולים בינוניים - הדסה, סורוקה, מאיר ושערי צדק - נתנו כ-21% מהטיפולים, שבעה בתי חולים בינוניים-קטנים העניקו 13% מהטיפולים ושמונה בתי חולים קטנים טיפלו ב-7% הנותרים.
במסגרת המחקר בוצע מיפוי גיאוגרפי של בתי החולים לפי גודלם וכמות הטיפולים שהם מספקים. נמצא כי יש ריכוזיות גבוהה של שירותים רפואיים בתל אביב והמרכז.
המחקר חשף פערים משמעותיים בנגישות לטיפול בין המרכז לפריפריה. במחוז דרום למשל, 36% מהטיפולים של תושבי המחוז ניתנים בבתי חולים במחוזות תל אביב, מרכז וירושלים. במחוז חיפה, 18% מהטיפולים ניתנים מחוץ למחוז, ובמחוז הצפון - 12%. נוסף על כך, נמצאו פערים משמעותיים בין חלקם של המחוזות באוכלוסיה לבין שיעור הטיפולים: מחוז חיפה, המהווה 11% מהאוכלוסיה, מקבל 15% מהטיפולים, בעוד מחוז ירושלים, המהווה 13% מהאוכלוסיה, מקבל רק 8% מהטיפולים.
הניתוח הדמוגרפי מראה כי רוב הטיפולים (כ-62%) ניתנים למטופלים בגילאי 45-74, כאשר 32% מהטיפולים ניתנים לגילאי 45-64 ו-30% לגילאי 65-74. קבוצת הגיל 75 ומעלה מהווה 20% מהטיפולים, בעוד ילדים ומבוגרים צעירים (0-44) מהווים יחד כ-18% מכלל הטיפולים.
פערים גם בזמינות טיפולי רדיותרפיה
המיפוי הגיאוגרפי של השירותים האונקולוגיים חושף גם פערים בזמינות טיפולי רדיותרפיה, כאשר רק תשעה מתוך 23 בתי החולים מציעים שירות זה: שיבא, סוראסקי, רמב"ם, בילינסון, סורוקה, אסותא אשדוד, הדסה, שערי צדק וזיו צפת. מרבית מרכזי הרדיותרפיה, בדומה לשירותים האונקולוגיים האחרים, מרוכזים באזור המרכז ותל אביב.
לאור ממצאי המחקר, הוועדה הרב מקצועית לתכנון מערך שירותי האונקולוגיה בישראל ממליצה לחזק את תשתיות הטיפול האונקולוגי בפריפריה הגיאוגרפית, במיוחד עבור ארבעת סוגי הסרטן השכיחים: ערמונית, ריאה, שד ומעי. במקביל, מומלץ לחזק את בתי החולים הגדולים בטיפול בסוגי סרטן נדירים יותר ולהגביר את שיתופי הפעולה בין המכונים האונקולוגיים הגדולים לקהילה.
הכותבים מדגישים כי הפריסה הנוכחית של השירותים האונקולוגיים והמרחק הרב שחלק מהמטופלים נדרשים לעבור משפיעים על ההיענות לטיפול ועל יעילותו, בעיה המתעצמת בעתות חירום כאשר יכולת הניידות מוגבלת.
ממצאי המחקר מהווים כלי חיוני לתכנון עתידי של שירותי האונקולוגיה בישראל, במטרה להבטיח נגישות שוויונית ויעילה לכלל האוכלוסיה.