חדשות

מחקר ב"בילינסון": טיפול מקומי במינימום הקרנות לסרטן הערמונית

תוצאות ראשוניות מעודדות בניסוי, בהובלת ד"ר אלישע פרדמן, לטיפול בסרטן הערמונית מקומי באמצעות שתי מנות קרינה בלבד, במקום חמש מנות הנהוגות כיום

טיפול רדיולוגי בסרטן הערמונית. צילום אילוסטרציה

מחקר שנערך במרכז הרפואי בילינסון בפתח תקווה מציג תוצאות ראשוניות מעודדות בטיפול בסרטן הערמונית מקומי באמצעות שתי מנות קרינה (SABR) בלבד, במקום חמש מנות הנהוגות כיום.

המחקר, SABR-Dual, הוא ניסוי קליני שלב III שמטרתו לבחון את היעילות והבטיחות של הטיפול. ממצאי המחקר, בהובלת ד"ר אלישע פרדמן, מנהל שירות סרטני מערכת השתן והמחקר הקליני בקרינה במכון הרדיותרפיה במרכז דוידוף ב"בילינסון", פורסמו לאחרונה בכתב העת International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics.

סרטן הערמונית הוא השכיח ביותר אצל גברים בעולם והוא חמישי בשכיחותו כגורם תמותה אצל גברים בישראל. בכל שנה מאובחנים בישראל כ-2,500 חולים בסרטן הערמונית, מחציתם מאובחנים בשלב מוקדם של המחלה. הקרנות הן מהטיפולים היעילים ביותר נגד המחלה והפרוטוקול הטיפולי הסטנדרטי הוא מתן חמישה טיפולי הקרנות לכל חולה.

ד"ר אלישע פרדמן, מנהל שירות סרטני מערכת השתן והמחקר הקליני בקרינה במכון הרדיותרפיה במרכז דוידוף. צילום: דוברות "בילינסון"

הטיפול המוצע במחקר כולל אפשרות להגברת מנת הקרינה באזור ממוקד על בסיס הדמיית תהודה מגנטית (MRI) תוך הפחתת הסיכון לפגיעה ברקמות הסובבות.

המחקר כלל 20 מטופלים בקוהורט הראשוני, כאשר 95% מהם סבלו מסרטן ערמונית בסיכון בינוני-נמוך. כל המטופלים עברו הליך של הזרקת חומר מרווח הידרוגל רדיו-אטום והשתלת סמנים לפני הטיפול הקרינתי. תכנון הטיפול כלל שימוש בהדמיית CT ו-MRI בעוצמת 3 טסלה.

תוצאות המחקר הראו ירידה ממוצעת של 70.4% ± 17.7% ברמות ה-PSA במעקב האחרון, מה שמצביע על תגובה מוקדמת חיובית לטיפול. PSA הוא חלבון המיוצר על ידי בלוטת הערמונית, והוא משמש כמרקר עיקרי לאבחון ומעקב אחר סרטן הערמונית. אצל כל המטופלים לא התגלו תופעות לוואי יוצאות דופן ותוצאת שתי ההקרנות על המחלה היתה דומה לזו של חמש הקרנות.

בעקבות התוצאות הטובות התחיל ד"ר פרדמן בשלב השלישי של המחקר שבו משתתפים 502 מטופלים. חלק מהמטופלים יטופל בשתי הקרנות ואחרים יטופלו בחמש הקרנות.

המשמעות של הפחתת מספר ההקרנות היא פחות ביקורים בבית חולים למטופלים, הפחתה בתופעות הלוואי, במתן השתן והיציאות והפחתת תורים במכוני ההקרנות.

נושאים קשורים:  סרטן הערמונית,  טיפולי הקרנות,  חדשות,  מחקרים,  המרכז הרפואי "בילינסון",  ד"ר אלישע פרדמן
תגובות