מחקרים

האם התקן תוך רחמי המשחרר לבונורגסטרל גורם לסרטן?

במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics and Gynecology, החוקרים ביקשו לחקור האם השימוש ב-LNG-IUD קשור לסיכון משמעותי לסרטן גינקולוגי וסרטן שד

17.11.2024, 15:38
התקן תוך-רחמי (אילוסטרציה)
התקן תוך-רחמי (אילוסטרציה)

התקן תוך רחמי המשחרר לבונורגסטרל (LNG-IUD) נמצא בשימוש נרחב לטיפול במנורגיה, דיסמנוריאה וכאמצעי מניעה. עם זאת, הקשר בין השימוש ב-LNG-IUD לבין הסיכון לסרטן גינקולוגי וסרטן שד אינו חד משמעי.

החוקרים זיהו 514,719 נשים בגילאי 18 עד 50 שנה שהשתמשו ב-LNG-IUD בין יולי 2005 לדצמבר 2018 ממרשם התרופות השוודי. החוקרים התאימו את הנשים באופן אקראי ל-1,544,157 נשים שלא השתמשו ב-LNG-IUD ביחס של 1:3. ציון הנטייה חושב והותאם בקרב נשים שהשתמשו ב-LNG-IUD ואצל קבוצת הביקורת התואמות. תקופת המעקב החלה מתאריך המרשם הראשון של LNG-IUD והסתיימה במועד האבחון של סרטן גינקולוגי וסרטן השד, תאריך המוות מכל סיבה שהיא, או עם סיום תקופת המחקר, המוקדם מביניהם. החוקרים השתמשו במודל הסיכון היחסי של Cox עם ניתוח סיכונים נוסף כדי לחשב יחסי סיכונים ורווחי בר סמך של 95%. לבסוף, אינטראקציה אדיטיבית חושבה כהסיכון העודף היחסי לאינטראקציה, בעוד שאינטראקציה כפלית חושבה באמצעות הכללת משתנה מכפלה במודל הרגרסיה.

תוצאות המחקר הדגימו כי השימוש ב-LNG-IUD היה קשור לסיכון גבוה ב-13% לסרטן השד (יחסי סיכון מותאמים, 1.13; רווחי בר סמך של 95%, 1.10-1.17), סיכון נמוך ב-33% לסרטן רירית הרחם (יחסי סיכון מותאמים, 0.67; רווחי בר סמך של 95%, 0.56-0.80), סיכון נמוך ב-14% לסרטן השחלות (יחסי סיכון מותאמים, 0.86; רווחי בר סמך של 95%, 0.75-0.99), וסיכון מופחת ב-9% לסרטן צוואר הרחם (יחסי סיכון מותאמים, 0.91; רווח בר סמך של 95%, 0.84-0.99) בהשוואה לנשים שלא השתמשו ב- LNG-IUD. אינטראקציה אדיטיבית משמעותית בין שימוש ב-LNG-IUD להיסטוריה משפחתית של סרטן נצפתה בסרטן השד, עם סיכון עודף יחסי של 19% לאינטראקציה (P<.002) ו-1.63 מקרים נוספים לכל 10,000 שנות-אדם.

לסיכום, שימוש ב-LNG-IUD מדגים השפעה על הסיכון לסרטן גינקולוגי ולסרטן השד, עם עלייה קטנה בסיכון לסרטן השד. המלצות קליניות צריכות לאזן בין היתרונות והסיכונים, תוך מעקב צמוד אחר סרטן השד, במיוחד בנשים עם היסטוריה משפחתית.

מקור:

Association of levonorgestrel-releasing intrauterine device with gynecologic and breast cancers: a national cohort study in Sweden. Yi, Huan et al. American Journal of Obstetrics & Gynecology, Volume 231, Issue 4, 450.e1 - 450.e12

נושאים קשורים:  מחקרים,  התקן תוך רחמי,  לבונוגסטרל,  סרטן השד,  סרטן גינקולוגי
תגובות