חדשות

ניסוי ב"שיבא": ביופסיה חדשנית לחיזוי סרטן רקטלי בשלב מוקדם

במרכז הרפואי שיבא מבוצע בימים אלה ניסוי קליני ליישום בדיקת ביופסיה נוזלית חדשנית, מבוססת בינה מלאכותית, לזיהוי מוקדם של הישנות סרטן המעי הגס

ביופסיה נוזלית (אילוסטרציה)

במרכז הרפואי שיבא מבוצע בימים אלה מחקר ליישום בדיקת ביופסיה נוזלית חדשניו לסרטן רקטלי, מבוססות בינה מלאכותית.

כחלק מהמהלך, הותקן במכון לפתולוגיה של "שיבא" מכשיר See.d® של חברת Tethis, המאפשר ניטור תאים סרטניים נודדים (CTCs) ו-DNA חופשי מתאי גידול (ctDNA) באופן שיאפשר חיזוי מוקדם של הישנות המחלה ושיפור המעקב אחרי תגובת מטופלים לטיפול.

המחקר, בהובלת פרופ’ איריס ברשק, מנהלת המכון לפתולוגיה ב"שיבא" ויו"ר האיגוד לפתולוגיה בישראל, יעקוב אחרי חולי סרטן רקטלי בשלבים שונים של טיפול נאואדג’ובנטי באמצעות איסוף דגימות דם מרובות לאורך זמן. שילוב תאי CTC עם ctDNA עשוי לשמש כסמן ביולוגי חדשני ומדויק לחיזוי חזרת המחלה, עוד לפני שניתן לזהותה בהדמיה רפואית קונבנציונלית.

המכשיר שפיתחו ב- Tethis מאפשר הכנה מהירה ומדויקת של דגימות דם לזיהוי תאי גידול ומערכת החיסון, תוך שילוב בינה מלאכותית לניתוח מעמיק של הממצאים.

פרופ' איריס ברשק."שיטת אבחון זו עשויה לשפר משמעותית את יכולתנו לנטר את התקדמות המחלה". צילום: דוברות שיבא

פרופ' ברשק: "השילוב בין הטכנולוגיה החדשנית של Tethis לניסיון הקליני של 'שיבא' מאפשר לנו לקדם את תחום הרפואה המותאמת אישית. שיטת אבחון זו עשויה לשפר משמעותית את יכולתנו לנטר את התקדמות המחלה, להגיב לשינויים מוקדם יותר ולהתאים את הטיפול לכל מטופל באופן מיטבי".

מקרי סרטן רקטלי מהווים כ-30% ממקרי סרטן המעי הגס, הסרטן השני בשכיחותו בישראל, עם כ-3,000 מקרים חדשים מדי שנה.  הסיכון לחזרת המחלה תלוי בשלב שבו אובחן הסרטן ובטיפולים שניתנו. בשלבים מוקדמים, הסיכון לחזרה נמוך יותר, בעוד בשלבים מתקדמים יותר, הסיכון לחזרת המחלה עולה.

נושאים קשורים:  ביופסיה נוזלית,  סרטן מעי גס,  פרופ' איריס ברשק,  חדשות,  שיבא,  מחקרים
תגובות