ירידה חדה באחוזי ההצלחה בבחינת ההסמכה לרפואה. על פי נתונים שהוצגו על ידי ארגון הרופאים המתמחים מרשם בעתירה שהוגשה אתמול (א') לבית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב כנגד המועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית (הר"י) ומשרד הבריאות, חלה ירידה של עשרות אחוזים במבחני ההסמכה במקצועות כמו פנימית, רפואת משפחה, גריאטריה ואונקולוגיה.
עוד בעניין דומה
על פי הנתונים, אחוזי ההצלחה במקצוע פנימית במועדים שהתקיימו במלחמה עמדו על 45% ו-51% לעומת 65% במועד שהתקיים לפני המלחמה. באורתופדיה, אחוזי ההצלחה במועד ספטמבר 2024 היה 48% לעומת 78% במועד מאי 2023.
בארגון מרשם טוענים כי מתמחים משרתי מילואים מופלים לרעה ונפגעים כיון שהזמן שעומד לרשותם להתכונן לבחינות ההסמכה אינו מספק. לדבריהם, מאז פרוץ המלחמה, רופאים מתמחים נכשלים בבחינות ההסמכה.
כזכור, בחודש מאי האחרון דחה בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב–יפו את בקשותיהם של נציגי ארגון מרשם, ד"ר אופיר לוי וד"ר ריי ביטון, יו"ר מרשם, בנושא פעולותיה של ההסתדרות הרפואית בנוגע למועדי הבחינות למתמחים משרתי מילואים ומתמחים בני זוג של משרתי מילואים.
"הואיל ומדובר בבחינות הקריטיות והמשמעותיות ביותר עבור המתמחים ברפואה לצורך השלמת ההכשרה, הם יוצאים לחופשת בחינה ארוכה לטובת למידה אינטנסיבית במטרה לצלוח אותה ולקבל תעודת מומחה", נכתב בעתירה השבוע. "אין המדובר בשירות מילואים שגרתי שבוצע ומבוצע על ידי הרופאים המתמחים, אין המדובר במציאות נורמלית ולא קרוב לכך. מדובר במצב אחר, שונה, שלא היה מעולם עד לימים אלה, ולא ייתכן כי המשיבה לא תמצא פתרון הולם למתמחים משרתי המילואים אשר רק בשל המילואים נכשלו בבחינות ההכשרה", נכתב בעתירה.
הפתרון: 10 נקודות תוספת לציון הסופי
הפתרון שמציעים העותרים הוא להוסיף לכל נבחן בבחינות שלב א' ושלב ב' ברפואה שבוצעו החל מחודש מאי 2024 ועד לחודש דצמבר 2024, ואשר שירתו במילואים בתקופה שמהשבעה באוקטובר 2023 במשך 45 ימים ומעלה, פקטור של 10 נקודות לציון הסופי שלהם בבחינות.
"מדובר בפתרון המינימלי ולכל הפחות הראוי והצודק שניתן לבצע בנסיבות הקיימות, פתרון אשר יצמצם את הפער שנוצר בין נקודת הפתיחה של המתמחים ברפואה אשר ניגשו לבחינות ההכשרה והאבחנה המפלה והבלתי עניינית כלפי משרתי המילואים", נכתב בעתירה.
יו"ר מרשם, ד"ר ערן דותן, אמר כי "רופאים ששירתו בעזה, בלבנון, בטיפול בכ-15,000 פצועים בתי החולים, מצאו את עצמם נכשלים בבחינה פשוט כי לא היה להם זמן ללמוד. לא יכול להיות שמי שנושאים בנטל, מתייצבים למילואים כשצריך, בסוף משלמים מחיר כבד כל כך".
בית הדין לעבודה כבר דחה עתירה דומה
בהר"י בחרו שלא להגיב לדברים. אולם, כפי שדווח בדוקטורס אונלי, בחודש מאי האחרון דחה בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב–יפו את בקשותיהם של ראשי ארגון מרשם (אה"ל), ד"ר לוי וד"ר ריי ביטון, לשעבר יו"ר מרשם, בנושא פעולותיה של ההסתדרות הרפואית בנוגע למועדי הבחינות למתמחים משרתי מילואים ומתמחים בני זוג של משרתי מילואים. בין הנימוקים לדחיית העתירה נכתב כי אה"ל אינה ארגון עובדים יציג בכלל ושל המתמחים ברפואה בפרט. עוד כתבו כי לאור זה שד"ר ביטון עברה בהצלחה את בחינת העל, הבקשות שלהם נדחות.
עוד ציין בית הדין לעבודה כי לא הוכחה הטענה בדבר האפליה של משרתי המילואים. "'קבוצת המתמחים המשרתים במילואים' אינה קבוצה הומוגנית אלא מורכבת מהרבה תת קבוצות, אשר באופן טבעי כל אחת מהן בעלת צרכים שונים", נכתב.
משרד הבריאות: האחריות של הר"י
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "משרד הבריאות רואה חשיבות רבה בתמיכה במשרתי המילואים במיוחד בתקופה זו. בהתאם לכך יש להתחשב ברופאים מתמחים שנמצאים בשירות מילואים, זאת תוך מחויבות לשמירה על איכות ומצוינות ההכשרה של הרופאים למען שמירה על בריאות הציבור.
עוד ציינו במשרד הבריאות כי "ככלל, הנושא נמצא באחריות המועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית, שהובילה, בתמיכה של משרד הבריאות, מספר מהלכים על מנת להקל על המתמחים משרתי המילואים. משרד הבריאות ימשיך לבחון התאמות נוספות בתיאום עם הגורמים המקצועיים הרלוונטיים לצורך המשך הקלה על משרתי המילואים".