דעות

רשלנות רפואית: כבר לא יהיה צורך להוכיח כדי לקבל פיצוי

על פי הצעת חוק שהוגשה לכנסת, לא יהיה צורך להוכיח רשלנות רפואית כדי לקבל פיצויים לילד שנולד עם מום מולד שגורם לנכות, ושלא התגלה בהריון

בקרוב לא יהיה צורך להוכיח רשלנות רפואית לקבלת פיצוי במקרה של לידת ילד עם מום או מחלה גנטית שלא נתגלו בתקופת ההריון. הצעת החוק החדשה שהוגשה לאחרונה בכנסת על ידי ח"כ מאיר שטרית אמורה לשנות את המצב, וקובעת שהפיצוי יינתן לכל משפחה שבה נולד ילד עם מום או מחלה שגורמת לו לנכות.

לידת ילד עם פגם גנטי היא מצב שכיח יחסית. כ-2 אחוזים מהעוברים סובלים מפגם, שלעתים אינו מתגלה בהריון למרות הבדיקות המקיפות, וזאת מפאת מגבלות הידע הרפואי.

במצב הקיים, הורים לילד שנולד עם פגם מגישים תביעות אזרחיות כנגד רופאים, קופות חולים ומשרד הבריאות. התהליך ארוך, ובכדי לזכות בתביעה הם צריכים להוכיח פגם בטיפול או מחדל בניהול ובמעקב הרפואי בזמן ההיריון.

בתקופה בה מתנהל המשפט כולם סובלים. המשפחה סובלת מהמצב עצמו וגם לעתים מבעיות כלכליות שנובעות מהטיפול בילד. גם הרופאים נפגעים כי לעתים הם מפסיקים לתת ייעוצים בהריון ותפקודם המקצועי נפגע. מקצוע הרפואה בכללותו נפגע מכך שרפואת ההריון הופכת לרפואה מתגוננת והוצאות הבריאות בהריון עולות. כמו כן, עלות הביטוח הרפואי עולה וחברות הביטוח שוקלות להפסיק לבטח את הרופאים העוסקים בתחום זה.

על פי הצעת החוק, תוקם קרן לפיצוי אוטומטי לכל משפחה שלה נולד ילד עם תסמונת או פגם מולד, או מחלה או פגיעה או ליקוי גופני, נפשי או שכלי, בין אם אירעו לפני הלידה, במהלך הלידה או עד עשרים ושמונה ימים לאחר הלידה, ובלבד שהתגלו עד גיל חמש; ברגע שהוגשה הבקשה בדרך זו, לא ניתן יהיה לקבל פיצוי בדרך של תביעת נזיקין.

וכך, לעומת "הגרלת הלוטו" שקיימת היום, החוק המוצע מאפשר לכל נפגע מלידה פיצוי הגון וסביר, במהירות, כולל שיקום לכל המשפחה.

קביעת גובה הפיצוי ייעשה על ידי ועדות המורכבות משופט, מרופאים בתחום הנזק (גנטיקאי, גינקולוג ונוירולוג ילדים), משפטן, עובד סוציאלי ונציג ציבור. יהיו גם נציגים של ביטוח לאומי. הצרכים של הנפגע יתורגמו לסכום. התשלום לנפגע יהיה בהתאם לגובה הנזק: הוא יהיה מורכב מתשלומים שמגיעים לנפגע במילא מחוק בריאות ממלכתי ומהביטוח הלאומי, ומהשלמות שיש לעשות מהקרן המוקמת. התשלום עבור נזק שאינו ממוני (בגין כאב וסבל) יכול להגיע אף למיליון שקל.

כיוםן מממן הציבור את הפיצויים האלה. מרגע היכנס החוק לתוקף, המימון יגיע מהקרן שתוקם: בתי החולים יפרישו כסף מתקציב המשולם להם לכל לידה, סכום של כ-150 דולר. גם הרופאים יפרישו סכום מביטוח האחריות הרפואית. גם היולדת תשתתף במימון מדמי הלידה וכן קופות החולים ומשרד הבריאות.

אין לי ספק שחוק אנושי, הקיים במדינות עם מדיניות רפואה דומה לשלנו, הינו צו השעה בישראל. לא רק שהוא יעשה צדק למשפחות הסובלות ולמערכת הרפואית הרוצה בטובתם, אלא גם יביא לחיסכון כספי ולמתן שירות רפואי אנושי ונטול סממנים קשים של רפואה מתגוננת.

רשימת מקורות:

1. Bismark M and Paterson R: No fault compensation in New Zealand: Harmonizing injury compensation, provider accountability, and patient safety, Health Affairs, 2006, 25; 278-283.
2. Berkowitz et. Al. A proposal model for managing cases of neurologically impaired infants. Obstetrics and Gynecology, 2009, 113; 683-6.
3. Freeman RK, Thoughts on medical liability costs and the future of health care. Obstetrics and Gynecology, 2009, 113; 576-7.

נושאים קשורים:  דעות,  ethics,  רשלנות רפואית,  גינקולוגיה,  מומים מולדים,  פגם מולד
תגובות
פרופ' איתן סקפה
01.07.2011, 15:51

אני מברך את חבר הכנסת שטרית על יזמתו להקמת קרן לפיצוי אוטומטי בנושא של מומים מולדים שגרמו לנכות ושלא אותרו, למרות הבדיקות הראויות, בטרם הלידה, מבלי שיהיה צורך להוכיח רשלנות של הרופא או של המערכת הרפואית.
זוהי סנונית ראשונה שאמורה להביא בשורה בשורה ארוכה של ארועים רפואיים, אשר מצד אחד ראוי הנפגע לפיצוי ומן הצד השני חייבים להוכיח רשלנותו של הרופא כדי להעניק הפיצוי.
בעבר נדחה הרעיון בגלל עלותו הרבה והעדר הצבעה על מקורות כספיים מתאימים.
אני מסכים לכל הנימוקים שהעלו בכתבה, ומבקש להוסיף לאלתר כבר מספר מצבים שיש להקים עבורם קרן לפיצוי אוטומטי בהסדר דומה, וכולם ירוויחו מכך.
המצבים בתחום הגסטרואנטרולוגיה שראויים לפיצויים שלא דרך הוכחת הרשלנות, הם לדוגמא: התנקבות המעי הגס בעת קולונוסקופיה, דלקת בלבלב בעקבות ERCP ועוד.
יש להקים ועדה מולטידיסיפלינרית, דרך ההסתדרות הרפואית, אשר תחליט באלו מקרים, במקצועות השונים, יש לנהוג כפי שהוצע: מתן פיצוי אוטומטי, על פי החלטת ועדה מקצועית, ללא צורך בהוכחת רשלנות מצד הרופא.
את הקרן האוטומטית הכללית ניתן להקים ע"י הפרשת סכום מסוים או אחוז מסוים מסך התשלום לביטוח לאומי של כל אזרח
מידי חודש.

תיאודור הרצל
01.03.2012, 13:44

אם תרצו - אין זו אגדה

ד"ד דובי ענבר
04.07.2011, 04:38

אני מברך את פרופ' מוטי שוחט והמחוקקים התומכים ברעיונותיו. ההצעה נכונה ביותר וחשובה ביותר ובאה לענות על הבעייות האנושיות, החברתיות והכלכליות שמתעוררות במערכת הבריאות ובמשפחה עם הולדת ילדים שבהמשך מתגלים בהם מומים מולדים עם נכויות קשות המצריכים היערכות שונה מהמצופה במשפחת הילד ובסביבתו הקרובה בחיי היומיום ובהתנהלות בהמשך. לרוב לכל ימי חיי הילד. הנכויות עלולות להתבטא בצורה קשה בכל תחומי החיים של הילדים הפגועים בהמשך. כמי שעוסק בתחום האיבחון והטיפול בילדים עם נכויות נוירו-התפתחותיות, אני מצטרף לקריאתו ותומך בכל מלה. מערכת הבריאות וההורים יצאו רק נשכרים כתוצאה מכך. אני מקווה שמערכת הבריאות והמחוקקים יקבלו את הרעיונות ברצינות הראוייה.

ד"ר אבינועם צברי
04.07.2011, 05:12

תרומה נוספת של החוק - הפחתת הכעס והשנאה כלפי רופא נשים שלא איבחן את הפגם הגנטי או את המום בעובר.

עו"ד מהתחום
22.09.2011, 10:11

זה לא מה שיפחית את הכעס.

מנסיוני, הכעס הוא תוצר של איך האישה תופסת את היחס שקיבלה מהרופא מחד, ומאידך מההתמודדות היום יומית עם ילד פגוע.

התהליך בבית המשפט הוא לרוב אינו אישי נגד הרופא, הליך אישי נגד רופא ספציפי הוא דרך הגשת קובלנה למשרד הבריאות ואת זה החוק המוצע לא משנה.

ד"ר אסתר שובל
04.07.2011, 10:40

ש שלום.אכן מדובר בחקיקה ראויה.כמובן הפתרון הכספי אינו פותר הצורך בברור הרפואי של הופעת המום או בעייה אחרת בהקשר ללידה.

א

אבירם
04.07.2011, 14:02

מההצעת חוק זו היא מבורכת.ההתנגדות שתהיה לה מצד עורכי הדין תהיה מסיבית והדרך לאישורה - ארוכה מאד.פרט למספר עוכרי דין שפרנסתם תקופח ,"יפגעו"גם רופאים נותני חוות דעת מעוותות - שכירי חרב של עוכרי הדין וגם על כך יש לברך.תועלת נוספת היא העלאת האמון בבתי המשפט ובשפיטה הקשורה לנושא של הולדה בעוולה-שנפגעו בצורה אנושה בשנים האחרונות.

שחארי כנר
07.07.2011, 19:52

מברך את פרופ' שוחט נקודה

אדם שנותן שאר רוח לתלמידים נרפים.

ועוד יוצא מתחומי בית החולים לתקן עוולות שבין החברה מוסדותיה ומשרתיה.

Rina
08.07.2011, 11:13

יש מקום לסייג : הפיצוי האוטומטי לא ינתן, אם היה איבחון תוך כדי ההריון של מום ולא בוצעה הפסקת הריון בשל התנגדות המשפחה!

Dr
09.09.2011, 09:50

מסכים! מי שאובחן אצלה מום קשה בעובר וסירבה להפלה, או שסירבה לבדיקות איבחוניות טרום לידתיות, ובעיקר אם ידועה בעיה גנטית במשפחה, לא תוכל לקבל את הפיצוי, הרי גם למשפחה צריכה להיות אחריות על צאצאיה ועל תוצאות הריונה על החברה.

עו"ד מהתחום
22.09.2011, 10:15

גם במצב הנוכחי מי שהוצע לה הפלה וסרבה לא תזכה לפיצוי.

פרופ' משה בן עמי
14.07.2011, 10:48

כתבה מאד יפה, מציגה את הבעיה באור נכון ומדויק, וראוי שתתפרסם בעיתונים שנגישים יותר לציבור הרחב.
מבחינתנו, המיילדים והעוסקים באולטרסאונד טרום לידתי, זהו חזון אחרית הימים. נקווה שיהיה כבר בזמננו.

ד"ר דוד מנקוטה
26.07.2011, 05:26

הצעת החוק חכמה , מתקדמת ותפצה באופן הוגן משפחות שיש להם ילד פגוע מאידך ותמנע קריסה של מערכת השירות הרפואי בהריון.
ח"כ שטרית - כל הכבוד

דר דוד מנקוטה
05.09.2011, 21:12

כל הכבוד וח״כ מאיר שטרית על הצעת חוק מתקדמת וחכמה זאת.

ד"ר ד
21.09.2011, 20:32

ממבט ראשון, זו נשמעת הצעת חוק מאוד הומנית שתמנע מהורים להלחם על עזרה כלכלית שמגיעה להם ולהעסיק את המערכת המשפטית ולהרוס חיים של רופאים בתחום הגינקולוגיה והאבחון.
בפועל, אוכלוסית מדינת ישראל מורכבת משלוש קבוצות עקריות - הקבוצה החילונית היהודית שעושה בדיקות טרום הריוניות וטרום לידתיות - אפילו לפעמים קצת בעודף לפי דעת רבים (לא לפי דעתי, אגב) והאוכלוסיה הערבית והיהודית חרדית שלא בודקת בכלל גם כי לא באמת אכפת להם - העיקר שהם מלאו את המצווה או לחליפין "דפקו" ליהודים את המאזן הדמוגרפי. שתי האוכלוסיות האלו אחראיות לרוב הילדים הפגומים במדינת ישראל ואפשר לראות את זה בבתי ספר לחינוך מיוחד ושאר מקומות "טיפוליים " למיניהם. עכשיו, בזכות חוק כזה זו פשוט תהיה פרנסה מעולה !! נלד ילד פגום נכניס אותו למוסד כלשהו, אם אנחנו יהודים או ננעל אותו בפחון מסריח כמו חיה, אם אנחנו בדואים וביטוח לאומי, ועכשיו גם יתר היולדות והמשפחות הבריאות וכמובן - כרגיל אנחנו, הרופאים שממילא אנחנו נורא עשירים ומקבלים משכורות עתק והביטוח הרפואי שלנו פשוט זניח נשלם (שוב) על אותן אוכלוסיות שאנחנו כבר משלמים עבורן בכל דרך אפשרית אחרת . פשוט גאוני. בקיצור אני מקווה שמישהו קרא את התגובה של רינה - אשה שלא עושה בדיקות ומוכיחה שעשתה לפחות את המאמץ המינמלי לגלות מומים, או שעשתה והחליטה על דעת עצמה להתעלם מהאבחנה, שלא תקבל - אפילו לא אגורה

מאיר
03.10.2011, 11:13

בישראל נולדים מידי שנה כ 2500 תינוקות עם מומים מולדים שונים בעיקר במערכת הלב והדם.
רוב הזוגות החרדים עוברים בדיקות גנטיות לפני הנישואים (דור ישרים), כך שלהגיד שהם לא עושים מאמץ זה לא נכון, חלק גדול מהמומים הם מונעים את הופעתם בכלל.
ולהגיד למשהו שחושב שהפלה היא הריגה, שהוא החליט להתעלם מהאבחנה, זה כפיה של דעה שלך על מישהו שחושב שהמעשה הזה איננו מוסרי(כאשר בכל מקרה חלק ממומי הלב וכן הידרוצפלוס, אינם אושרים להפלה, אם נתגלו בשלב מאוחר).

עפרה מהודר
05.01.2012, 00:53

רעיון פשוט גאוני. לא צריך להרחיב יותר.

רק כיוון מחשבה לגבי היישום (לא שאני מומחית בתחום, סתם common sense):
אפשר לקחת דוגמה מ"ביטוח חובה" לרכב -- קרן אבנר. כל נהג משלם לקרן באופן קבוע. וכל נפגע תאונת דרכים מקבל פיצוי אוטומטית -- בלי להסתבך עם תביעת נזיקין.

פרופ' קורן אריאל
08.01.2012, 11:03

היוזמה ברוכה במקרים של הופעת מום עקב רשלנות או אי יכולת לגלות את המום בבדיקות ומעקב הריון.
לא נראה לי שיש לפצות משפחות שידעו מראש שקיים סיכוי להולדת ילד בעל מום או מחלה ובחרו להוליד את הילד.

עדי פרידמן
11.03.2012, 21:28

אחת התגובות של עו"ד בתחום אומרת שהתביעה היא איננה אישית נגד הרופא . ואני רוצה להסב את תשומת לבו שהיא תמיד אישית . אין זה אומר שהרופא ישלם מכיסו אבל בהחלט פסק הדין קובע בצורה שמית שמדובר על רשלנות רפואית של רופא ספציפי . למותר לציין שיש לא מעט החלטות שאין רשלנות רפואית באמת אבל התוצאה העגומה של הלידה הופכת לרשלנות רפואית כדי לזכות את הלד בסכום מכובד של כסף .
הכתם הזה שהרופא מסתובב איתו של רופא מתרשל לא נמחק ואף הוא נמצא בנגישות קלה באינטרנט .

גבי גרוס
17.04.2012, 17:39

הילדה שלי נולדה עם פגם הירמונלי נדיר היפופיזה אקטופית מייד אחרי 10 שעות התאשפזה הילדה חודש וחצי בטיפול נמרץ היום היא מקבלת באופן קבוע אלטרוקסין והידרוקורטזון והרמון גדילה ומעקב צמוד בבית חולים לילדים ברמב"מ ביטוח הלאומי הכיר לה נכות בעבר של 30% עם קיצבה חודשית והיום הוא לא מכיר בזה !!!!
אנחנו נמצאים בתביעה דרך בית המשפט באמצעות עו"ד.
קראתי את הכתבה מאוד מרשים ואונושי מה עליי לעשות ? טל : 0505077359

יוסי
17.10.2013, 15:17

נגד מי התביעה? מי אשם? אפשר היה לקבוע את זה מראש? ואם היו יודעים זה היה מצדיק הפסקת הריון?
יש סיכון בהבאת ילדים לעולם, שחלק מהם לא יהיו מושלמים.

הורה
17.08.2013, 18:08

שפרופ שוחט ושאר הרופאים ידעו שיש מחיר לרשלנות. הם רוצים לקחת אלפי שקלים על דקות בודדות של יעוץ ושמישהוא אחר ישלם על טעויות. זה חשוב לחולים שהרופאים יחששו להתרשל.

תמהוני
05.10.2013, 21:05

מערכת הבריאות מפרישה כ 3 מיליארד ₪ לטובת פיצוי נפגעי רשלנות רפואית מדומה ואמיתית. עולם שלם של רופאים ,משפטנים ולבלרים ניזון על קרקע המזון הדשנה הזו. אני משוכנע ששוחרי טובת עצמם ע"ח החולים ימצאו 1001 נימוקים מדוע החקיקה המוצעת היא אנטי ליברלית,פוגעת בדמוקרטיה וכן בזכות האזרח לתפוס כפי יכולתו: ע"ע "רפורמת הבריאות של אובמה וטירפוד תקציב פדרלי של USA ".לעצם העניין כל מהלך שישחרר כספים לטובת צמצום פערים באספקת שירותי בריאות,שיפור הטיפול בחולים וחיזוק הרפואה המונעת רצוי וראוי.

רוזנטל טניה דר''
06.10.2013, 09:42

במדינת ישראל יש מגזר גדול מאוד שמסרב בדיקות טרום ליידה.לא נדבר על פעולות, במידה ומתגלה מום או פגם גנטי. מה נעשה איתם??גם נשלם פיצועיים??!!חייבים להגביל את החוק,אחרת רק נעודד את האנשים האלו ללדת ילדים עם מומים.

ד״ר רון יניב
29.10.2013, 15:53

הצעה חשובה ומבורכת.
מן הראוי להרחיב אותה לענפי -רפואה נוספים, כפי שנהוג במספר מקומות מתוקנים .
כלומר, מטופל שנפגע יפוצה, בדומה לנפגעי-תאונות דרכים, בלי קשר להוכחת רשלנות.
הוכחת הרשלנות גורמת לכך שבמקרה שלא ניתן להוכיחה המטופל אינו מפוצה,
או שבית המשפט מחליט לתת פיצוי -גם מטעמים הומניים - והרופא נושא את כתם הרשלנות גם אם לא חטא.
הצעה זו עלתה בעבר והופלה ע״י עורכי-הדין , אשר יוצאים נשכרים מהמצב הקיים.
הצעה זו תביא לחיסכון אדיר בהוצאות הרפואה .
בתקווה שיהיו חברי כנסת מספיק חזקים ואמיצים לשמוע ולעשות