חדשות

צוות חוקרים בארה"ב חשף לראשונה את המנגנון שדרכו מתפשט סרטן הלבלב לכבד

הגילוי חושף את התהליך המורכב שבמסגרתו תאי סרטן הלבלב יוצרים סביבה נוחה להתפשטות הגידול לכבד, מה שהופך את המחלה לאחד מסוגי הסרטן הקטלניים ביותר; החוקרים דיווחו, כי עצירת כל שלב משלבי התהליך שהתגלה עשויה לסייע בפיתוח תרופה לטיפול בסרטן הלבלב

הדמיה של גידול בלבלב (מקור: ויקיפדיה)

צוות חוקרים בינלאומי, שעבודתו הובלה על ידי בית הספר לרפואה באוניברסיטת קורנל, גילה לראשונה כיצד סרטן הלבלב מתפשט לכבד. המחקר חשף את השלבים המולקולריים המדויקים שגורמים להתפשטות הסרטן.

הבנת התהליך, מסרו החוקרים, תוביל לפיתוח טיפולים ממוקדי-מטרה כדי לדחות את ההתפשטות, וגם תציע לרופאים בדיקות חדשות לאיתור ביו-מרקרים רלוונטיים, עוד בשלב המוקדם ביותר של סרטן הלבלב.

הדיווח על ממצאי המחקר פורסם שלשום (יום ב') בכתב העת Nature Cell Biology. העבודה התמקדה באקסוזומים, שקיקים קטנטנים, כדוריים, המכילים חלבונים שמקורם בגידול הממאיר. אלו "מכינים" את הסביבה של סרטן הלבלב לשלב ההתפשטות.

בדו"ח נמסר, כי פי הערכות החברה האמריקאית לסרטן, כ-49 אלף אנשים בארה"ב מאובחנים מדי שנה עם סרטן לבלב ויותר מ-40 אלף מדי שנה מתים מהמחלה. סרטן הלבלב נחשבים לבין הקטלניים ביותר מסוגי הסרטן השונים. רק 6% מקרב החולים שורדים 5 שנים לאחר האבחון, כאשר השיעור החציוני הוא 6 חודשים.

לפי החוקרים, התפשטות סרטן הלבלב מתחילה להיווצר תודות לסביבה נוחה שנוצרה עבורו בשלב מוקדם מכפי שסברו עד כה

"מה שעושה את הסרטן הזה לכל-כך קטלני זו העובדה שבדרך כלל החולים לא נעשים סימפטומטיים ומשום כך אינם מאובחנים בזמן, אלא רק כאשר הסרטן כבר מתקדם ואופציות הטיפול מוגבלות", מסר המחבר הבכיר של דו"ח המחקר, פרופסור דיוויד ליידן, מומחה לקרדיולוגיית ילדים במחלקה לרפואת ילדים בקולג' קורנל.

במחקר שיחזר הצוות את הסביבה של סרטן הלבלב תוך שימוש במודל עכבר, וגילה את האקסוזומים ואת הדרך שבה הם נודדים לכבד, בשלב המוקדם של המחלה. כאשר הם כבר בכבד, האקסוזומים נתקלים בתאי המערכת החיסונית, תאי קופפר (Kupffer). בתהליך זה משתנה הביטוי הגנטי של תאי קופפר והרכב החלבון, והתאים מתחילים לייצר חלבון עוצמתי יותר. הוא משפיע על ההתנהגות של קבוצת תאים נוספת, שמשרה בכבד פיברוזיס. הפיברוזיס יוצר סביבה המאפשרת את צמיחת הגידול הממאיר ושגשוגו.

עוד התגלה, כי האקסוזומים של סרטן הלבלב מכילים חלבון MIFי (macrophage inhibitory factor). כאשר ה-MIF סולק מהאקסוזומים, התגלה כי נמנעה יצירת השלב הממאיר בסביבה תומכת הממאירות בכבד.

החוקרים מסרו, כי במודל שנחקר גם התגלה שהאקסוזמים מכילי ה-MIF משחררים את תוכנם במחזוריות מקדימה לרגע שבו נראית הקרצינומה בלבלב וכופה על הכבד להשרות פיברוזיס. מכאן, טענו, שההתפשטות של הסרטן מתחילה להיווצר תודות לסביבה נוחה שנוצרה עבורו בשלב מוקדם מכפי שסברו עד כה.

חסימת כל שלב משלבי התהליך המחזורי הזה, בכל נקודת זמן, צימצמה את המטאסטזיס ותגלית זאת עשויה להוביל לפיתוח טיפולים על מנת להאריך את חיי החולים, דיווחו החוקרים.

למאמר המדעי המלא לחצו כאן

נושאים קשורים:  חדשות,  מחקר,  סרטן הלבלב,  כבד,  מטסטזיס,  התפשטות,  גידולים,  ממאירות
תגובות