חדשות

חוקרים בריטיים איתרו מנגנונים גנטיים הקשורים בתזמון הפסקת המחזור

לדברי החוקרים, מנגנוני תיקון של הגוף, הפועלים בתהליך יצירת הביציות ובתהליך התמודדות עם נזקי אלכוהול ועישון, קשורים לגיל הפסקת המחזור בנשים

גנטיקה, ריצוף דנ"א (צילום: אילוסטרציה)

צוות חוקרים מהאוניברסיטאות הבריטיות "קיימברידג'" ו"אקסטר" דיווח בתחילת השבוע לכתב העת Nature Genetics, כי זיהה כמה מקטעי דנ"א המשמשים לשליטה ולבקרה על שלב כניסת נשים להפסקת מחזור (מנופאוזה). לדברי החוקרים, מדובר בגנים המעורבים גם בדרך שבה הגוף מתקן את עצמו.

לפי הדיווח, לממצאי המחקר תהיה השפעה על נושאי רפואת פריון, ועל הבדיקות הרפואיות שנשים בתחילת שלב המנופאוזה יעברו. מ"הקולג' המלכותי הבריטי למיילדות וגינקולוגיה" נמסר, כי תוצאות המחקר חשובות במיוחד עבור נשים שנמצאות בסיכון להפסקת מחזור מוקדמת.

כיום מקובלת הגישה שתזמון המנופאוזה קשור לגורמים גנטיים באותה מדה שהוא קשור לאורחות חיים

רוב הנשים נכנסות לשלב הפסקת המחזור בין גילאי 40 ל-60. עם זאת, המנגנון המפקח ושולט על התהליך לא היה ברור עד כה באופן מוחלט.

החוקרים במחקר הנוכחי השוו דנ"א של כ-70 אלף נשים, מה שאיפשר לזהות את ההבדלים בין אלו שהתחילו את שלב המנופאוזה מוקדם מהרגיל, לבין אלו שאצלן הפסקת המחזור אירעה מאוחר יותר.

המחקר העלה, כי לפחות שני מנגנוני תיקון מעורבים בתהליך. האחד פועל כאשר נוצרות הביציות, אבל הדנ"א נשבר, "מתארגן מחדש" ומתקן עצמו. השני פועל לתקן נזקים הנגרמים עקב צריכת אלכוהול ועישון לאורך חיי האישה. שניהם יחד ישפיעו על מספר הביציות החיוניות שיהיו לאישה.

נשים חדלות להיות פוריות לערך עשר שנים לפני תחילת המנופאוזה.

אחת מחברות צוות המחקר, ד"ר אנה מאריי (Anna Murray), מסרה כי בשלב זה לא נראה שניתן יהיה לנבא באמצעות בדיקה אחת את הגיל שבו תחל הפסקת המחזור. עם זאת, לדבריה קיימת אפשרות שעל-ידי הוספת גורמי סיכון כמו עישון ורמות הורמונים, ממצאי המחקר יאפשרו להשיג תוצאה יותר מעשית בנושה זה.

כיום מקובלת הגישה שתזמון המנופאוזה קשור לגורמים גנטיים באותה מדה שהוא קשור לאורחות חיים.

החוקרים ציינו, כי גם לאחר שגילו 56 וריאנטים גנטיים הקשורים לגיל הפסקת המחזור – נראה כי מדובר עדיין רק ב-6% מסך הווריאנטים. לדבריהם, תוצאות המחקר עשויות להוביל לפיתוח תרופות חדשות כטיפול עבור נשים שסובלות מתהליכים ביולוגיים הגורמים לאובדן ולחוסר בביציות.

כמו כן, נמצא במחקר, כי הגנים המהווים את מגנון הבקרה, הפיקוח והשליטה על תזמון הפסקת המחזור מעורבים גם בגיל ההתבגרות המינית ומנגד גם בהתפתחות סרטן שד.

ד"ר אדוארד מוריס, דובר הקולג' המלכותי הבריטי למיילדות וגינקולוגיה, אמר ל-BBC: "ידענו זה מכבר, כי מנופאוזה מוקדמת מגינה על האישה מפני סרטן שד, בעוד שאיחור בהפסקת המחזור מגביר את הסיכון. מחקר זה, שהתמקד בהיבט הגנטי, אישש זאת משום שכלל אוכלוסיית נשים כה גדולה".

לדו"ח המחקר לחצו כאן

נושאים קשורים:  חדשות,  הפסקת מחזור,  מנופאוזה,  גנטיקה,  דנא,  סרטן שד,  פוריות
תגובות