מגזין

סופה של בדיקת ה-PSA?

מחקרים חדשים בארה"ב מצאו ירידה חדה בשיעור בדיקות ה-PSA לאיתור סרטן הערמונית, על רקע מחלוקת רפואית בנושא; מומחה מזהיר: "המטוטלת נעה רחוק מדי לצד השני"

בדיקת PSA לסרטן הערמונית (צילום: אילוסטרציה)

בעקבות מחלוקת רפואית בנוגע לבדיקות PSA, והמלצות שפורסמו בארה"ב לפני כשלוש שנים, גברים מעטים יותר מבעבר עוברים כיום סריקה זו לאיתור מוקדם של סרטן הערמונית, ומספר מקרי המחלה המאותרים בשלב מוקדם נמוך מזה שנרשם בעבר; כך קובעים שני מחקרים חדשים שפורסמו בשבוע שעבר בכתב העת JAMA.

בשיעור מקרי המחלה המאובחנים בשלב מוקדם, קבעו החוקרים בדיווחם, חלה ירידה לא משום שסרטן הערמונית נעשתה מחלה פחות שכיחה, אלא משום שמושקעים פחות מאמצים כדי לאתרה

לירידה בבדיקות סקר ובאבחון יש השלכות משמעותיות על בריאות הציבור, כתבו מחברי דו"ח המחקר. הם הוסיפו, כי בשלב זה מוקדם עדיין לקבוע אם תהיה לכך השפעה על שיעורי התמותה מהמחלה.

"אנחנו תקועים עם בדיקת PSA שאיננה מושלמת אבל עדיין אפשר לעשות עם התוצאות עבודה רפואית טובה יותר"

עד סוף 2015 מצפים בארה"ב לכ-220,800 מקרים חדשים של חולי סרטן ערמונית, לצד תמותה של 27,540 חולים, כך על פי נתוני ה-ACS, האגודה האמריקאית למלחמה בסרטן.

מחברי הדיווח ציינו, כי הצורך בבדיקות סריקה לסרטן הערמונית, כמו גם לגבי הצורך בממוגרפיה לאבחון מוקדם של סרטן שד, הם נושא למחלוקת ממושכת בקהילה הרפואית. התומכים בבדיקות מדגישים כי הן עשויות להציל חיים, ואילו המתנגדים טוענים כי הבדיקות עלולות להביא ליותר מדי טיפולים מיותרים.

הירידה בשיעור הבדיקות היא תוצאה ישירה של הנחיות שצימצמו את בדיקות הסריקה, ושפורסמו בארה"ב ב-2012 על ידי ה-US Preventive Services Task Force. הפאנל העצמאי מצא, כי הסיכונים בבדיקות PSA גוברים על היתרונות שבבדיקות הדם השגרתיות לסרטן הערמונית, המאתרות את רמות חלבון זה, הקשור למחלה.

בדיקת PSA לסרטן הערמונית (צילום: אילוסטרציה)

בדיקת PSA לסרטן הערמונית (צילום: אילוסטרציה)

מכיוון שקצב הגדילה של סרטן הערמונית אטי, כך קבע אותו פאנל מומחים אמריקאי, בדיקות סריקה מגלות במקרים רבים גידולים שיתכן כי לעולם לא יזיקו למטופל- אלא שהם משמשים יעד לטיפולים מיותרים. התוצאה, הגיע צוות המומחים למסקנתו, היא שהבדיקות הללו למעשה מצילות מעט מאוד חיים, אבל מובילות יותר גברים לניתוחים שכלל אינם דרושים או לטיפולי הקרנה, מה שלעתים קרובות מותיר את המטופלים עם בעיות של אין-אונות או אי שליטה על שלפוחית השתן.

במאמר הנלווה לדו"ח העכשווי שפורסם ב-JAMA הצביע ד"ר דייוויד פנסון (Penson), יו"ר המחלקה לכירורגיה אורולוגית במרכז הרפואי האוניברסיטאי "ואנדרבילט", כי יותר מדי בדיקות סריקה עשויות לגרום נזק, אבל הוא סבור כי "המטוטלת נעה רחוק מדי לצד השני".

ד"ר פנסון טוען, שיש לאמץ גישה של סריקה חכמה: רוב הגברים יעברו את הבדיקות בתכיפות יותר נמוכה, אך תהיה התמקדות באלו שהם בסיכון מוגבר.

מהנתונים של אגודת הסרטן האמריקאית עולה, כי אבחוני שלב-מוקדם של סרטן ערמונית בארה"ב בקרב גברים מגיל 50 ומעלה ירדו מ-540.8 ל-100 אלף בשנת 2008 לכדי 416.2 ל-100 אלף ב-2012. הירידה הגדולה ביותר התרחשה בין 2011 ל-2012. ההערכה היא, שכלל המקרים המאובחנים ירד מ-213,562 בשנת 2011 ל-180,043 בשנת 2012 – כלומר פער של 33,519 מקרים.

מחברי המאמר הנוכחי כתבו: "פחות סריקות או הפסקה בבדיקות עשויים להוביל להחמצת הזדמנויות לאיתור נגעים ביולוגיים חשובים בשלב המוקדם של המחלה – מה שעשוי היה למנוע יותר מקרי מוות מסרטן הערמונית".

עוד נמסר בדו"ח, כי שיעור הגברים מגיל 50 ומעלה בארה"ב שדיווחו על כך שעברו בדיקות ל-PSA ב-12 החודשים הקודמים ירד מ-37.8% בשנת 2010 לכדי 30.8% בשנת 2013. למרות שהמחקר לא מוכיח שהירידה בבדיקות הסקירה גרמה לירידה באבחונים, מחברי הדו"ח טוענים שזו המסקנה הסבירה ביותר.

שיעור הגברים מגיל 50 ומעלה בארה"ב שדיווחו כי עברו בדיקות ל-PSA בשנה החולפת ירד מ-37.8% בשנת 2010 ל-30.8% בשנת 2013

מחקר נוסף שנעשה בידי חוקרים מכמה מרכזים רפואיים בארה"ב גם מצא ירידה משמעותית בבדיקות PSA מיד לאחר שפורסמו ב-2012 ההנחיות וההמלצות של אותו כוח משימה.

ד"ר פנסון אמר ל"ניו-יורק טיימס", שדיווח על המאמרים, כי ב"בדיקות ה-PSA לעתים קרובות אנחנו (הרופאים) מאתרים סרטנים שאינם זקוקים לטיפול, כאלו שהם מבחינה קלינית חסרי משמעות". ההכרה, ציין, כי רבים ממקרי סרטן הערמונית הם "בטלים" (clinically indolent) - או כאלו שגדלים באטיות ואינם קטלניים – הובילה לשינויים גדולים בפרקטיקה הרפואית. היא הובילה רופאים לשלוח פחות מטופלים לניתוח, אם אכן מתגלה סרטן.

ה-ASC ממליצה כיום, שגברים ידונו עם הרופאים שלהם על נושא הבדיקות, במטרה להחליט יחד אם הם בכלל זקוקים להן.  יש גברים שלאחר שהוצגו בפניהם כל הנתונים, לחיוב ולשלילה, החליטו נגד בדיקות סריקה ואחרים שביקשו לבצע בדיקות, ואם נמצא אצלם סרטן רצו לעבור ניתוח כדי לסלקו, למרות שייתכן כי הוא כלל אינו קטלני.

גברים אחרים העדיפו לעבור למעקב פעיל שבו מעורבות בדיקות PSA חוזרות וביופסיה אחת לשנתיים, כדי למצוא אם הגידול אכן גדל ונעשה יותר אגרסיבי.

ד"ר ג'יימס איסטהם (Eastham) ראש השירות האורולוגי במרכז הסרטן "ממוריאל סלואן קטרינג" בניו-יורק, אמר ל"ניו יורק טיימס", כי שני מחקרים ממושכים העלו כי סוג זה של מעקב הוא דרך הגיונית כדי לקבוע מי מהמטופלים זקוק לטיפול. רוב המטופלים שנחשבים לבעלי סיכון נמוך, אכן הפגינו קצב התקדמות נמוך מאוד של הגידול הסרטני.

"חלקם בסופו של דבר פונים לטיפול, אבל הרוב אינם מתים מסרטן ערמונית", הדגיש ד"ר איסטהם. ד"ר פנסון וד"ר איסטהם הדגישו, כי הפנייה לבדיקות סריקה צריכות להתבסס על העדפת הגבר המטופל תוך בחינה של הסיכון באופן אינדיווידואלי. שניהם אמרו לעיתון, כי הם תולים תקוות בטכנולוגיות דימות חדשות ובבבדיקות דם משוכללות לאיתור סמנים ביולוגיים (ביו-מרקרים), שעתה נמצאות בפיתוח.

"אנחנו תקועים עם בדיקת PSA שאיננה מושלמת אבל עדיין אפשר לעשות עם התוצאות עבודה רפואית טובה יותר", אמר ד"ר פנסון.

לקריאה נוספת לחצו כאן
https://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2470446
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2470425

נושאים קשורים:  מגזין,  סרטן ערמונית,  בדיקות סקירה,  בדיקת PSA,  מחלוקת רפואית,  אבחון מוקדם,  טיפול יתר
תגובות
26.11.2015, 23:41

1. יש לומר את האמת המרה: כל עוד אין טיפול יעיל נגד סרטן-ערמונית, אין כל טעם בבדיקות סקירה שלו. בדיקות סקירה מיותרות גורמות סבל ונכות ממשית. (ראשית חוכמה - לא להזיק.)
2. ראוי לשקול הפסקה גורפת של השימוש בתרופות כמו דוטסטריד הידועות מהמחקרים כגורמות לעליה בשכיחות סרטן ערמונית פולשני. ( ואם לא, אז לפחות אזהרה כמו זו שרושמים על קופסאות הסיגריות.)