PSA

מודל חדש מסייע באבחון סרטן ערמונית בסיכון גבוה ומונע ביופסיות מיותרות

מודל STHLM3, הכולל מרכיבים קליניים, גנטיים וביוכימיים, יעיל יותר מבדיקת PSA בזיהוי סרטן ערמונית עם ציון גליסון של 7 ומעלה; שימוש בו עשוי להפחית בשליש את מספר הביופסיות המבוצעות כיום

14.01.2016, 11:15
בדיקת PSA (צילום: אילוסטרציה)

בדיקת אנטיגן ספציפי לערמונית (prostate-specific antigen - PSA) משמשת לסקירת סרטן הערמונית, אך לבדיקה זו שיעור גבוה של תוצאות חיוביות כוזבות (false-positive), אשר מובילות לביצוע ביופסיות שאינן הכרחיות ואבחנת-יתר של סרטן ערמונית בסיכון נמוך.

מטרת החוקרים במחקר הנוכחי היתה לפתח ולתת תוקף למודל לזיהוי סרטן ערמונית בסיכון גבוה, עם ציון גליסון העומד לפחות על 7, עם מאפיינים טובים מאלו המסופקים על ידי בדיקת PSA בלבד.

מחקר Stockholm 3י (STHLM3) הוא מחקר פרוספקטיבי, מבוסס-אוכלוסייה, מזווג ודיאגנוסטי, בו נכללו גברים ללא סרטן ערמונית בגילאי 50-69, אשר הוזמנו להיבדק באופן אקראי, לפי תאריכי הלידה שנאספו ממרשם האוכלוסייה השבדי.

כל משתתפי המחקר עברו בדיקות של המודל המחקרי (שילוב של סמנים חלבוניים בפלסמה: PSA, PSA חופשי, PSA שלם, hK2, יMSMB ו-MIC1), פולימורפיזם גנטי (232 SNPs) ומשתנים קליניים (גיל, משפחה, היסטוריה, ביופסיות של הערמונית שבוצעו בעבר, בדיקה פיזית של הערמונית) וריכוז PSA.

המטרה העיקרית היתה להגביר את הסגוליות (specificity) בהשוואה לבדיקת PSA, ללא הורדת הרגישות (sensitivity) לאבחון סרטן ערמונית בסיכון גבוה. התוצאים העיקריים שנבדקו היו מספר אבחוני סרטן בסיכון גבוה (רגישות) ומספר הביופסיות שבוצעו (סגוליות).

מודל STHLM3 הראה ביצועים טובים יותר באופן מובהק בהשוואה לבדיקת PSA בלבד, באבחון סרטן ערמונית עם ציון גליסון 7 ומעלה. השטח מתחת לעקומה (area under the curve - AUC) היה 0.56 עבור בדיקת PSA בלבד ו-0.74 עבור מודל STHLM3.

מודל רגרסיה לוגיסטית מצא קשר מובהק בין המשתנים בהם נעזר מודל STHLM3 לבין סרטן ערמונית עם ציון גליסון 7 ומעלה. באותה רמת רגישות של בדיקת PSA, עם ערך סף של 3 נ"ג/מ"ל ומעלה לאבחון סרטן ערמונית בסיכון גבוה, מסוגל מודל STHLM3 להפחית את מספר הביופסיות המבוצעות כיום ב-32% ולמנוע 44% מהביופסיות השפירות.

לסיכום, מודל STHLM3 יכול להפחית את מספר הביופסיות המבוצעות כיום מבלי לסכן את יכולת האבחון של סרטן ערמונית עם ציון גליסון 7 ומעלה, ועשוי להוות צעד נוסף לקראת תוכניות המבוססות על הערכת סיכון אישית לאבחון סרטן הערמונית.

מקור:
Henrik Grönberg, Jan Adolfsson, Markus Aly, Tobias Nordström, Peter Wiklund, Yvonne Brandberg, James Thompson, Fredrik Wiklund, Johan Lindberg, Mark Clements, Lars Egevad, Martin Eklund; Prostate cancer screening in men aged 50–69 years (STHLM3): a prospective population-based diagnostic study
The Lancet Oncology, Volume 16, No. 16, p1667–1676, December 2015

נושאים קשורים:  PSA,  סרטן הערמונית,  Stockholm 3 study,  STHLM3,  מודל STHLM3,  ביופסיה של הערמונית,  סיכון לסרטן הערמונית,  מחקרים,  אנטיגן ייחודי לערמונית
תגובות
18.01.2016, 10:56

יפה מאוד. עכשיו צריך לחכות ולראות האם סקירה בשיטה זו מורידה תמותה