חדשות

נתוני משרד הבריאות: עלייה בשיעור ההישרדות של חולות סרטן צוואר הרחם

לפי נתוני משרד הבריאות, בעוד שבשיעור אירועי סרטן חודרני קיימת מגמת יציבות, בסרטן ממוקד של צוואר הרחם נצפית בשנים האחרונות מגמת עלייה מתמשכת; שיעור הנשים הערביות שמגיע לבדיקות לגילוי מוקדם (משטחי פאפ) המכוסות בסל שירותי הבריאות נמוך מזה של יהודיות

בדיקת פאפ אצל רופאת נשים (צילום: אילוסטרציה)

שיעור ההישרדות היחסית לחמש שנים בקרב חולות סרטן צוואר הרחם בישראל נמצא במגמת עלייה; כך עולה מדו"ח שמפרסם היום (ג') משרד הבריאות.

לפי הדו"ח, שיעורי ההיארעות של סרטן חודרני ושל סרטן ממוקד של צוואר הרחם גבוהים בקרב נשים יהודיות בהשוואה לנשים ערביות, בדומה למצב לגבי רוב מחלות הסרטן. במקביל, בעוד בשיעור אירועי סרטן חודרני קיימת מגמת יציבות, בסרטן ממוקד של צוואר הרחם נצפית בשנים האחרונות מגמת עלייה מתמשכת.

הדו"ח מציין, כי שיעור הנשים הערביות שמגיע לבדיקות לגילוי מוקדם (משטחי פאפ) המכוסות בסל שירותי הבריאות נמוך מזה של יהודיות. שיעור התמותה מסרטן צוואר הרחם עד שנת 2012 (השנה האחרונה שלגביה נבדקו הנתונים בדו"ח) גבוה מעט ביהודיות לעומת ערביות.

יחסית למדינות ה-OECD, שיעור ההישרדות בישראל הוא גבוה: ישראל בין עשרת המדינות הראשונות

עורכי הדו"ח ציינו כי העלייה בשיעור ההיארעות של גידולים ממוקדים מצביעה על עלייה בביצוע בדיקות פאפ, בחלקן ככל הנראה כבדיקות סריקה. עם זאת, היציבות בשיעורי התמותה והעלייה בשיעורי ההישרדות היחסית, מרמזות כי חלק מתוספת זו של מקרים ממוקדים מייצגים אבחון-יתר של גידולים לא רלבנטיים.

עוד הדגישו עורכי הדו"ח, כי ראוי לבחון מחקרית את השאלה אם שיעור השימוש בבדיקות משטחי פאפ בקרב נשים שאובחנו עם גידולים בצוואר הרחם שגרמו בסופו של דבר לפטירתן מהמחלה, דומה או שונה מהשיעור בקרב מי שאובחנו עם גידולים שלא גרמו לפטירתן.

מחקר כזה, הסבירו מחברי הדו"ח, יוכל לענות על השאלה אם תמותה מגידולים קטלניים של סרטן צוואר הרחם בישראל ניתנת להורדה באמצעות העמקת המודעות לגילוי מוקדם בקרב אוכלוסיות בסיכון גבוה.

סרטן צוואר הרחם הוא סוג הסרטן השלישי בשכיחותו בנשים בעולם, אחרי סרטן השד והמעי הגס והחלחולת. הוא שכיח יותר במדינות פחות מפותחות. בישראל היארעות של סוג סרטן היא בין הנמוכות במדינות המערב.

גורמי הסיכון העיקריים למחלה הם זיהום בזנים מסוימים של נגיף ה-HPV, עישון, וזיהום בנגיף ה-AIDS. המהלך הטבעי של המחלה כולל פגיעה באפיתל צוואר הרחם והתקדמות מנגע שפיר, לנגע טרום סרטני ולנגע סרטני ממוקד ולאחר מכן חודרני. חלק לא מבוטל מהנגעים שאינם סרטניים ומהנגעים הממוקדים בצוואר הרחם עוברים רגרסיה ספונטנית - נעלמים מעצמם ולא הופכים לסרטן חודרני.

במשרד הבריאות סבורים, כי הכללת החיסון כנגד HPV בשגרת החיסונים הלאומית עשויה לתרום, בטווח הרחוק, למניעה ראשונית של המחלה. מניעה שניונית - גילוי המחלה בשלב מוקדם - מתאפשר באמצעות בדיקת משטח תאים מצוואר הרחם. במדינות מסוימות בעולם נבחן כיום שימוש בבדיקה לדנ"א של נגיף ה-HPV כבדיקת סריקה (אוסטרליה, למשל).

בשנת 2012 – שנת הדו"ח - אובחנו 231 מקרים חדשים של נשים ישראליות עם סרטן חודרני של צוואר הרחם: 188 מהן יהודיות. מדובר בשיעור של 5.08 ל-100 אלף נשים. בקרב יהודיות חלה ירידה קלה בשיעור (5.71) לעומת 1990 .

הגיל הממוצע בעת אבחנת סרטן חודרני של צוואר הרחם ביהודיות הוא 55.1, ובערביות - 49.7. שיעורי ההיארעות הגבוהים ביותר נצפו בקבוצת הגיל 59-55.
סרטן ממוקד בצוואר הרחם (CIN-3י, Carcinoma in situ) שבו קיימת ההתמרה הסרטנית המוגבלת לרקמת האפיתל שבה היא החלה – הוא השלב המוקדם מאוד של המחלה שניתן לגילוי באמצעות בדיקת משטח פאפ של תאי אפיתל צוואר הרחם.

ב-2012 אובחנו 883 נשים ישראליות עם סוג זה של סרטן צוואר הרחם (הממוקד) – מהן 745 יהודיות (84%), 31 ערביות והשאר מוגדרות "אחרות".
שיעורי ההיארעות היו 22.5 ל-100 אלף בקרב יהודיות – עלייה של פי 2.3 לעומת 1990 - ו-4.2 בקרב ערביות (עלייה של כמעט פי 7). אלו, לדברי מחברי הדו"ח, דווקא מעידים על מגמת שיפור מבחינת אבחון השלב המוקדם של המחלה.

שיאי האבחנה בקרב יהודיות היה בשנת הדו"ח בגילאים 39-25 ובקרב ערביות בגילאי 49-40. בדיקות משטח פאפ לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם כלולות בסל שירותי הבריאות לנשים בקבוצת הגיל 54-35 אחת לשלוש שנים.

על פי נתוני סקר הבריאות הלאומי INHIS-2, שבוצע בידי המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות, 44.7% מקרב הנשים בגילים 21 ומעלה דיווחו בשנים 2010-2007 על ביצוע בדיקות משטחי פאפ בשלוש השנים שקדמו לסקר. בקרב יהודיות מדובר ב-60.1% אבל בקרב ערביות רק 35.3%. השיעור הממוצע במדינות ה-OECD עומד על כ-60%.

עבור נשים יהודיות שאובחנו בשנים 1995-1991, הגיע שיעור ההישרדות ל-67% (עלייה ב-4%), ובמי שאובחנו בשנים 2006-2001 הגיע השיעור ל-71.4%. לפי מחברי הדו"ח, חישוב שיעור זה בקרב ערביות איננו משמעותי עקב מספרן הנמוך.

יחסית למדינות ה-OECD, שיעור ההישרדות בישראל הוא גבוה: ישראל בין עשרת המדינות הראשונות ומקום רביעי מעל לממוצע. בצמרת נמצאות נורבגיה, קוריאה, איטליה, יפן ודנמרק. ישראל מקדימה את אוסטרליה, קנדה וצרפת – כולן כאמור מעל הממוצע.

בשנת 2012 נפטרו 76 נשים בישראל מסרטן חודרני של צוואר הרחם: 61 מהן יהודיות. שיעור התמותה הוא 1.50 ל-100 אלף. הגיל הממוצע בקרב יהודיות שנפטרו מהמחלה הוא 61.8, ובקרב ערביות 50.1.

לעיקרי הדו"ח לחצו כאן

נושאים קשורים:  חדשות,  מחקר,  נתונים,  דו"ח,  משרד הבריאות,  סרטן צוואר הרחם,  נשים,  מגזר
תגובות